Gospodarstvo
V štorski jeklarni so odpovedali dveurno opozorilno stavko. Foto: BoBo

Stavka v štorski jeklarni je odpovedana

Vodstvo Štore Steel meni, da bi bila stavka nezakonita
25. maj 2018 ob 11:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Napovedana dveurna opozorilna stavka v družbi Štore Steel je odpovedana, ker je uprava družbe tistim, ki bi stavkali, zagrozila z odpovedjo delovnega razmerja, češ da je stavka nezakonita.

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je pojasnil, da gre pri potezi vodstva družbe za kršitev zakona o stavki, zato so zadevo prijavili pristojni inšpekciji. Zadnji teden so se morali zaposleni s podpisi tudi izreči, ali bodo stavkali ali ne.

Stavka je bila napovedana med 13. in 15. uro, in sicer zaradi nepripravljenosti vodstva podjetja za socialni dialog s sindikatom. Stavkalo naj bi od 170 do 180 delavcev v obratu jeklarna, ki ima sicer 520 zaposlenih. Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za 25 odstotkov zaradi zahtevnih delovnih razmer. Novak je dejal, da jim je vodstvo družbe odgovorilo, da takšen dvig plače za njih ni sprejemljiv.

"Dvig plače zahtevamo zaradi težkih pogojev dela. Nekateri delavci v jeklarni morajo delati z dihalnimi respiratoji, saj je veliko prahu, zelo moteč je tudi precejšen hrup," pojasnjuje predsednik stavkovnega odbora Roman Čelešnik in dodaja, da vseeno upa na dialog z vodstvom družbe.

Čelesnik je še dejal, da jim vodstvo Štore Steel na pisne dopise stavkovnega odbora, ki je bil formiran 20. aprila, ne odgovarja. Po njegovih podatkih je povprečna bruto plača v jeklarni od 1400 do 1600 evrov, delavec s polno delovno dobo pa dobi 420 evrov pokojnine.

Gvido Novak konfederacije sindikatov je omenil tudi, da so skupaj s sindikatom Skei hoteli stavkati že junija lani, a se je potem Skei premislil. Pomočnik direktorja Štore Steel Gorazd Tratnik pa je v torek dejal, da se s sindikatom Skei in Konfederacijo slovenskih sindikatov pogajajo o dvigu osnovnih plač ter da so zaposlene opozorili, da stavka ni organizirana skladno z zakonom, ker to ni odločitev večine zaposlenih v podjetju niti je ne organizirata omenjena sindikata.

VIDEO
Zaradi groženj z odpovedmi preklicana stavka v jeklarni Štore Steel
G. C., La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
gospod iskreni
# 25.05.2018 ob 12:04
Pri nas se stavka premalo. Dejstvo je, da danes za minimalca ne bi smeli nikjer delati.
SamoRes
# 25.05.2018 ob 11:54
Še večje riti pa so tisti, ki se ne pridružijo stavki.
[ana]
# 25.05.2018 ob 12:29
Ja seveda, 170-180 delavcev bodo kar odpustili :D komedija.
Me rada videla veljaka, ki bi si upal naenkrat odpustiti toliko ljudi. Ne samo da je zakonsko to zelo težko izvedljivo, ampak že iz ekonomskega, poslovnega vidika ni možno. Toliko ljudi ni mogoče tako hitro nadomestiti, firma bi zaradi tega reci piši propadla.
Kdaj se bodo tega začeli ljudje zavedati?
anjago2
# 25.05.2018 ob 12:22
to je zato ker v sloveniji NI sindikata ki bi zastopal delavce v zasebnen sektorju...... sramota na kubik
SamoRes
# 25.05.2018 ob 12:11
@barakObama
ker je delavce strah za izgubo zaposlitve. Če bi se združili bi bilo drugače, kapitaliste bi dobro pošolali
josh k.
# 25.05.2018 ob 12:02
Nič napovedat, po malci kar obsedet in naj pridejo pogledat kaj se dogaja....če majo muda seveda.
Delavce "okradejo" brez napovedi in kadarkoli se vodstvu "dvigne".
Bo treba bolj grobo fantje...
jure81
# 25.05.2018 ob 15:47
Itak, drugega tako ne znajo v železarni Štore, kot grozit, izvajat mobing in še in še in še... Mene so po 11 letih delovnega razmerja odslovili zaradi nastale invalidnosti, ki sem jo fasal prav tam. Jeklarji in vsi ostali delavci tam, NE SE DAT!!!!
Seneca
# 25.05.2018 ob 12:37
@ren Pri nas pa ti sindikalistični bleferji skačejo okoli prvomajskih kresov,

To je zato, ker so pri nas na teh kresovih idejne vodje nastopajočih "rdeči" Janković, Zemljarić,
Zakrajšek..., ki so vse prej kot pravi borci za pravice delavcev!
Gravesen
# 25.05.2018 ob 11:49
...ko rečejo livarji: "Pubi, usidma se"...
Nobody_1
# 25.05.2018 ob 21:38
No še pred nekaj meseci sem bil tudi sam eden izmed teh Jeklarjev. Razmere v jeklarni so več kot katastrofalne, tam se ne moreš pogovarjati, zaradi hrupa in zaradi dima kateri se valja po jeklarni. Pa dobro, za hrup vemo, da se ne da veliko pomagati, to razumemo, zaradi praha pa... morete vedeti, da to ni navaden prah, ta prah je zmes apna, in drugih težkih kovin katere nastajajo. Včasih je šlo to v zrak ( vem da je bila cela dolina zaradi tega ogrožena) sedaj pa od kar imajo "čistilno napravo" vse to ostane v prostoru in jeklari to dihajo.
Ne ne morejo odpustiti niti enega človeka ker jih tako že primankuje, poleg tega da vsak ki na novo pride potrebuje vsaj 3 mesece da se nauči osnov, kaj šele da lahko samostojno dela. Torej če hočejo obdržati jeklarno v pogonu ne smejo odpustiti nobenega!
Dela se tri izmene v večini od torka do vključno nedelja. Torej 6 dni na teden, s tem da si v nedeljo ponoči, torej prideš v ponedeljek zjutraj domov, v torek pa si popoldne že zopet v službi. Vse vikedne razen en vikend na mesec bi naj bi prost.
tetka
# 25.05.2018 ob 16:52
Seveda je stavka velik minus za podjetje in delavci na zahodu to vejo in v resnici stavkajo...pri nas pač se bojijo....ne more železarna odpustiti 180 ljudi, seveda ne, a morda lahko 5-10 in kaj pa če ravno mene....sam sem vedno za pogovor in mirno opcijo...če ne gre pa za pravno državo, torej za uporabo odvetnikov in sodne poti, če pa pravna država ne deluje potem pa sta samo dve opciji ali si tiho ali pa stavkaš....end of story..ni veliko za filozofirat.
Tako kot se odpušča v tržnem sistemu zaradi slabe prodaje,....je v primeru izboljšane prodaje potrebno zahtevat višje plače..oboje je rezultat trga. Le da logično lastniki to drugo storijo le pod pritiskom...sodišča ali stavke. Na žalost.
HOR
# 25.05.2018 ob 13:43
Generalni štrajk, če koga odpustijo se podaljša dokler ga spet ne zaposlijo, pa da vidimo ali bodo kar vse odpustili in zaprli firmo ali pa se bodo spoštljivo pogovorjali...!?
Bivši uporabnik
# 25.05.2018 ob 12:21
Zato imamo nizke plače. Ob taki izjavi vodstva, bi morali sindikati TAKOJ in ne z neko napovedjo, ustaviti delo. Če uprava in lastniki ne bi zadovoljili zahtevam in se opravičili za ošabno izjavo, bi naslednji dan morala stati VSA kovinarska industrija in dan potem vsa država. Tako gre v pravem kapitalizmu, kjer imajo sindikati v rokah niti okoli plač, pa tudi pri odpuščanjih so za mizo, ko zadeve ne grejo - običajno je prva na listi kar uprava.
Pri nas pa ti sindikalistični bleferji skačejo okoli prvomajskih kresov, ko pa je treba kaj resnega urediti pa so eni za, drugi proti, tretji delujejo, kot bi zastopali lastnike, ... Ravno sindikati nosijo velik del krivde, da je zaposleni z minimalno plačo verjetno celo na slabšem kot kak antični suženj.
Tripsi
# 25.05.2018 ob 13:31
Kar se tiče metalurškega trga je tako da se stvari od tam nekje leta 2011/12, ki je bilo zelo slabo obdobje, vsako leto izboljšujejo razmere na tržišču. Dobički rastejo inflacija se spreminja, plače pa kvečjemu nižajo. Škoda da v parlamentu znajo skrbeti le zase in za javni sektor. Za privatni sektor in industrijo, ki pa je temelje uspešne države pa prevečkrat pozabijo da obstaja. Le ko pridejo tuji vlagatelji hitro pritečejo kakšni ministri in pristavijo svojo kupico in izkoristijo priložnost za samopromocijo. Mogoče je čas da se ponovijo ljudske vstaje in da se pojavi sodobni Matija Gubec, če bo to pomenilo kakšno spremembo.
Bivši uporabnik
# 25.05.2018 ob 14:09
@Seneca 25.05.2018 ob 12:37
"To je zato, ker so pri nas na teh kresovih idejne vodje nastopajočih "rdeči" Janković, Zemljarić,
Zakrajšek..., ki so vse prej kot pravi borci za pravice delavcev!"

Dragi kolega, če misliš agitirati za desne opcije, z Janšo na čelu, ki je neobsojen ter izpuščen iz zapora samo iz procesno formalnih, ne pa vsebinskih razlogov, si v veliki zmoti. Ti so nam vsem naredili toliko škode, da je vse vlade pozneje še niso uspele, ali znale v celoti sanirati. Narejena škoda, ki pa je ireverzibilna (od destrukcije in "prodaje" raznih velikih podjetij, do ...), pa je absolutno nemerljiva. Takih si enostavno ne moremo in ne smemo več privoščiti in absurdno je, da imajo poleg naročenih anketirancev tudi v resnici še volilno bazo, ki bi jim očitno nasedla celo, če bi se jim sam ljubljeni veliki vodja dobesedno pos..al na glavo.

Leve in desne opcije se obtožujejo, zagovarjajo neke teorije brez realnih temeljev, dejansko pa so si vsi bratje v denarju. Našem denarju! Večina kvasi o znižanju dajatev in zvišanju socialnih in drugih ugodnosti, kar je povsem nerealno. Volil bom novo, še nekompromitirano opcijo in ne glede na nekatere kardinalne napake (2.tir in uničenje zdravstvenega sistema), me SMC ni zelo razočarala. Vsaj finance so uredili tako (ponovno hvala dr. Mramor!), da se sploh lahko pogovarjamo o prihodnosti.
KunteKinte
# 25.05.2018 ob 19:56
Ljudje so v veliki večini cincaci in mehkužci.. ko je treba narediti kako akcijo ali držati skupaj se hitro zgubijo.. borba za delavske plače je zguba casa in biti sindikalni zaupnik je zelo slaba poteza za CV.. bil v podobni situaciji ko se je na mene spravilo vodstvo.. tistim ki so neumni oz naivnim je obljubilo šefovsko pozicije.. drugim ki niso verjeli so povečali plačo.. tako da okrog tebe ostane samo trdo jedro.. kljub vsemu sem v firmi naredil stalo in sem kompletno podjetje udaril po žepu.. za skoraj 1/5 prometa :) ampay v osnovi človek sebi zrihta plačo drugi pa naj se sami znajdejo
Arso
# 25.05.2018 ob 15:29
Bo Semolič vse uredil. Ali pa njegov namestnik.
odlekiran
# 25.05.2018 ob 12:38
Narobe svet...pri nas stavkajo kulturniki in učitelji, sindikalisti pa so itak same taspodnje riti, zlizani s politiko. Smešno, če ne bi bilo žalostno.
Seneca
# 25.05.2018 ob 12:13
Bi lahko kdo napisal koliko trenutno ti livarji zaslužijo in iz tega se hitro lahko ugotovi upravičenost stavke!
Bivši uporabnik
# 26.05.2018 ob 10:25
@SamoRes
Kar sanjaj svojo komunistično revolucijo. Izza ekrana je ne boš uspel izvesti.
7up
# 25.05.2018 ob 12:46
Ta forum je poln kavc agitatorjev.... Vsi pogumni, dokler ni potrebno tudi kaj zares narediti. Takrat pa ponižni čakate čredo :)
7up
# 25.05.2018 ob 12:50
Samo 25% povišanje? Ko so podpisali pogodbo o zaposlitvi so točn poznali plačo in pogoje dela. Dvomim, da so se le-ti tako poslabšali, da to uporabili za argument.
Bivši uporabnik
# 25.05.2018 ob 12:02
@SamoRes
Torej večina? Zakaj predpostavljaš, da je bila stavka upravičena? Glede na to, da se je večina ni nameravala udeležiti malo dvomim, da je bila.
Kazalo