Ivica Todorić je iz najbogatejšega Hrvata postal najbolj znani Hrvat na begu. Foto: Reuters
Ivica Todorić je iz najbogatejšega Hrvata postal najbolj znani Hrvat na begu. Foto: Reuters
Todorića bodo izročili Hrvaški

Poleg hrvaških sodišč, ki so blokirala del premoženja Todorićevih na Hrvaškem, je po poročanju Jutarnjega lista zdaj Sberbank blokirala tudi račune družine v Veliki Britaniji.

Sberbanki je uspelo na sodišču v Londonu blokirati račune Ivice Todorića in njegovega sina Anteja v Veliki Britaniji, piše zagrebški časopis. Kot dodaja, je ruska banka blokado zahtevala zaradi zadnjega posojila Agrokorju za 100 milijonov evrov, pri katerem je Todorić zastavil tudi zasebno premoženje. Za ta dogovor je pristojno sodišče v Londonu.

Jutarnji list ugotavljal, da je o blokadah govoril tudi londonski sodnik, ko je pojasnil, zakaj je določil "samo" 100.000 funtov varščine, da bi se Todorić branil s prostosti. Ivica Todorić je na Hrvaškem prvoosumljeni za domnevne finančne malverzacije v Agrokorju, za katere je sicer osumljenih še 14 ljudi.

Blokada nepremičnin
Sberbank je sprožil tudi postopek na hrvaških sodiščih, da bi blokirali še preostali del družinske vile Todorićevih, potem ko je zagrebško županijsko sodišče blokiralo četrtino posestva, ki je v lasti Ivice Todorića. Časopis navaja, da je Todorić tri četrtine Kulmerjevih dvorov prepisal na svoje otroke.

Zagrebško županijsko sodišče je blokiralo vrsto nepremičnin družine Todorić zaradi preiskave o vpletenosti članov družine v domnevne finančne malverzacije v Agrokorju. Poleg deleža Ivice Todorića v Kulmerjevih dvorih in njegovega 100-odstotnega deleža v zasebnem podjetju Agrokor projekti so blokirali osem računov članov družine v različnih bankah in vrsto kmetijskih zemljišč.

Sodišče v Zagrebu je v preteklih desetih dnevih prav tako blokiralo 2733 delnic Agrokorja v višini približno 1,4 milijona kun (187.000 evrov), ki jih je imel Ivica Todorić v hrvaški centralni klirinški depozitni družbi. Začasno so blokirali tudi Todorićev 100-odstotni delež v podjetju Agrokor Investment B. V., ki je registrirano v Amsterdamu, in njegov nizozemski bančni račun.

Časopis še izpostavlja, da je imelo Todorićevo nizozemsko podjetje nekaj več kot 20.000 evrov in 18,6 odstotka delnic Mercatorja, za katere ima zastavno pravico Sberbank. Obveznosti Agrokor Investmenta naj bi znašale najmanj 151 milijonov evrov.

Todorića bodo izročili Hrvaški