Junija je bila izklicna cena za delujoče jedro, torej prostore, stroje, opremo in dve blagovni znamki, 2,3 milijona evrov, dražba pa bi potekala z zniževanjem cene. Foto: BoBo
Junija je bila izklicna cena za delujoče jedro, torej prostore, stroje, opremo in dve blagovni znamki, 2,3 milijona evrov, dražba pa bi potekala z zniževanjem cene. Foto: BoBo

"V zadnjem trenutku mi je uspelo najti in kupca in najemnika. V petek, 17. julija, bo stečajni sodnik sicer izdal sklep, da se proizvodnja ustavi, ker podjetje ni bilo prodano niti ga ni nihče najel za nadaljnje delo. Zatem bom sam izdal sklepe delavcem, da jim preneha delovno razmerje v 15-dnevnem roku, med tem časom pa bo partner - več o njem ne morem povedati, ker je tak dogovor - ustanovil novo podjetje, hčerinsko podjetje ali podružnico po slovenski zakonodaji in z njim bomo sklenili najemno pogodbo," je pojasnil Radovanović.

To je po Radovanoviću edini način, da nadaljujejo delo, saj imajo proizvodne zmogljivosti zapolnjene do prvega tedna septembra, najemnik se bo med tem seznanil z delom in naročili ter se odločil, koliko delavcev bo zaposlil, potem pa bo lahko prišel na četrto javno dražbo in se potegoval za nakup.

"Vesel sem, da lahko končam to zgodbo, in moram reči, da se mi je odvalil kamen od srca," je še povedal stečajni upravitelj. Radovanović je pred dnevi sicer še govoril, da je najresnejši kupec isti, kot je bil pri prejšnji dražbi, torej naložbeni sklad iz Liechtensteina, ki ima strateškega partnerja v Indiji, vendar njegov predstavnik takrat naj ne bi pravočasno dobil potrditve partnerjev.

Nekdanja predsednica sindikata v Aha Muri Jolanka Horvat je potrdila, da jo je stečajni upravitelj danes seznanil z novico. "Pomembno je, da bomo ohranili delovna mesta in delo, tako da smo si za zdaj oddahnili, kako bodo stvari potekale, pa bo pokazal čas," je povedala.

Če do petka zdravega jedra Aha Mure ne bi prevzel nihče, bi moral stečajni upravitelj premoženje prodati v stečajnem postopku, 380 zaposlenih pa bi ostalo brez dela.