Šušteršič je bil o NLB-ju redkobeseden. Foto: MMC RTV SLO
Šušteršič je bil o NLB-ju redkobeseden. Foto: MMC RTV SLO

"Sicer ne vem, s kakšnimi dokumenti razpolaga POP TV, ampak kar so objavili, je zelo podobno temu, kar smo slišali ob skrbnem pregledu NLB-ja," je na novinarski konferenci dejal finančni minister.


Včeraj je komercialna televizija razkrila seznam najbolj problematičnih terjatev NLB-ja, ki jih je ugotovil skrbni pregled. Na prvem mestu je Zvon Ena s 126 milijoni evrov, sledijo Energoplan (95 milijonov evrov), Vegrad (85 milijonov evrov), SCT (84 milijonov evrov), Primorje (72 milijonov evrov), GPG (55 milijonov evrov), Viator Vektor (51 milijonov evrov), Sarajevska pivara (40 milijonov evrov), Invej (39 milijonov evrov), Cestno podjetje (36 milijonov evrov), Konstruktor (32 milijonov evrov), Vektra (27 milijonov evrov), Kraški zidar (23 milijonov evrov), Ram Invest-Pinus (23 milijonov evrov) in Istrabenz (20 milijonov evrov).
Zaradi tega razkritja pa po poročanju Financ v NLB-ju že razmišljajo o vložitvi kazenskih ovadb. Po neuradnih informacijah v banki menijo, da razkrita bančna skrivnost in podatki njenih komitentov predstavljajo nepopravljivo škodo. Razkriti podatki o komitentih tudi še niso dokončni, poleg tega pa naj bi bila interpretacija izvzeta iz konteksta, še navaja časnik.

NLB: Podatkov strank ne razkrivamo
V NLB-ju so na vprašanje MMC-ja, ali drži, da NLB namerava vložiti kazenske ovadbe zaradi objave seznama največjih slabih terjatev banke, odgovorili, da banka "ne razkriva podatkov, dejstev in okoliščin o svojih komitentih, ker je to v nasprotju z veljavnimi predpisi in dobro bančno prakso". "V primeru suma kršitev bo NLB, d. d., za zaščito svojih pravic in interesov ter pravic in interesov svojih strank, primorana uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva," še sporoča NLB.