Letos nameravajo v Tamu Europe izdelati okoli 100 avtobusov in doseči več kot 20 milijonov evrov prihodkov. Prihodnje leto nameravajo zagnati še serijsko proizvodnjo električnih avtobusov, katerih prototip je zdaj na preizkušnji v Dubaju. Foto: MMC RTV SLO
Letos nameravajo v Tamu Europe izdelati okoli 100 avtobusov in doseči več kot 20 milijonov evrov prihodkov. Prihodnje leto nameravajo zagnati še serijsko proizvodnjo električnih avtobusov, katerih prototip je zdaj na preizkušnji v Dubaju. Foto: MMC RTV SLO
Tam europe prevzel prostore nekdanjega TVM-ja

Višina kupnine za skupno 36 tisoč kvadratnih metrov ni znana, saj sta se Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Tam Europe dogovorili, da bo ostala poslovna skrivnost, je pa direktor Tama Europe Ju Džao (Yu Zhao) dejal, da je kupnina "takšna, da sta z njo zadovoljni obe strani."

Po njegovih besedah je v tem trenutku najpomembnejše dejstvo, da so pravočasno izpolnili vse svoje obveznosti in tako tudi uradno postali lastnik skupno 36 tisoč kvadratnih metrov površin, ob tem pa tudi proizvodne opreme, strojev ter drugih naprav za proizvodnjo vozil. Te je družba, prej pod imenom Durabus, najemala od leta 2011, ko je šel TVM v stečaj, in v njih nadaljevala proizvodnjo avtobusov.

"Zelo smo veseli, da smo kompleks TVM prodali, kot je bilo zastavljeno. Torej po transparentnem postopku zbiranja zavezujočih ponudb, kjer je podjetje Tam Europe podalo najvišjo ponudbo in s tem postalo kupec kompleksa," je povedal predstavnik DUTB-ja Boris Vončina.

Prodaja v stečajnem postopku ni uspela
DUTB je ob objavi vabila za zavezujoče ponudbe informativno izhodiščno ceno postavil pri šestih milijonih evrov. Proizvodni kompleks je kupil julija lani, ko je stečajni upraviteljici TVM-ja Alji Markovič Čas po več neuspelih poskusih le uspelo unovčiti najpomembnejši in zadnji del premoženja nekoč ugledne tovarne za proizvodnjo avtobusov, ki je propadla skupaj s preostalim imperijem Viatorja & Vektorja poslovneža Zdenka Pavčka.

Čeprav je bilo ves čas bolj ali manj pričakovano, da bi lahko bil edini resni kupec Tam Europe, se ta v stečajnem postopku za nakup ni odločil, DUTB pa je objekte kupil po izklicni ceni 3,5 milijona evrov. Toliko je najemnik ponujal ob prejšnjih neuspešnih poskusih dražbe, na koncu pa ni izkoristil predkupne pravice.

Tam Europe je lani posloval negativno
Tam Europe je sicer tudi lani posloval negativno, izguba pa naj bi presegla pet milijonov evrov, potem ko je tudi prodaja z 19 milijonov evrov v letu 2015 lani padla na 14 milijonov evrov. Kot je danes povedal direktor Džao, se letos kažejo boljši rezultati, zato pričakuje, da bodo leto zaključili pozitivno.

Letos nameravajo izdelati okoli 100 avtobusov in doseči več kot 20 milijonov evrov prihodkov. Prihodnje leto nameravajo zagnati še serijsko proizvodnjo električnih avtobusov, katerih prototip je zdaj na preizkušnji v Dubaju. Podjetje zaposluje okoli 150 ljudi, ob širitvi proizvodnje pa napoveduje še dodatno zaposlovanje.

Tam europe prevzel prostore nekdanjega TVM-ja