Stečajna upraviteljica Vegrada iz stečajne mase ne more pokrivati več stroškov, ki so povezani z nepremičninami propadlega gradbinca. Foto: BoBo
Stečajna upraviteljica Vegrada iz stečajne mase ne more pokrivati več stroškov, ki so povezani z nepremičninami propadlega gradbinca. Foto: BoBo

Grilova opozarja, da v okviru stečajnega postopka niso več sposobni financirati vseh stroškov, povezanih z nepremičninami, ki jih ne morejo prodati ali dati v najem, zato bodo primorani izročiti nepremičnino ločitvenim upnikom oz. banki.

Veliko breme v stečajnem postopku velenjskega gradbinca so namreč nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, zavarovanja in varovanja nepremičnin, plačila za elektriko, četudi ni porabe, dodatno pa jih bo obremenil še napovedani davek na nepremičnine.

Neuspešne dražbe nepremičnin
Večina dosedanjih dražb za Vegradove nepremičnine je bila neuspešnih, zato se ji zdi nezavezujoče zbiranje ponudb uspešnejše. Konec lanskega leta so namreč za celotno premoženje, ki jim ga ni uspelo prodati na treh zaporednih dražbah, zbirali nezavezujoče ponudbe in za vsako premoženje prejeli vsaj eno ponudbo.

Ko je bilo ponudb več, so se odločili, da bodo premoženje vnovič prodajali na dražbi in da se bodo lahko ponudniki tam potegovali za nakup.

V dveh primerih, kjer so dobili "solidne ponudbe", pa nameravajo postopke nadaljevati s pogajanji. Kjer ponudbe niso bile ravno ugodne, pa se odločajo med dvema postopkoma, ali ponovnim zbiranjem nezavezujočih ponudb ali pa izročitvijo nepremičnin ločitvenim upnikom, zadnje predvsem v primerih, ko se ločitveni upnik ne bo strinjal s ponujeno ceno in s tem s prodajo nepremičnine.

Grilova ob tem predvideva, da bodo večino nepremičnin ali prodali ali predali ločitvenim upnikom v prvi polovici letošnjega leta.

Brez informacij o prenosih na slabo banko
Grilova je tudi povedala, da glede prenosov terjatev bank do Vegrada na t. i. slabo banko nimajo nobenega uradnega obvestila o prenosu, tako da so v okviru stečajnega postopka Vegrada sogovorniki še vedno posamezne banke. Ob tem ocenjuje, da bo stečajni postopek tudi po prenosu terjatev tekel normalno naprej, le da bo namesto bank drug sogovornik.

Premoženja le za 20 milijonov
V stečajnem postopku Vegrada, ki se je začel 6. oktobra 2010, je stečajna upraviteljica upnikom priznala za okoli 450 milijonov evrov terjatev. Kmalu se je izkazalo, da bo poplačil zelo malo, saj je bilo po dolgotrajnem pregledu stanja leta 2012 Vegradovo premoženje ocenjeno na dobrih 20 milijonov evrov.

Grilovi je do oktobra lani uspelo prodati za okoli 2,2 milijona evrov premoženja, iz kupnin pa so bili poplačani posamezni ločitveni upniki, večinoma banke.