Vodstvo Teša zatrjuje, da se je ukrepov lotil zaradi neugodnega finančnega položaja krovnega holdinga. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo Teša zatrjuje, da se je ukrepov lotil zaradi neugodnega finančnega položaja krovnega holdinga. Foto: MMC RTV SLO


S celovitim naborom ukrepov naj bi do leta 2020 Teš stroške zmanjšal za 80 milijonov evrov. Načrt je optimističen, meni vodstvo, toda v dogovoru s socialnimi partnerji in ob "skupnem zavedanju te težke situacije dosegljiv".

Ukrepov se bodo v Tešu lotili, čeprav so "v zadnjih desetih letih vseskozi optimizirali poslovanje". Stroške vzdrževanja so tako po trditvah vodstva znižali s 16 na šest milijonov evrov, število zaposlenih pa v desetih letih zmanjšali za več kot petino.

Kljub temu jim je uspelo ves ta čas Sloveniji zagotavljati oskrbo z električno energijo, so se pohvalili v Tešu. Na državni ravni je Teš največji proizvajalec električne energije, saj je delež pridobljene električne energije iz te termoelektrarne v Sloveniji v zadnjem obdobju vedno višji kot 30 odstotkov.

V sušnih obdobjih Teš edini znotraj Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) zagotavlja želeno količino električne energije, zato v tem obdobju proizvede na dnevni ravni tudi več kot 50 odstotkov proizvedene električne energije. Zdaj Teš pridobi električno energijo iz obstoječih zastarelih premogovnih blokov 3-5. Po letu 2016 bo blok 6 nadomestil vse zdaj delujoče bloke (blok 5 bo razpoložljiv kot hladna rezerva) in imel bo tudi do 60 milijonov evrov boljši poslovni izid na letni ravni kot z obstoječimi bloki.

"V Tešu se zavedamo bremena, ki ga zaradi naložbe v nadomestni blok 6 nosi skupina HSE, zavedamo pa se tudi pomembnosti te naložbe predvsem za zanesljivo, konkurenčno in okoljsko sprejemljivo oskrbo Slovenije z električno energijo," še navajajo v Tešu.