Telekom je po dolgotrajnih pogajanjih le pridobil delež v gibraltarskem nacionalnem operaterju. Foto: RTV SLO
Telekom je po dolgotrajnih pogajanjih le pridobil delež v gibraltarskem nacionalnem operaterju. Foto: RTV SLO
Telekom Slovenije
Družba je v začetku marca pridobila licenco za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu. Foto: RTV SLO

Podrobnosti nakupa polovičnega deleža v gibraltarskem nacionalnem operaterju elektronskih komunikacij bo Telekom predstavil na današnji novinarski konferenci v Gibraltarju.

Telekom Slovenije je začel pogovore o nakupu deleža, ki je pripadal ameriški multinacionalki Verizon International, že pred leti, pogodbo o nakupu pa so, s soglasjem vlade Gibraltarja, podpisali v ponedeljek.

Uprava družbe je na spletnih straneh Ljubljanske borze zapisala, da gre za majhno, a zelo perspektivno in visoko razvito evropsko tržišče. S pridobitvijo deleža v Gibtelecomu je skupina storila nov, pomemben korak v svoji strategiji širjenja na tuje trge.

Gibraltarsko tržišče naj bi zaznamovale velike možnosti rasti na področju mednarodnih operacij, na letni ravni pa naj bi ustvarilo okoli 40 milijonov evrov prihodkov.

Pred kratkim širitev na Kosovo
Telekom je v začetku marca podpisal pogodbo za pridobitev licence konzorcija Telekoma Slovenije, Mobitela in Ipko.neta na Kosovu. Družba je licenco dobila zato, ker Kosmocell, prvouvrščeno podjetje na mednarodnem javnem natečaju, ni plačal koncesnine v predvidenem roku, s čimer je pravica pripadla drugouvrščeni družbi, Telekomu Slovenije.

Slednji je kosovski agenciji za telekomunikacije poravnal 75 milijonov evrov koncesnine, načrtuje pa še za 120 milijonov evrov naložb.