Z nerevidiranimi poslovnimi rezultati skupine in družbe za preteklo leto se je v sredo seznanil tudi nadzorni svet. Foto: BoBo
Z nerevidiranimi poslovnimi rezultati skupine in družbe za preteklo leto se je v sredo seznanil tudi nadzorni svet. Foto: BoBo

Poslovne prihodke je skupina povečala za 3,9 milijona evrov, na 799,2 milijona evrov. Iz objave na spletni strani Ljubljanske borze je še razvidno, da je dobiček skupine iz poslovanja lani dosegel 71,5 milijona evrov, kar je za 7,3 milijona evrov oz. 11 odstotkov več od doseženega v leta 2012.

Čisti prihodki iz poslovanja družbe Telekom Slovenije so kljub nadaljnjemu zniževanju prihodkov klasične govorne telefonije in nižjim prihodkom mobilnih uporabnikov zaradi prehoda na nove, za naročnike ugodnejše pakete, na ravni doseženih v letu 2012.

Neto finančni dolg skupine Telekom Slovenije znaša 341,5 milijona evrov in je za odstotek nižji kot v letu 2012. Za naložbe pa je skupina v letu 2013 namenila skoraj 111 milijonov evrov.

Raste število naročnikov
Skupina je sicer lani dosegla rast števila priključkov. Tako se je število mobilnih uporabnikov povečalo za pet odstotkov, in sicer na 2.206.010 priključkov, število fiksnih širokopasovnih priključkov za en odstotek, na 345.668 priključkov, za 15 odstotkov, na 322.842 priključkov pa se je povečalo število TV-priključkov.

Ujma povzročila večmilijonsko škodo
Sicer pa je telekomovo omrežje v zadnji ledeni ujmi utrpelo kar nekaj poškodb. "Natančne ocene škode še nimamo, a lahko že rečem, da bo ta škoda nekje v območju med petimi in desetimi milijoni evrov," je povedal predsednik uprave Telekoma Rudolf Skobe.

Predvsem gre za škodo na nadzemeljskem fiksnem omrežju Telekoma Slovenije, na mobilnem omrežju je bilo manj škode. "Mobilno omrežje je imelo določen čas izpada na določenih baznih postajah, ampak kar se tiče mobilnega omrežja, smo že vzpostavili stanje, kot je bilo pred ujmo," je dejal. Na fiksnem omrežju pa bo sanacija daljša, precej kilometrov tras je namreč popolnoma uničenih.