Telekom Slovenije bo prihodnje leto verjetno prešel v tuje roke. Foto: BoBo
Telekom Slovenije bo prihodnje leto verjetno prešel v tuje roke. Foto: BoBo
Telekom že prihodnje leto nič več državni

Zdaj je vrednost Telekomovih delnic sicer nižja, a Slovenija je privatizacijo obljubila tudi Evropski komisiji, ki nam gleda pod prste zaradi primanjkljaja, ki ga ne zmoremo naglo znižati na dovoljene tri odstotke BDP-ja, je za Televizijo Slovenija poročala Lidija Pak.

Telekom Slovenije je tako eno izmed podjetij s prvega seznama vlade Alenke Bratušek za privatizacijo, ki so mu dali zeleno luč v državnem zboru. Podjetja, ki so na prodaj, so skupaj ocenjena na 877 milijonov evrov, največ pa bi za krpanje proračuna dobili ravno s prodajo Telekoma. Njegova knjigovodska vrednost je namreč 600 milijonov evrov. Na Sodu zdaj v imenu države iščejo svetovalno podjetje in pripravljajo prodajo Telekoma.

Matej Runjak, član uprave Slovenske odškodninske družbe, je dejal: "Kar se tiče objave tenderja, mi računamo, da bo objavljen do novembra in bodo potencialni investitorji obveščeni direktno in skozi samo objavo."

"Pod 150 evrov ne bi šel"
In koliko lahko država za svoj 72-odstotni delež dobi? V letu 2008 so bile nezavezujoče ponudbe tudi blizu 350 evrov za delnico, borzna cena je bila takrat 240, lani je padla na 60, zdaj je blizu 110 evrov.

"Prevzemi telekomunikacijskih podjetij po Evropi so višji od trenutne cene Telekoma v Sloveniji. Ker prodajamo vodilnega igralca z infrastrukturo, bi utegnila biti cena višja od tega, kar je zdaj," je dejal Peter Jančič, analitik pri Alta skladih, ki dodaja, da pod 150 evrov ne bi šel, če bi on odločal.

Interes za Telekom pa bi lahko bil le še večji. "Ker je ameriški telekomunikacijski gigant napovedal, da ga zanima evropski trg, francoski Orange, Deutsche Telekom, KPM, to so vse operaterji, ki so zelo agresivni in aktivni pri konsolidaciji panoge," je še pojasnil Jančič.

Runjak delnic tokrat ne bo kupoval
Cena in zanimanje bosta odvisna tudi od tega, kako resno bo Slovenija vodila prodajni postopek. Delnic tokrat ne bo kupil Runjak. Lani poleti, ko so v prejšnji vladi začeli govoriti o prodaji, jih je. Takrat je bil direktor na finančnem ministrstvu.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je ugotovila, da jih je kupil po tem, ko je bilo že javno znano, da nameravajo iti v prodajo in da ni zlorabil notranjih informacij. "Sem pa prodal pred nastopom funkcije vse slovenske delnice ravno zato, da se ne bi špekuliralo o konfliktu interesov, tako da glede tega nimam slabe misli ali vesti," je dejal.

Če tokrat političnih preprek ne bo, Telekom drugo leto torej ne bo več državni.

Telekom že prihodnje leto nič več državni