Gospodarstvo
Svetovna banka
Svetovna banka razvršča države po konkurenčnosti glede na različne dejavnike. Čile pod socialistično predsednico, kot kaže, neupravičeno uvrščala vse nižje. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Michele Bachelet
Čile je pod predsednico Bachelet na lestvici Svetovne banke od leta 2014 zdrsnil s 34. na 55. mesto, kar bi bila lahko posledica političnih motivov Svetovne banke, ne pa odraz gospodarstva te države. Foto: Reuters

Dodaj v

Svetovna banka naj bi gospodarstvo Čila ocenjevala slabše zaradi političnih razlogov

Svetovna banka napovedala preiskavo
14. januar 2018 ob 11:23
Santiago de Chile - MMC RTV SLO, Reuters

Čile kritizira Svetovno banko, potem ko je njen glavni ekonomist Paul Romer dejal, da je Čile pod socialistično predsednico Michele Bachelet na njihovi lestvici konkurenčnosti drsel zaradi sprememb metodologije in morda kot posledica političnih razlogov.

V intervjuju za petkovo izdajo ameriškega časnika The Wall Street Journal se je Romer opravičil Čilu za spremembe metodologije v poročilu o konkurenčnosti "Doing Business", ki po njegovih besedah "daje napačen vtis" o poslovnem okolju pod predsednico Bachelet.

Čile je na lestvici konkurenčnosti Svetovne banke na 55. mestu med 190 državami. Gre za precejšen padec s 34. mesta, na katerem je bila država leta 2014, ko je položaj prevzela socialistična predsednica. Vmes je Čile na lestvici padal na 41. mesto leta 2015, na 48. mesto leto pozneje in 57. mesto lani.

Kot je po poročanju Reutersa pojasnil Romer, je zdrs na lestvici bolj posledica metodoloških sprememb kot nazadovanja čilskega poslovnega okolja, razlog za to pa bi po njegovih besedah lahko bili politični motivi osebja Svetovne banke. Dodal je, da bo še enkrat pregledal poročilo.

Svetovna banka je v soboto izdala sporočilo, da bo glede na Romerjevo opozorilo izvedla "zunanji pregled" čilskih kazalnikov. Kot so dodali, gredo vse spremembe metodologije skozi "strog posvetovalni postopek" in so kazalniki utemeljeni na podatkih, kot so davčne stopnje in sprejeta zakonodaja. "Kazalniki in metodologija Doing Business so zasnovani ne glede na posamezno državo," so sporočili in dodali, da "objektivni podatki niso predmet političnega vplivanja".

Lestvica "Doing Business" upošteva dejavnike, kot so, kako težko oziroma lahko je ustanoviti podjetje, pridobiti posojilo, plačevati davke in pridobiti gradbena dovoljenja.

Čilske oblasti jezne
Predstavniki Čila so medtem kritizirali Svetovno banko, češ da jih ta organizacija ni pošteno obravnavala. "Kar se je zgodilo z lestvico konkurenčnosti Svetovne banke, je zelo skrb vzbujajoče," je dejala predsednica Bachelet, ki se ji štiriletni mandat končuje marca. Kot je dejala, bi morale biti tovrstne lestvice mednarodnih institucij zaupanja vredne, saj vplivajo na vlaganja v države in njihov razvoj.

"Redko je videti tako nemoralno dejanje," pa je o delovanju Svetovne banke dejal čilski minister za gospodarstvo Jorge Rodríguez Grossi. "Upamo, da se bo to čim prej popravilo, a škoda je že storjena," je še dejal minister. Čile bo po zagotovilih predsednice Svetovno banko uradno pozval k celoviti preiskavi.

Medtem ko je Michele Bachelet sprejela progresivno davčno reformo in reformo trga dela, za kateri so gospodarstveniki dejali, da zavirata vlaganja, pa ni korenito spremenila gospodarskega modela prostega trga.

Čile precej odvisen od bakra
Za upad gospodarske rasti Čila pod njenim predsednikovanjem so vzrok nizke cene bakra, glavnega izvoznega artikla države, poroča Reuters.

Na decembrskih predsedniških volitvah je konservativni milijarder in nekdanji predsednik Sebastian Piñera premagal Alejandra Guillierja, ki ga je podpirala Michele Bachelet, delno tudi zaradi obljub o krčenju birokracije in povečanju vlaganj.

Piñera je bil predsednik med letoma 2010 in 2014 v času visokih cen bakra, ko je gospodarstvo cvetelo. Na položaju je nasledil Michele Bachelet, ki je bila predsednica že med letoma 2006 in 2010. Čilska ustava namreč prepoveduje zaporedne izvolitve.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 11:48
svetovna banka, IMF in podobne organizacije so tu le kot promotorji določene ideologije - tiste o globalizaciji in privatizaciji (neoliberalne, tiste iz t.i. washingtonskega konsenza). seveda denar recimo IMF posoja izključno le, če država naredi "strukturne spremembe" (prodaja podjetij v ddržavni lasti, bolj "vitko državo", po možnosti privatiziraj čimveč)

zato je logično, da slabše ocenijo vse države, ki se ne uklanjajo njihovi ideologiji. še več, v končni fazi se niti denarja ne posoja državam, ki ne sprejmejo ideologije.

pri čileju je najbolj zanimivo, da je kot paradni konj kapitalizma sedaj začel voliti socialiste haha še enkrat se je pokazalo, vedno ko vidiš socialista na oblasti, veš d aje bil plenilski kapitalizem pred tem na delu. le pohlep kapitala lahko pripelje socialiste na oblast.
#fact
zeus.zeng
# 14.01.2018 ob 11:38
Svetovna banka naj bi gospodarstvo Čila ocenjevala slabše zaradi političnih razlogov
--------------
kdo pa je to Svetovna banka ? Jasno podaljšana roka svetovnega kapitala , ki na način podeljevanja ,,danajskih ,, posojil uničuje gospodarstvo in polične sisteme v naivnih državah . Pošten bančnih bi posojal samo tistim za katere bi bil prepričan da lahko denar vrnejo , ne pa da posojila pomenijo vzvod za izsiljevanja ...
aktivist
# 14.01.2018 ob 12:07
Me zanima a americani spet pripravljajo drzavni udar tako kot so proti Allendeju.
partibrejker
# 14.01.2018 ob 11:49
Najprej veliki mastni naslovi kako gre v Cilu vse v K, potem pa obrobna porocila o opravicevanju in “metodologijah”.
Tele analitike bi bilo treba vsakic toziti, ce dajo taka porocila. In to osebno ter tudi ustanovo.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 12:01
the law1 @ nič ne berem slabo, Bacheletova itak ne more biti izvoljena v dveh zaporednih mandatih, to pa je itak njen drugi (torej je bila že 2x izvoljena). torej so "socialistko" že dvakrat izvolili, saj je bila izvoljena že v 2006-2010

vmes je bil milijarder sebastian pinera,
za akterega bi ti rekel, da je "začel pufati državo" saj se je javni dolg čileja od leta 2010 do 2014, ko je bil pinera na oblasti, povečal z 8.6% na 14.9%

ampak seveda tvoje poceni propagandne floskule so namenjene le ko so socialisti na oblasti :)))) te že poznamo.

vir:
https://tradingeconomics.com/chile/gover
nment-debt-to-gdp

---
In pazi tudi ta socialistka, ki se je pač že začela pufati pa ni spremenila

seveda da ni, socialisti so sprejeli ideologijo neoliberalizma, zato resnih sprememb od socialistov pač ne pričakuje nihče.

še vedno pa je zabavno, kako lahko te ljudje, nezadovoljni s kapitalizmom, izvolijo le ker si "socialist", v resnici pa ne narediš ekonomsko nič drugače.
še vedno pa je predpogoj - nezadovoljstvo.
aktivist
# 14.01.2018 ob 12:05
V nos jim gre socialisticni razvoj Cila. Imel sem priloznost letos spoznati neko gospo iz Cila. Rekla mi je, da se Cile pobira po dolgoletnem polomu Pinochejevske vlade. Noben nima lepih spominov na ameriske nastavljence.
SamoRes
# 14.01.2018 ob 12:14
Ponoven napad na državo, znižanje bonitet, prisilno zadolževanje, vstop kapitala
Druga Švica
# 14.01.2018 ob 12:55
Važno, da "Svetovna" banka dobro ocenjuje za 20.607.479.483.866,- USD zapufane ZDA, lol ...
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 12:18
the law1 @ No, dejstvo je da so nekateri tudi končno začeli razmišljati in videli, kaj prinese uspeh

res ga prinaša, kot vidimo zgoraj :)))
sami uspehi loool
johndeer
# 14.01.2018 ob 13:11
Lov za litijem se je začel. Finančni pokoriti državo in ukrasti rudnike.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 12:36
the law1 @ a si ti spregledal, da so vmes dvakrat izvolili socialistko, tudi PO pineri? a jim enkrat ni bilo dovolj? dvakrat se odpovedati medu in mleku kapitalizma zaradi socializma :)))

sicer pa,
rekel sem da so tudi socialisti sprejeli ideologijo neoliberalizma (v sicer okrnjeni, manj surovi različici, a o postulatih neoliberalizma se ne dvomi).
tako da je vseeno, kdo je predsednik čileja

je pa bilo zadovoljstvo gledati propagandnega konja čikaške šole, kako dvakrat voli socialiste loool

in pa seveda tole de facto priznanje svetovne banke, da pač prireja razultate glede na politično voljo... čeprav do sedaj to pomoje vsi že vedo.
zozozo
# 14.01.2018 ob 12:26
Te lestvice so itak totalni nesmisel.
@twwwter
# 14.01.2018 ob 12:18
"Kot je po poročanju Reutersa pojasnil Romer, je zdrs na lestvici bolj posledica metodoloških sprememb kot nazadovanja ..."

Kdor misli, da ideologija ni bolj vplivna od ekonomskih kazalcev, se močno moti.
generacija56
# 14.01.2018 ob 12:40
Svetovna banka, samo še ena podružnica ZDA politike, od MONOPOLA nad človeškimi pravicami, oboroževanja, Združenih narodov, Svetovne trgovinske organizacije, vse, kar se da v "modernem" svetu kupiti za denar....
Hvala bogu za Kitajsko, Rusijo...
SamoRes
# 14.01.2018 ob 12:36
kapitalizem je najhujša oblika totalitarizma, ampak ker živimo v njem ga ne obsojamo, tako kot Nemci niso obsojali tretjega reicha
izo
# 14.01.2018 ob 13:00
Svetovna banka naj bi gospodarstvo Čila ocenjevala slabše zaradi političnih razlogov

dejmo si enkrat zapomnit:

gsopdoarska slike države, ki se slika v medijih, ni nikoli odraz realnega stanja, ampak pča sankcija/podpora (odvisno od stališča) "nwo-ja" gelde na to, kako jim država piha/ne piha na dušo.
beri: če boset za dolar/kler, bod ocene pozitivne, v nasprotnem ste avtomatsko označeni za zgubo, levičarja in iničevalca družin. če komu to do zdej še ni jasno, živi v konkretni zablodi..
Miran45
# 14.01.2018 ob 13:20
Svetovna banka je bila ustanovljena za to, da pomaga na novo vzpostavit nek zagon gospodarstva v državah, ki se jim je gospodarstvo popolnoma sesulo, čeprav do popolnega sesutja gospodarske dejavnosti v neki državi je nemogoče da pride, potem morajo v taki državi umret vsi državljani. v glavnem se gre za to, da se z nekimi krediti pomaga taki državi. Svetovna banka je last drugih držav, seveda največ je v lasti najbogatejših držav. Ti krediti naj bi bili neprofitni, torej najugodnejši. Vendar danes temu ni več tako, saj se na trgu dobijo veliko ugodnejši krediti, kot jih daje svetovna banka revnim državam. Naprimer neka država z visoko razvitim gospodarstvom, lahko na trgu dobi kredit skoraj z ničnimi obrestmi, do čim ena revna država bo svetovni banki za najem kredita morala plačat kar nekaj obresti. Pa to še ni vse, da mora plačevat za kredit precej visoke obresti, svetovna banka za dodelitev kredita taki državi postavlja še dodatne politično ekonomske pogoje, ki jih oblast mora izvest. Največkrat so ti pogoji v smeri, da se zmanjšuje javna poraba in dvigujejo davki, kar pa še dodatno oslabi notranji trg in državi še dodatno upade gospodarska dejavnost. Lahko torej rečemo da danes svetovna banka ne igra več tiste vloge za katero je bila sploh ustanovljena, ampak je postala popolnoma profitna banka, ki se živi na račun izkoriščanja revnih držav. Njihova prvotno začrtana moralna vloga v svetu se je spremenila v nesramno izkoriščanje in škodovanje revnim državam. Bankirji-uslužbenci svetovne banke imajo med ostalimi bankami ene najvišjih plač. Dejansko je ta banka postala leglo izkoriščevalcev in uničevalcev revnih držav in njihovih gospodarstev in tako ljudi v tej državi potiskajo še v večjo revščino.
ATP
# 14.01.2018 ob 12:59
# 14.01.2018 ob 12:40

Kitajska & clovekove pravice

LOL

Mreze okoli fabrik so pa napete zakaj ze?
HOR
# 14.01.2018 ob 18:06
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ: Zakaj je moral umreti Alliende...
Ali kako so gringoti uvajali svoje vrednote v Čile...
LINK ali copy - paste v iskalnik
www.newstatesman.com/world-affairs/2013/04/why-allende-had-die
MikiSkokc
# 14.01.2018 ob 12:50
Pošten bančnih bi posojal samo tistim za katere bi bil prepričan da lahko denar vrnejo , ne pa da posojila pomenijo vzvod za izsiljevanja ...

To ne samo, da je nesmiselno, saj bi posoljila potemtakim dobivali le tisti, ki jih ne potrebujejo, ampak tudi zelo neproduktivno, saj bi zelo zmanjšalo potencal gospodarskega trgovanja, hkrati pa še bolj povečalo razlike med bogatimi in revnimi.
Posojila se zato dajajo (oz. naj bi se dajalo) na podlagi verjetnosti, da bodo posojila vrnjena. In zahteve, ki jih bančni sistem pri tem postavlja temeljijo na tem, kako to verjetnost povečati. Se pravi na zagotavljanju, da bo denar, ki ga posojajo porabljan smotrno in razvojno usmerjeno, zaradi česar se bo dolgoročno povečala blaginja in trgovanje, ter s tem odplačevanje in najemanje novega dolga.
Seveda pa tu ni nobenih jasnih in definitivnih resnic o tem, kaj je bolje in kaj ne. Obstaja samo verjetnost...
zozozo
# 14.01.2018 ob 15:15
@MikiSkokc -

Pa saj se ne pufajo. To so samo računovodski prijemi. Denar se (virtualno) prestavi iz enega računa na drugega, in se potem temu reče javni dolg.

Ne moreš pa s tiskanjem denarja ustvariti novega bogastva. Lahko ga samo prerazporejaš.
zozozo
# 14.01.2018 ob 14:24
@druga švica -

ZDA ne morejo bit "zapufane" v dolarjih. To je logično nemogoče, ker ZDA lahko kadar koli naredijo kakršno koli količino dolarjev želijo. To je enak nesmisel kot mislit, da se je računalniška igrica nekje zapufala zato, da ti da milijon pik.

Javni dolg ZDA je samo računovodski zapis tega, koliko denarja bodo nekoč državljani ZDA dobili v obliki penzij ipd, in predvsem tega, kako bo ta denar med njimi razporejen. To so vse samo biti in bajti in številke, ne pa neko oprijemljivo bogastvo.

In v enakem položaju je bila tudi Slovenija, dokler je imela svojo valuto. Zdaj, ko smo odvisni od tujcev, ki lahko denar delajo iz lufta in ga posojajo nam za obresti, pa je situacija drugačna.
PLO
# 14.01.2018 ob 12:34
tale kratek video nazorno prikaže kaj počne svetovna banka v državah v razvoju
MikiSkokc
# 14.01.2018 ob 19:11
Ne, ker se je s pomočjo teh natistnjenih dolarjev ustvarjalo dodano vrednost.
Venezueli se, po tvoji teoriji, ravno tako ne bi bilo treba zadolževati v $, saj imajo svoj denar. Zakaj so se (mislim, da že tretjič sprašujem) in zakaj je ne moreš primerjati?
MikiSkokc
# 14.01.2018 ob 16:24
Kaj pa je po tvojem razlika med tem, da se virtualno prestavi iz enega računa na drugega in tem, da se materialno prestavi iz ene denarnice v drugo?
Sicer pa tvoja logika glede zadolževanja v dolarjih velja, če se amerika zadolžuje od same sebe. Se pravi tako, kot bi si ti sposodil denar iz lastnega bančnega računa in ga prestavil v lastno denarnico. Takoj, ko si ne sposojaš iz lastnega računa, moraš ta denar vrniti, saj si ustvaril dolg.

Če ta dolg ustvariš s tiskanjem denarja in z njim ne proizvedeš (dovolj) nove vrednosti na trgu, ustvarjaš inflacijo, ki je v tem primeru fenomen precej primerljiv dodatni obdavčitvi. To do neke mere ima smisel, saj spodbuja potrošnjo, po neki meri pa je samodestruktivno (primer venezuele, zimbabveja itd.), zato se ga ponavadi poslužujejo le v izjemnih situacijah, ko se države zaradi zelo slabe predhodne politike znajdejo v brezizhodnem položaju.

Sicer pa kakorkoli že si ti to predstavljaš, problem je še vedno isti. Zakaj si amerika ne naprinta neskončno dolarjev, namesto da se "pufa" pri kitajcih, če je situacija dejansko taka, kot si jo predstavljaš?
MikiSkokc
# 14.01.2018 ob 14:36
ZDA ne morejo bit "zapufane" v dolarjih. To je logično nemogoče, ker ZDA lahko kadar koli naredijo kakršno koli količino dolarjev želijo

Če bi to imelo smisel, zakaj bi se potem ZDA sploh "pufale"? A ne bi bilo lažje samo naprintati potreben denar? Mogoče kar neskončno denarja, ga razdeliti med ljudi in bi vsi bili neskončno bogati, ter živeli srečno do konca svojih dni...
ATP
# 14.01.2018 ob 19:30
zozozo

Ovo vece nije tvoj dan ;-)
zozozo
# 14.01.2018 ob 18:50
@MikiSkokc - Ne moreš primerjat Venezuele, ki se je ravno tako zadolževala v ameriških dolarjih. Američani so med zadnjo krizo natisnili ZELO veliko količino dolarjev. Se jim je kje negativno poznalo?
MikiSkokc
# 14.01.2018 ob 18:10
Zaradi mene se lahko zadolžujejo v slani vodi, point je, da se zadolžujejo in vrednost tega dolga, morajo tako ali drugače vračati, če želijo obdržati verodostojnost. Point je, da se zadolžujejo, namesto bi izključno tiskali dolarje, kar bi bilo po tvoji teoriji absolutno pametneje iz njihovega vidika. Zakaj torej tega ne počnejo? Zakaj se še kar zadolžujejo pri tujcih? In da, tudi kitajci imajo dolarje, sem prepričan. Še jaz imam mogoče kje kakega... :)

Američani pa bodo morali vrniti denar tistemu, ki mu jim ga je posodil (v zameno za obveznice) in sicer v času, ki je določen v pogodbi.Oddpovedati pa se, če bodo v tem času ustvarili dovolj presežne vrednosti, ne bodo rabili ničemur. Če pa je ne bodo, pa lahko vidiš, kaj se je zgodilo v Grčiji recimo. Ali če hočeš v Venezueli, če te moti, da grki nimajo popolne kontrole nad svojim denarjem...
zozozo
# 14.01.2018 ob 17:10
Kako se lahko Američani zadolžujejo pri Kitajcih v dolarjih? Kje pa lahko Kitajci dobijo dolarje, da jih posodijo Američanom? Lahko jih dobijo samo od Amerčanov, v zameno za dobrine. Torej Američani dobivajo dobrine, Kitajci pa številke v bazah podatkov, ki jih "posojajo" nazaj Američanom. In po tvoje so tukaj na koncu Američani na slabšem?

Daj mi odgovori na zgornja vprašanja, predvsem na zadnji dve: Kdaj in komu bojo morali Američani vrniti ta denar, in čemu se bojo morali odpovedati, da ga bojo lahko vrnili?
agenda21
# 14.01.2018 ob 16:12
Karin Hudes:
https://www.youtube.com/watch?v=3PIa6JV8
XRA&list=PLIr9tsuVYzso-39xaSmgTnlUtxLQsEUPV
zozozo
# 14.01.2018 ob 15:27
Eh, dajte, minusanti, razložite, kako je lahko Amerika zapufana v dolarjih? Kaj to sploh pomeni? Kdaj in komu bo morala ta denar vrniti? Čemu se bo morala odpovedati, zato da ga vrne?
zozozo
# 14.01.2018 ob 15:18
Za tiste, ki jih zanima, kako deluje denarni sistemi v državi, ki se "pufa" v lastni valuti, priporočam branje te knjige: The 7 Deadly Innocent Frauds of Economic Policy.
vrtojb5
# 14.01.2018 ob 13:02
A bejz no?
Sebastos
# 14.01.2018 ob 12:46
Chile needs more mi general.
zozozo
# 14.01.2018 ob 19:17
Venezuela je jemala kredite iz tujine, ker je rabila dolarje (priznano konvertibilno valuto), da je lahko z njimi kaj uvozila. Amerika lahko kupuje s svojo valuto. Za porabo na domačem tržišču Venezuela ni rabila zunanjih kreditov.

Itak pa tu imamo zmešnjavo. Obveznice niso zadolževanje na enak način kot zunanji kredit.

V državi, ki povsem obvladuje svojo valuto, in prodaja svoje obveznice za svojo valuto, obveznice sploh niso zadolževanje. ZDA si ne sposojajo denarja, zato da bi z njim financirale svojo porabo. Država svojo porabo financira izključno s tiskanjem denarja.

Obveznice pa prodajajo zato, da omejijo količino denarja, ki je v obtoku, da preprečujejo inflacijo.
1a34
# 14.01.2018 ob 13:37
Največ agresije je bilo včasih v družbi ne zaradi premajhnega povprečnega dohodka v posameznih okoljih, temveč zaradi razlik v neenakosti porazdelitve celotnega dohodka znotraj posameznega okolja. Z de facto uvedbo progresivnega davka na nepremičnine in univerzalnega temeljnega dohodka se bo ta agresija odpravila.
1a34
# 14.01.2018 ob 12:46
@SamoRes
kapitalizem je najhujša oblika totalitarizma, ampak ker živimo v njem ga ne obsojamo, tako kot Nemci niso obsojali tretjega reicha

Še dobro, da živimo v razvitem svetu, in da je in bo v ustavi Republike Slovenije na veke vekov zapisano, da je Slovenija socialna država (in da se to vse bolj in bolj izvaja (in se večinoma je)), kar želi normalno 99,99% od nas vseh državljanov (razen parih posameznikov, ki v digitalni dobi, ko se je uvedlo pravilo en državljan en uporabniški račun, postajajo kljub svoji agresivnosti - in prav zaradi nje - nepomembni).
the law1
# 14.01.2018 ob 12:41
@el CARTEL

No, samo za informacijo cela ta socialistka (verjetno, da bi pomagala njenemu kandidatu na volitvah) je znižala maksimalno dohodninsko stopnjo iz 40% na 35%

Le zakaj nimamo tudi mi takšni socialistov v Sloveniji? Pri nas pa imamo dobesedno levake
sm0ve
# 14.01.2018 ob 13:16
Friedman jih je povzpel na vrh razvitosti, socialisti so jih zrušili nazaj.
the law1
# 14.01.2018 ob 12:20
@el CARTEL

res ga prinaša, kot vidimo zgoraj :)))
sami uspehi loool


A si slučajno spregledal, da je bil ponovno Pinera izvoljen.
the law1
# 14.01.2018 ob 11:47
@zeus.zenga

kdo pa je to Svetovna banka ? Jasno podaljšana roka svetovnega kapitala , ki na način podeljevanja ,,danajskih ,, posojil uničuje gospodarstvo in polične sisteme v naivnih državah . Pošten bančnih bi posojal samo tistim za katere bi bil prepričan da lahko denar vrnejo , ne pa da posojila pomenijo vzvod za izsiljevanja ..

No, glede na to, da je javni dolg Čila cca 21% BDP ni prav veliko možnosti za izsiljevanje. Je, pa res, da je dolg v času te socialistične predsednice narasel za cca. 7% BDP.
the law1
# 14.01.2018 ob 12:06
@el CARTEL

vmes je bil milijarder sebastian pinera,
za akterega bi ti rekel, da je "začel pufati državo" saj se je javni dolg čileja od leta 2010 do 2014, ko je bil pinera na oblasti, povečal z 8.6% na 14.9%


In sedaj je ponovno Pinera

No, Pinera je bil na oblasti v času recesije ta pa v času konjukture.

seveda da ni, socialisti so sprejeli ideologijo neoliberalizma, zato resnih sprememb od socialistov pač ne pričakuje nihče.


No, dejstvo je da so nekateri tudi končno začeli razmišljati in videli, kaj prinese uspeh
the law1
# 14.01.2018 ob 11:54
@el CARTEL

pri čileju je najbolj zanimivo, da je kot paradni konj kapitalizma sedaj začel voliti socialiste haha še enkrat se je pokazalo, vedno ko vidiš socialista na oblasti, veš d aje bil plenilski kapitalizem pred tem na delu. le pohlep kapitala lahko pripelje socialiste na oblast.
#fact


Ma slabo ti bereš saj kot zgleda bodo sedaj socialisti pušili in tudi so zmagali, ker

Čilska ustava namreč prepoveduje zaporedne izvolitve.

In pazi tudi ta socialistka, ki se je pač že začela pufati pa ni spremenila

pa ni korenito spremenila gospodarski model prostega trga.
Kazalo