V skladu s sporazumom bodo banke odložile plačilo kreditnih obveznosti Agrokorja, ki je v hudih likvidnostnih težavah, banke pa naj bi postavile novo vodstvo koncerna. Foto: EPA
V skladu s sporazumom bodo banke odložile plačilo kreditnih obveznosti Agrokorja, ki je v hudih likvidnostnih težavah, banke pa naj bi postavile novo vodstvo koncerna. Foto: EPA
false
V Mercatorju, ki je del koncerna Agrokor, sicer zagotavljajo, da kljub težavam lastnika poslujejo po načrtih. Spomnili so, da imajo z bankami upnicami podpisan sporazum, po katerem je njihov denarni tok do leta 2020 popolnoma samostojen. Foto: BoBo
Agrokor sklenil sporazum z upnicami

V skladu s sporazumom bodo banke odložile plačilo kreditnih obveznosti Agrokorja, ki je v hudih likvidnostnih težavah, banke pa naj bi postavile novo vodstvo koncerna, piše Novi list, ki se sklicuje na vire blizu bankam in Agrokorju.

Agrokor naj bi od bank dobil tudi svež kapital, lotiti pa se bo moral zahtevnega prestrukturiranja.

Kot je v preteklih dneh prek agencije Bloomberg objavila glavna upnica, ruska Sberbank, bodo poleg direktorja za prestrukturiranje imenovali tudi novega predsednika uprave Agrokorja, njegovega namestnika in finančnega direktorja, kar po navedbah hrvaških medijev pomeni, da bodo morali Todorić in preostali člani uprave zapustiti položaje.

Podpis še ni končan
Kot dodaja Novi list, podpis dogovora še ni končan, saj ga morajo poleg šestih bank, ki v njem sodelujejo, podpisati tudi vse pravne osebe iz sistema bank, ki imajo sklenjene posle z Agrokorjem.

Vsi se zdaj borijo za svoje interese
Tanja Borčić Bernard
je za Radio Slovenija poročala, da dogovor še ni začel veljati, ker ga mora podpisati okoli 20 bank in drugih finančnih inštitucij, lastnic Agrokorjevih dolgov, ki pa konec tedna niso bile vse dosegljive.

"Druga ovira, da bi dogovor zaživel, je ta, da morajo vsi dobavitelji in državne inštitucije umakniti zahteve za izvršbo terjatev. Dobavitelji bodo na to pristali, ko bo svojo blokado računov Agrokorjevih podjetij umaknila tudi vlada - ta je Agrokor blokirala s prisilno izvršbo 11 milijonov evrov terjatev," pravi Borčić Bernardova, ki pojasnjuje da tudi od tam danes ni bilo mogoče dobiti odgovora, kdaj in ali se bo to zgodilo.

Dodaja, da se je po mnenju hrvaških finančnih strokovnjakov podpis dogovora zavlekel zato, ker se vsi akterji borijo za svoje interese: "Gre za velik denar, šlo naj bi skupno za 6,6 milijarde evrov dolgov Agrokorja, ki mu se seveda nihče ne želi odreči."

Agrokor sklenil sporazum z upnicami