Cene rabljenih hiš so se očitno stabilizirale, cene rabljenih stanovanj pa so se prvič po dveh letih dvignile. Foto: BoBo
Cene rabljenih hiš so se očitno stabilizirale, cene rabljenih stanovanj pa so se prvič po dveh letih dvignile. Foto: BoBo

Čeprav si je promet z rabljenimi stanovanjskimi nepremičninami že čisto opomogel, pa na trgu novih stanovanjskih nepremičnin ni vse rožnato. V prvem četrtletju je statistični urad (Surs) zaznal 185 transakcij z novimi stanovanji, kar je pol manj kot v zadnjem četrtletju leta 2014, a še vedno za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih.

Kljub temu pa so se cene novih stanovanjskih nepremičnin, ki so v lanskem tretjem četrtletju dosegle najnižjo izmerjeno raven do zdaj, v letošnjem prvem četrtletju zvišale za en odstotek. Nova stanovanja so bila pri tem dražja za 2,1 odstotka. Na Sursu ob tem pojasnjujejo, da gre za običajna nihanja, ki so bila v preteklih letih povezana tudi z majhnim številom transakcij.

K številu transakcij je v tem četrtletju znatno prispeval tudi republiški stanovanjski sklad, ki je v Ljubljani prodal 42 stanovanj. Prodaje iz stečajev pa opaznejših vplivov niso imele.

Prva podražitev rabljenih stanovanj
Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin pa so se na četrtletni ravni v povprečju zvišale za 1,5 odstotka. Čeprav je bilo transakcij v prvem četrtletju manj kot četrtem četrtletju lani, jih je bilo s 1.763 še vedno precej več kot v prvih četrtletjih zadnjih šestih let. To pomeni, da je trgovanje z rabljenimi nepremičninami že doseglo raven pred krizo.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani in drugje so se zvišale za 2,2 odstotka in gre za prvo zvišanje cen rabljenih stanovanj v Sloveniji po dveh letih upadanja. Preobrat iz upadanja v stabilnejšo rast cen nepremičnin se je v večini držav EU-ja zgodil že pred dvema letoma. Ali se bo to zdaj zgodilo tudi v Sloveniji, pa je še negotovo, ugotavlja statistični urad.

Cene novih družinskih hiš so se na četrtletni ravni znižale za 3,5 odstotka, cene rabljenih pa so bile višje za 0,2 odstotka. Nihanja cen rabljenih hiš v zadnjih treh četrtletjih so bila zelo majhna, kar lahko pomeni, da so se ob precejšnjem številu transakcij v tem obdobju začasno izoblikovale ravnotežne cene za to vrsto nepremičnin. Cene rabljenih družinskih hiš so bile v prvem četrtletju leta 2015 tako približno enake kot konec leta 2006.