Morebitna pomoč Sloveniji bi bila drobiž za evropske rešilne sklade. Foto: EPA
Morebitna pomoč Sloveniji bi bila drobiž za evropske rešilne sklade. Foto: EPA
Oster spopad zaradi fiskalnega pravila

Čeprav je slovensko gospodarstvo majhno in njegovo reševanje za evrsko območje finančno ne bi predstavljalo velike težave, bi bil zdrs še ene države "v območje somraka" še kako pomemben, ugotavlja britanski tednik in dodaja, da bi bil morebitni rešilni sveženj za Slovenijo za evropske rešilne sklade drobiž.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) namreč predstavlja le 0,4 odstotka gospodarstva območja skupne valute. "Evrsko območje ima večje skrbi," so zapisali.

Vseeno bi zdrs še ene države nekaj pomenil, saj bi v primeru prošnje za finančno pomoč Slovenija postala prva nekdanja komunistična država v območju evra, ki bi potrebovala pomoč. S tem bi se znamenje ponosa ob priključitvi evrskemu območju spremenilo v "znak ponižanja".

Tednik izpostavlja zagotovila slovenske vlade, da se država rešilnemu svežnju lahko izogne, a "to je znan refren, tako kot je nesrečna koda, ko je pomoč vendarle potrebna".

Banke največja težava
Avtorji članka omenjajo zahtevano donosnost na 10-letne slovenske obveznice, ki presega sedem odstotkov, in znižanja bonitetnih ocen, ki so jih objavile vse tri največje bonitetne hiše.

The Economist je ponovil že znano dejstvo, da so največja težava Slovenije banke, država pa ob tem zaradi visokih proračunskih primanjkljajev v zadnjih treh letih in naraščajočega dolga ne more pritegniti tujih vlagateljev.

"Slovenija je še ena žrtev pogubne povezave med šibkimi bankami in šibkimi vladami, ki je glavni vzrok neukrotljivosti krize evra." Ne glede na to, ali bo Slovenija na koncu sprejela zunanjo denarno pomoč ali ne, se mora država "resno lotiti bolečih reform", če želi cveteti v klubu, zaključuje tednik.

Kakšna bo slovenska rešitev za banke?
Pred dokončno izbiro modela reševanja slabih terjatev v slovenskih bankah bo v posameznih primerih treba natančno proučiti prednosti in slabosti ter konkretno operativno izvedbo, opozarjajo v Banki Slovenije. Skupaj z Združenjem bank Slovenije so sicer že podali predloge mogočih modelov za prestrukturiranje slabih terjatev bank. Ministrstvo za finance po besedah ministra Janeza Šušteršiča sicer ocenjuje, da je reševanje problematike slabih terjatev zunaj bank boljša rešitev kot reševanje v okviru bank. Minister pa v četrtek ni želel ugibati o morebitnih učinkih takšnega prenosa slabih terjatev na javne finance.
Oster spopad zaradi fiskalnega pravila