Na Japonsko v teh dneh ne potujte, če ni res nujno. Foto: EPA
Na Japonsko v teh dneh ne potujte, če ni res nujno. Foto: EPA

Turistom, ki imajo aranžmaje že sklenjene, namreč pripadajo določene pravice zaradi izrednih razmer. "Potniki, ki so pred potresom 11. marca sklenili pogodbo o potovanju na prizadeta območja oziroma na Japonsko, lahko brez dodatnih stroškov od pogodbe odstopijo, razen stroškov, ki so agencijam že nastale," je za Radio Slovenija povedal Blaž Možina z Zveze potrošnikov Slovenije.

Vsem, ki se bodo za pot vseeno odločili, zunanje ministrstvo svetuje dodatno previdnost in preverjanje varnostnih razmer.

Kaj bo upad japonskih turistov pomenil za Slovenijo?
Po drugi strani bo naravna katastrofa vplivala tudi na potovanja samih Japoncev. Japonska je namreč eden največjih turističnih trgov, ki predstavlja kar 128 milijonov turistov. V preteklih letih se je precej povečalo tudi število japonskih turistov v Sloveniji, ki si pri nas najraje ogledajo Bled, Ljubljano in Postojnsko jamo.

Tone Matjašič, predsednik Združenja turističnih agencij, opozarja, da glede na rast japonskega trga pri nas lahko pričakujemo okoli 50-odstotno zmanjšanje prihodov gostov in posledičen finančni rezultat. Po njegovih besedah bo to velik udarec za svetovni turizem, saj je Japonska država, iz katere prihaja zelo veliko turistov na vse destinacije sveta.