Ponekod izboljšanje, drugje poslabšanje, a pod črto pozitivno, kažejo izidi Svetovne banke. Foto: Svetovna banka
Ponekod izboljšanje, drugje poslabšanje, a pod črto pozitivno, kažejo izidi Svetovne banke. Foto: Svetovna banka

Vsakoletna raziskava Doing Business temelji na anketah med več kot 10.000 strokovnjaki, ki se ukvarjajo s poslovno in pravno ureditvijo v posamezni državi.

Na najšibkejših področjih so po navedbah državnega Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) spremembe že izvedene ali pa so v pripravi, med pomembnejšimi izzivi pa je zagotovitev virov financiranja za investicijski zagon.
"Kratkoročno je med pomembnejšimi izzivi zagotovitev virov financiranja za zagon zasebnih investicij, na splošno pa je za izboljšanje uvrstitev pomembno nadaljnje izboljšanje učinkovitosti države in njenih institucij," so zapisali na Umarju.

Slovenija je v zadnjem letu izboljšala položaj na lestvici, to pa je predvsem posledica nekaterih ukrepov, v veliki meri skrajšanja postopkov, na področju zakonodajnega in poslovnega okolja ter zmanjševanja administrativnih ovir. Izboljšanje je posledica tudi boljše uvrstitve na področjih poslovanja z nepremičninami in premoženja, sodnega uveljavljanja pogodb in insolvenčne zakonodaje.

Državi ostaja izziv poenostavljanje postopkov pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in dostop do finančnih sredstev. Ta kaže na pomanjkljivost obstoječe zakonodaje na tem področju in pomanjkanje kakovostnega bonitetnega informacijskega sistema za vse uporabnike. Poslabšal se je tudi kazalnik, ki meri zanesljivost oskrbe elektrike in transparentnost določanja cen na tem področju, so povzeli na Umarju.

Izboljšanje v podsaharski Afriki
V poročilu Doing Business 2016 je Svetovna banka pohvalila reformne napore več držav v podsaharski Afriki in osrednji Aziji, med državami, ki so se povzpele za največ mest, pa so se znašle Ruanda, Uganda, Kenija, Uzbekistan in Kazahstan.
Tudi Rusija, ki so jo prizadele zahodne sankcije zaradi krize v Ukrajini, se je uvrstila na seznam držav, ki so precej izboljšale poslovno okolje - povzpela se je za 11 mest, na 51.

V Aziji je Svetovna banka pohvalila Kitajsko in Indijo, ki pa sta se zaradi sicer precej slabih pogojev za poslovanje uvrstili na 84. oziroma 130. mesto.

V regiji Evrope in osrednje Azije, ki izključuje države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), se je na lestvici Svetovne banke najvišje uvrstila Makedonija, na 12. mesto.

Vrh in dno
Sicer so Singapurju, ki je na prvem mestu že 10. leto, po Novi Zelandiji in Danski do 10. mesta sledili Južna Koreja, Hongkong, Velika Britanija, ZDA, Švedska, Norveška in Finska. Na dnu lestvice so Južni Sudan, Libija in Eritreja.



Vsakoletna raziskava Doing Business temelji na anketah med več kot 10.000 strokovnjaki, ki se ukvarjajo s poslovno in pravno ureditvijo v posamezni državi.