Julij je bil za Teš zelo dober mesec. Foto: BoBo
Julij je bil za Teš zelo dober mesec. Foto: BoBo

V omenjenem obdobju je Teš imel 74 milijonov evrov prihodkov, kar je 39 odstotkov letošnjega načrta. Eberlinc je ob predstavitvi rezultatov povedal, da so julija dosegli zgodovinsko proizvodnjo električne energije, saj sta bloka štiri in šest delala s polno močjo in tako proizvedla 443 gigavatnih ur električne energije. Od tega jih je šesti blok proizvedel 329,7. V sedemmesečju pa so proizvedli 2.040 gigavatnih ur električne energije in tako dosegli načrt za to obdobje.

Po besedah Eberlinca je sušno obdobje ponovno pokazalo, kako pomembno je, da ima Slovenija različne vire domače energije. Sicer pa je konec junija Teš zaposloval 412 delavcev, kar je šest odstotkov manj kot ob začetku leta 2015. Do konca leta jih bo še za 10 odstotkov manj.

Lansko leto globoko v minusu – 89 milijonov evrov
Glede lanskega poslovanja je Eberlinc povedal, da so ustvarili 191 milijonov evrov prihodkov, kar je 24 odstotkov pod načrtom. Lanska izguba iz poslovanja je znašala 27 milijonov evrov, iz naslova slabitev sredstev pa še 62 milijonov evrov.

Teš, ki ga je njegov lastnik Holding Slovenske elektrarne konec junija moral dokapitalizirati z 248 milijoni evrov, je lani proizvedel 2.835 gigavatnih ur električne energije, kar je 21 odstotkov pod načrtom. Lokalnim skupnostim v Šaleški dolini pa je družba izplačala 3,4 milijona evrov odškodnin.

Eberlinc je pojasnil, da so v okviru optimizacije poslovanja 179 delavcev že poslali na interno usposabljanje za delo na blokih pet in šest. V pripravi je tudi novi akt o sistemizaciji in organizaciji delovnih mest, število zunanjih izvajalcev pa so zmanjšali za 40 odstotkov. Hkrati bodo tudi odprodali nepotrebno premoženje, kot so stanovanja, deleža pridruženih družb in stikališča.

Od pristojnega ministrstva do konca leta pričakujejo, da bo dovolilo nadaljnje obratovanje bloka štiri pri povečanih emisijah, medtem ko gre blok pet s 1. januarjem 2016 v remont, saj zaradi previsokih emisij ne more obratovati. Remont bo stal devet milijonov evrov.