V Svei pravijo, da imajo dolgoročno perspektivo. Foto: MMC RTV SLO
V Svei pravijo, da imajo dolgoročno perspektivo. Foto: MMC RTV SLO
Svea kliče državo na pomoč


Klopčičeva poudarja, da so tudi vse banke upnice jasno povedale, da so pripravljene sodelovati v procesu prestrukturiranja samo ob pogoju odobritve državne pomoči. Gospodarski minister Stanko Stepišnik je namreč mnenja, da bi morali pripravljenost za rešitev družbe najprej pokazati lastniki. Po njegovih besedah imajo dovolj sredstev za izdajo jamstva za 1,5 milijona evrov kratkoročnega posojila pri bankah, a tega ne storijo.

Klopčičeva pa na to odgovarja, da je Svea zaprosila za državno pomoč, ko je izčrpala vse druge možnosti za ohranitev delovnih mest. Svea je tako že zaprosila za 1,4 milijona evrov kratkoročnega posojila za izdelavo programa prestrukturiranja.

Klopčičeva: Dobra naložba za državo
Podjetje je namreč lani po njenih besedah v državno blagajno prek davkov in prispevkov prispevala več, kot znaša prvi del pomoči. "Odobreni kredit bi družba namenila za plačila zaostalih plač in nujno nabavo materiala, tako da bi bila omogočena poln zagon proizvodnje in hitra dobava že naročenih kuhinj," pojasnjuje Klopčičeva. Za posojilno zavarovanje so pripravili tudi nepremičnine in stroje, pravi, pridobili pa so še soglasje bank upnic, da dolgove pretvorijo v lastniški delež. Ta bi po pretvorbi znašal 75 odstotkov.

Svea je pozvala vse družbenike k dokapitalizaciji družbe, tudi državo, saj je ta prek Slovenske odškodninske družbe lastnik Svee. Tudi ta družba je na pozive k dokapitalizaciji odgovarjala, da ne more zagotoviti sodelovanja.

Klopčičeva je prepričana, da bi bila državna pomoč dobra naložba države v industrijo, saj ima Svea dolgoročno perspektivo, ki med drugim sloni na mednarodno uveljavljeni blagovni znamki in uveljavljenih prodajnih kanalih na 25 trgih, tudi v Zahodni Evropi in Kanadi.
V ponedeljek se bodo zaradi stavke prav gotovo ob 6. uri ustavili stroji, delavci pa bodo prenehali delati. Njihove zahteve so izplačilo plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

Svea kliče državo na pomoč