Likvidacija Teta bo nova socialna bomba za zasavsko regijo. Foto: BoBo
Likvidacija Teta bo nova socialna bomba za zasavsko regijo. Foto: BoBo

Za regijo pomeni likvidacija Teta še eno socialno bombo. Na omenjenem sestanku je bilo poudarjeno, da se pred odločitvijo o najbolj črnem scenariju vprašanje glede Teta obravnava tako na seji vlade kot v DZ-ju.

Občina Trbovlje

TeT
Usoda 160 zaposlenih v Tetu je precej negotova. Foto: BoBo
Tet gre v likvidacijo

Član izvršilnega odbora sindikata Termoelektrarne Trbovlje (Tet) Aleš Ocvirk je opozoril, da za delavce, ki so na čakanju doma, likvidacija ali stečaj družbe nista rešitev.

"Nikakor se ne moremo sprijazniti z dejstvom, da se za 160 zaposlenih v Tetu ne najdejo rešitve, ki obstajajo, samo če bi bil posluh," je dejal Ocvirk in dodal, da za Tet velja prehodni nacionalni načrt do konca junija 2020, po katerem bi lahko obratovali z zmanjšanjem števila ur obratovanja in z manjšim številom ljudi. V tem času bi se višek kadrov lahko prerazporejal po drugih družbah Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je večinski lastnik Teta.

Sindikalist Teta je spomnil tudi na izjave generalnega direktorja HSE-ja Blaža Košoroka, ki jih je izrekel pred tednom dni na seji zasavskega odbora za energetiko. HSE po Košorokovih besedah nima denarja za Tet, ker mora financirati naložbo Teš 6, in pripravlja načrt, da bi dali blok pet Termoelektrarne Šoštanj (Teš) v hladno rezervo prek sistema oz. mehanizma za zagotavljanje zadostnih proizvodnih zmogljivosti CRM-ja.

"S tem je povedal, da smo žrtve Šoštanja in da nas ne smatra, da bi bili lahko vključeni v sistem CRM, pa čeprav je bil blok Teš 6 grajen kot nadomestni blok Teš 5 in Teš 4, torej bi jih morali zapreti," pravi Ocvirk, ki se tudi sprašuje, zakaj se je vlekla prodaja Teta več kot dve leti, zakaj družbe niso prodajali prek mednarodnega razpisa, da bi se dejansko videlo zanimanje za Tet, ne pa, da so ponudbe za odkup pošiljali po elektronskih poštah potencialnim kupcem.

Po Ocvirkovem mnenju se jim prevečkrat očita, da imajo previsoko lastno ceno, medtem ko Termoelektrarna Brestanica proizvaja elektriko po 260 evrov za megavatno uro. "Pri nas pa Košorok vidi problem že pri ceni 49 evrov za megavatno uro," je še dejal Ocvirk.

Občina: Socialna bomba
Likvidacija Teta za regijo pomeni še eno socialno bombo, opozarja občina Trbovlje. Poudarja, da je potreben socialni program, s katerim bo določeno, kaj bo z delavci in kakšne prezaposlitve jih lahko čakajo.

Kot so v odzivu na odločitev za likvidacijo Teta sporočili z občine, so na sestanku odbora za razvoj energetike v Zasavju 10. novembra opozorili na pereč socialni vidik v primeru likvidacije Teta in dejstvo, da ni pripravljenih in finančno opredeljenih nikakršnih programov v primeru likvidacije.

"Za regijo pomeni likvidacija Teta še eno socialno bombo. Na omenjenem sestanku je bilo poudarjeno, da se pred odločitvijo o najbolj črnem scenariju vprašanje glede Teta obravnava tako na seji vlade kot v DZ-ju," so zapisali in dodali, da so izrazili interes, da se energetska lokacija Teta ohrani, saj ima elektrarna energetsko dovoljenje do leta 2020.

Opozarjajo, da bi bilo treba v primeru ukinitve energetske lokacije vzpostaviti prvotno stanje in v program likvidacije vključiti tudi njeno razgradnjo. "Le pristojni v okviru energetike - lastniki in poslovodstvo ter na državni ravni lahko odgovorijo na vprašanje, od kod finančni viri za likvidacijo in vzdrževanje lokacije," pravi občina.

Ta je namreč morala v zadnjih 10 letih povečati socialne transferje za 1,3 milijona evrov in bo letos zanje namenila skoraj 3,5 milijona evrov. Ob tem se boji napovedanih rezov v proračunu. "Resnično se postavlja veliko vprašanje, kaj bo občina sploh lahko še počela. Po napovedih bomo lahko samo še plačevali račune, ostaja pa skrb za investicije, vodovode, sanacije cest in podobno," še dodajajo.

Razburjeni vodja poslancev SD-ja
Likvidacija Termoelektrarne Trbovlje je razburila vodjo poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana, ki je ob tem spomnil, da je vlada še vedno brez gospodarskega ministra. "Kaže se, da ima največja vladna stranka velike težave v kadrovskem smislu in pri komunikaciji," je dejal Han in izrazil upanje, da bo vlada čim prej stopila skupaj in začela delati, "sicer je boljše, da se razide".

Likvidacija presenetila sindikate
Sindikat energetike bo zaradi redne likvidacije Termoelektrarne Trbovlje (Tet) sprožil sindikalne dejavnosti. "Čim prej bom sklical sestanek stavkovnega odbora, saj je likvidacija za nas presenečenje," je povedal predsednik omenjenega sindikata Branko Sevčnikar.

Pojasnil je, da so na seji ekonomsko-socialnega odbora za energetiko ta mesec sprejeli drugačen predlog za rešitev Teta, ki zaposluje okoli 160 delavcev, in ga pisno posredovali ministrstvom za finance, za delo in za gospodarstvo. Za kakšen predlog je šlo, ni znano, Sevčnikar pa je pričakoval, da se do njega opredelijo tudi predstavniki vlade.

Za regijo pomeni likvidacija Teta še eno socialno bombo. Na omenjenem sestanku je bilo poudarjeno, da se pred odločitvijo o najbolj črnem scenariju vprašanje glede Teta obravnava tako na seji vlade kot v DZ-ju.

Občina Trbovlje

Tet gre v likvidacijo