Potrjujejo se napovedi, da novi, 6. blok Teša ne bo prinesel dobička. Foto: BoBo
Potrjujejo se napovedi, da novi, 6. blok Teša ne bo prinesel dobička. Foto: BoBo

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok je v pogovoru za časopis Dnevnik potrdil neuradne informacije, da je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) lani ustvarila 50 milijonov evrov izgube.

"To je bilo pričakovano. Če imate na trgu določen izdelek, ki ga lahko proizvedete za 100 enot, na trgu pa je vreden le 50 enot, potem seveda nastane izguba. Kako se bomo v energetiki prilagajali razmeram na trgu, pa je treba prepustiti poslovodstvom," je pojasnil.

To pa ne pomeni velike množice odpuščenih, je zatrdil. "Sindikalisti na vsak način iščejo razloge, da bi prestrašili ljudi. Vendar, treba se je zavedati, da se mora skupina HSE prilagoditi razmeram na trgu električne energije. Energetika se spreminja in ne bo več takšna, kot je bila. To pomeni, da bodo tisti, ki delajo dobro in kakovostno, delovno mesto ohranili," je za časnik dejal Košorok. Ob tem pa je opozoril, da bo potreben premislek, ali je dejansko prav vsako delovno mesto nujno potrebno.

Poudaril je, da je prenagljena in nepotrebna trditev, da bo skoraj polovica od 400 zaposlenih v Tešu ostala brez dela. "Mislim, da so ljudje dovolj razumni. Živeti v nekakšnih časih socializma, ko je vsak imel službo, ne glede na to, ali je tudi dejansko delal, so namreč že zdavnaj minili," je dejal.

Na vprašanje, ali drži, da naj bi odpuščanja tudi zaradi odpravnin stala nekaj milijonov evrov, pa je odgovoril, da je "podjetniška kolektivna pogodba v Tešu, sploh pa kolektivna pogodba, zelo bogata. In tu bo treba premisliti, kako se prilagoditi dejanskim razmeram oziroma dobrim praksam".