Foto: BoBo
Foto: BoBo

SDH pojasnjuje, da vsako prijavo temeljito proučijo, v primeru sumov kaznivih dejanj pa dokumentacijo predajo pristojnim organom. Prijaviteljem nepravilnosti ni treba skrbeti, da bi bili razkriti, saj so zaščiteni.

Največ prijav je bilo letos povezanih z družbami iz bančnega sektorja in transportne dejavnosti. Lani pa so poleg navedenih izstopale tudi družbe iz energetske dejavnosti, je pojasnila članica uprave SDH-ja Nada Drobne Popovič.

"Letos je bilo ogromno anonimnih prijav, v katerih je bil izpostavljen problem določenih nabavnih poti v družbi, določenih postopkov javnega naročanja in samih procesov, tveganj v teh procesih, kjer je bil tudi vzpostavljen in zapisan sum, da prihaja do kraje državnega premoženja," je dejala Drobne Popovičeva.

Zelo konkretne sume kaznivih dejanj SDH preda pristojnim organom. V drugih primerih pa k ukrepanju pozove nadzorni svet konkretne družbe. Na SDH-ju opažajo, da so prijave velikokrat povezane z aktualnim dogajanjem. V preteklosti je bilo ogromno prijav povezanih s prodajo podjetij, zdaj pa so te bolj povezane z upravljanjem podjetij.

"Kadar prihaja do sprememb uprav ali nadzornih svetov, je v tistem obdobju prijav bistveno več. Potem, ko se korporativno upravljanje uredi in stabilizira, je prijav manj," dodaja članica uprave SDH-ja.

SDH: Zvižgači so zaščiteni
Vse povečini anonimne prijave so registrirane in postopki obravnave dokumentirani, žvižgači pa zaščiteni. "Letos smo imeli primer, da so zahtevali razkritje elektronskega naslova, iz katerega je prišla anonimna prijava. Vsa pravila so v hiši urejena tako, da se anonimen prijavitelj vedno zaščiti in se ne razkrije identiteta," je še pojasnila.

Na SDH-ju še poudarjajo, da je anonimno prijavo o nepravilnostih v državnih družbah mogoče poslati po klasični ali elektronski pošti oz. prek njihove spletne strani.