Drugi steber, nad katerim bdi Gen energija (med drugim jedrska elektrarna Krško) v stavki ne sodeluje. Foto: Goran Rovan
Drugi steber, nad katerim bdi Gen energija (med drugim jedrska elektrarna Krško) v stavki ne sodeluje. Foto: Goran Rovan

Vlada je pripravljena nadaljevati pogovore v skladu s pozivi sindikata, zato so predstavniki stavkovnih odborov vodilnim podelili poln mandat za pogovore o iskanju rešitev za izpolnitev stavkovnih zahtev. Predstavnikom sindikata je tako na sestanku s predstavniki ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za finance, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in energetske zbornice uspelo skleniti dogovor, da bodo nadaljevali socialni dialog.

Zaostrene stavke ne bo
V energetiki bi se morala namreč v ponedeljek nadaljevati splošna stavka, ki se je začela 4. aprila, tokrat pa naj bi po načrtih potekala v zaostreni obliki. Potekala bi s štiriurno prekinitvijo dela in omejevanjem proizvodnje elektrike v Dravskih in Soških elektrarnah, a sindikat je danes sklenil, da v ponedeljek stavke ne bo.

Nedopustna dejanja vodstva Teša
Sindikat na podlagi poročil s terena ugotavlja, da je stavka doslej potekala v skladu z napovedmi in izdanimi navodili. "Izpade in nezakonita dejanja vodstva Teša" ob izvedbi stavke je stavkovni odbor označil kot skrajno nedopustna. Spomnimo, da je sindikat ta teden tudi v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) poskušal omejiti proizvodnjo električne energije, vendarj jim direktor Teša Arman Koritnik tega ni dovolil, saj je Teš sistemska elektrarna.

V okviru tokratne stavke so minili štirje stavkovni dnevi, stavki pa se je vsak dan pridružilo okoli 3 tisoč zaposlenih. Drugi steber, nad katerim bdi Gen energija (med drugim jedrska elektrarna Krško in termoelektrarna Brestanica) v stavki ne sodeluje.