20-letna vladavina Tatjane Fink v Trimu je končana. Foto: BoBo
20-letna vladavina Tatjane Fink v Trimu je končana. Foto: BoBo

Za začasnega predsednika uprave in začasnega glavnega direktorja družbe je za dva meseca oziroma do imenovanja novega imenoval prvega nadzornika Bogdana Topiča.

Težko iskanje naslednika
Topič je pojasnil, da morajo zdaj v dveh mesecih opraviti razpis, sklicati skupščino in opraviti vse potrebne postopke za imenovanje novega predsednika uprave oziroma nove uprave. Ker kandidata za to mesto znotraj podjetja niso mogli najti tako hitro, so nadzorniki začasno vodenje uprave zaupali njemu, je še povedal.

Hvala za 20 let vodenja
Iz Trima so sporočili, da se je nadzorni svet zahvalil dosedanji predsednici uprave Finkovi za velik prispevek v preteklih dvajsetih letih. Hkrati je nadzorni svet imenoval komisijo za imenovanje ter začel postopke za imenovanja nove uprave.

Nadzorni svet je obravnaval tudi sklic skupščine družbe in zanjo določil datum 28. april, hkrati pa je podprl predlog bank v zvezi s podelitvijo prokure, so še sporočili iz Trima.

Finkova pisala sodelavcem
Dosedanja glavna direktorica Trima Finkova pa je v pismu svojim sodelavcem zapisala, da je na omenjenem mestu delovala skoraj 22 let. V teh letih pa so ustvarili mednarodno prepoznaven Trimo in hkrati stopali na popolnoma neznana področja ter gradili iz idej vsakdanjo resničnost.

Kriza ni prizanesla družbi
Družba je bila tudi dolga leta zelo uspešna, a ji kriza ni prizanesla. Vendar jim je kljub zelo zahtevnim pogojem uspelo podjetje vzdrževati v poslovni kondiciji in biti ves čas dovolj motivirani, da so prebrodili težave. Sama je v to vložila vso svojo energijo in znanje, z željo, da bankam čim prej vrnejo posojila in Trimo ponovno vrnejo v polno formo, je dodala.

Več kot 900 zaposlenih
Finkova se je v svojem pismu še vsem zahvalila za sodelovanje in še posebej za prilagodljivost v zadnjem letu. Novemu vodstvu pa je zaželela veliko uspehov pri iskanju najboljših rešitev za Trimo - skupina ima več kot 900 zaposlenih.

Razrešitev usklajena z bankami
Po neuradnih informacijah Dnevnika je bila razrešitev Finkove usklajena z bankami upnicami, ki so konec lanskega leta dokapitalizirale Trimo s pretvorbo terjatev v kapital za nekaj manj kot štiri milijone evrov. S tem so postale 90-odstotne lastnice Trima.

Irci se zanimajo za Trimo
To se je zgodilo po tem, ko je propadel poskus prodaje tujemu vlagatelju. Po neuradnih podatkih naj bi se za družbo zanimal njen največji tekmec pri izdelavi fasad, irski Kingspan, ki je po pisanju Financ zanjo še vedno zainteresiran.
Trimo Investment hčerinska družba Trima
Trimo Investment, družba pooblaščenka, prek katere so menedžerji Trima na čelu s Finkovo obvladovali 57,1-odstotni delež Trima, je konec preteklega leta z vstopom bank upnic v lastništvo družbe soglašala in postala hčerinska družba Trima.

Finkova izstopila iz lastništva Trima Investment
Kot še navaja Dnevnik, je Finkova tik pred razrešitvijo izstopila iz lastništva Trima Investment, preko katerega so vodilni kadri skupine Trimo pred leti izvedli delni menedžerski prevzem. Svoj 12,4-odstotni delež je prodala kar Trimu Investment, koliko pa je zanj iztržila, ni znano, dodaja časopis.

Finančno prestrukturiranje
Trimo se je konec januarja z bankami upnicami dogovoril o finančnem prestrukturiranju. Pogodba predvideva postopno odplačilo 45 milijonov evrov glavnic posojil do konca leta 2017, izdajo novih garancij Trimu, predvidena pa je tudi konverzija terjatev do družbe Trimo Investment v lastniške deleže.