Vivair naj bi Tam po napovedih Postla izstrelil na vodilni položaj. Foto: BoBo
Vivair naj bi Tam po napovedih Postla izstrelil na vodilni položaj. Foto: BoBo
Holger Postl
V mariborskem podjetju so se odločili vlado javno pozvati, da zagotovi in ukrene vse, kar je potrebno za končanje postopka podelitve subvencije še pred koncem leta, saj ne morejo sprejeti, da se z odlaganjem odločitve izigravajo njihova stališča in okrni dobro ime podjetja in njegovih lastnikov. Foto: BoBo

Po besedah direktorja družbe, ki je v večinski lasti kitajskega kapitala, Holgerja Postla jih je obiskalo okoli 50 sedanjih in potencialnih partnerjev, od katerih si obetajo sklenitev pogodb za dobavo nadgrajenega letališkega avtobusa, s katerim načrtujejo v naslednjem letu in pol s skoraj 40-odstotnim deležem postati vodilni ponudnik tovrstnih avtobusov na svetu.

Durabus bo letos izdelal okoli 85 letaliških avtobusov, naslednje leto pa načrtujejo izdelavo novih 120, za večino že imajo sklenjene pogodbe. Ob tem bodo izdelali še okoli 50 turističnih avtobusov, kar je dvakrat toliko kot letos.

S tem bodo po Postlovih besedah stabilizirali poslovanje ter optimizirali proizvodnjo, potem ko je bilo prvo leto za njih še negativno. Letos načrtujejo 18 milijonov evrov prihodkov in dobiček, s katerim bodo nadoknadili lansko tri milijone evrov visoko izgubo.

Še čakajo na izpolnitev obljub države
"V prvi polovici naslednjega leta bomo predstavili še nekaj novosti, če bodo slovenske oblasti le izpolnile obljubo o dodelitvi finančne spodbude za projekt razvoja električnega avtobusa. Na denar čakamo že dve leti in ves čas se vrstijo obljube predsednikov vlad in ministrov, potem pa se vse ustavi pri uradnikih," je Postl znova opozoril na težave pri pridobivanju 3,4 milijona evrov podpore.

Durabus ima trenutno skoraj 200 zaposlenih, omenjeni projekt pa naj bi po besedah direktorja zagotovil dodatnih 100 delovnih mest v Mariboru in naložbe v višini 12 milijonov evrov. V podjetju se bojijo, da gre za usklajeno in namerno zavlačevanje postopka.

O zapletih so seznanili tudi mariborskega župana Andreja Fištravca. Zaskrbljeno je poudaril, da mesto zaradi alarmantne brezposelnosti nujno potrebuje nova delovna mesta, prav tako tuj kapital.

"Ravnanje vlade v tem primeru je neresno ne le do Maribora, temveč je tudi napačno sporočilo tujemu kapitalu, ki bi Mariboru lahko pomagal olajšati gospodarski položaj," je dodal župan Fištravec.