Gospodarstvo
Tovarna nogavic Polzela
V Polzeli je zaposlenih 85 delavcev, od tega jih bodo od 20 do 25 obdržali za potrebe maloprodaje in skladišča, preostali pa bodo pristali na zavodu za zaposlovanje. Foto: BoBo

Dodaj v

Tovarna Polzela z julijem zapira svoja vrata

V Polzeli zaposlenih 85 ljudi
29. junij 2018 ob 17:00
Polzela - MMC RTV SLO, STA

V Tovarni nogavic Polzela, ki je v stečaju od decembra 2016, bo julija ugasnila celotna proizvodnja, takšno odločitev so po besedah stečajnega upravitelja sprejeli, ker po zakonu podjetje v stečaju lahko obratuje največ leto dni.

Julija bodo tako prenehali delati v pletilnici, šivalnici in pakirnici, medtem ko bodo maloprodajne trgovine ostale odprte do odprodaje zalog nogavic.

V Polzeli, kjer so proizvodnjo po uvedbi stečaja znova vzpostavili februarja lani, je po pojasnilih stečajnega upravitelja Zlatka Hohnjeca zaposlenih 85 delavcev, od tega jih bo od 20 do 25 obdržal še naprej za potrebe maloprodaje in skladišča, preostali pa bodo pristali na zavodu za zaposlovanje.

Interesa za nakup Polzele ni
Stečajni upravitelj sicer nadaljuje prodajo premoženja družbe. V četrtek je že tretjič skušal prodati Tovarno nogavic Polzela, a ni bilo nobenega dražitelja. Hohnjec bo zdaj preveril interes morebitnih kupcev in se potem odločil glede nove prodajne ponudbe. Vse bolj pa se nagiba k posamični prodaji nepremičnin, premičnin, blagovne znamke in zalog.

Hohnjec je izklicno ceno za poslovno celoto Polzele na prvem zbiranju ponudb postavil pri 2,8 milijona evrov, pri drugem pa pri 2,4 milijona evrov. Na tokratnem, tretjem poskusu je bila izhodiščna cena postavljena pri 2,46 milijona evrov. Hohnjec je med stečajem priznal za 8,2 milijona terjatev, od tega za 3,1 milijona evrov prednostnih.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
gozdar1
# 30.06.2018 ob 05:37
Če bi večina slovencev kupovala polzeline nogavice namesto cenejših uvoženih bi tudi tovarna obstala. Naročanje iz tujine press..
itak
# 30.06.2018 ob 05:18
Tu not smo zmetali miljone drzavnega denarja ... tako gospodari SD
runcajz
# 29.06.2018 ob 18:18
@copcop
Nogavice znajo delat, to veš tudi ti ! Je pa res, da morda ne znajo narediti nogavic za nekaj centov, kot Kitajci . Moje vprašanje je bilo, ako to, da smo vsaj 50 let lahko kupovali, po primerni ceni in kvaliteti ravno takšne nogavice ! Upam, da tvoj nasvet upoštevajo vsi, ki te prebirajo ! Če ne znaš, zapri ! Si zato, da rečeš enako Prahu, šefu obrtnikov, ki in ko vedno jamra, da bo dvig minimalne plače potopil slovensko konkurenčnost ?!

Spet floskula! Ja, imaš prav, a ne takšnih delavcev, ki so delali za strojem ! Kot vem, iskalci delavcev ne iščejo samo dobre delavce ( beri delavne ) ampak tudi s kvalifikacijo in seveda pohlevne dušice, ki so pripravljene delat za minimalni osebni dohodek oziroma plačo !
Dokler ti odpuščeni delavci ne dobijo nove zaposlitve bodo pač na plečih davkoplačevalcev, to verjetno veš, kaj ne?

Malo več strokovnosti in razumevanja problemov o katerih pišeš, ti res ne bo škodilo ! Pozanimaj se na spletu, če že ne bereš strokovne literature. Ali pa vprašaj naštete pametnjakoviče !
amigo
# 29.06.2018 ob 17:51
&copcop
Povpraševanje na trgu dela po dobrih delavcih je veliko. Nič bat.

Tudi ti verjameš Cerarjevi propagandi. V Sloveniji velja za dobrega delavca, tisti ki dela od zore do mraka za 600 Eur. Kakšna moja plata, takšna tvoja vrata.
runcajz
# 29.06.2018 ob 17:19
V tovarni nogavic Polzela, ki je v stečaju od decembra 2016, bo julija ugasnila celotna proizvodnja, takšno odločitev so po besedah stečajnega upravitelja sprejeli, ker po zakonu podjetje v stečaju lahko obratuje največ leto dni.

Torej stečajni upravitelj krši zakon! Leto dni stečaja, se je izteklo že decembra 2017 !

Je pa res čudno , da je v tistih "svinčenih časih" uspešno poslovala in smo večinoma Slovenke in Slovenci nosili nogavice Polzela. Potem je prišla demokracija in z njo kapitalizem, pa svobodni trg, pa nesposobni menedžerji s strankarskimi pedigreji in mafijskimi povezavami in dobili bomo najprej 60 nezaposlenih na borzo dela, kasneje pa še 25 delavk in delavcev!

Naj živi in se razvija konkurenčnost na trgu, ki bo uredil vse po meri kapitala !
Kje ste Hribar - Miliči, Šmucevke, Novkovići ,in ostali pametnjakoviči , da nas razsvetlite s svojimi recepti za razcvet gospodarstva..

Mar to pomeni, da bomo vsi Slovenci šli v nebesa, če seveda drži, da nebesa so in da blagor ubogim na duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo.
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:20
@mare...k
kapital komandira...ker lahko te nogavice nekje drugje naredi za polovično ceno in jih tudi po polovični ceni prodaja...
Ja ampak kupcem nihče ne komandira, da morajo kupovati cenejše nogavice. Kupci si to želijo, podjetja pa poskušajo to željo izpolniti. Kaj naj bi bilo narobe s tem, da je neko podjetje boljše v izpolnjevanju želja kupcev, kot drugo?

propad te firme ni moglo preprečit nič...tako,kot vse druge ne...
premajhni smo in zato nekonkurenčni...

Velikost nima vpliva na konkurenčnost. Mnogo manjših držav od nas je mnogo uspešnejših.

in tako bo tudi šlo v prihodnje...
no,sej za Slovenijo ni panike...ampak kaj bo pa z drugimi vzhodno evropskimi državami pa Bog pomagaj...

Ok zdaj si pa že nasprotuješ in to v dveh zaporednih odstavkih. Oni pa ja ne bi smeli imeti težav, saj so mnogo večji od nas in zato mnogo bolj konkurenčni a ne?
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:11
@m72
Res grozno. Ker nismo več prisiljeni 10x preplačati povprečne nogavice, bomo vsi revni. Ne čakaj malo. Nekaj se ne izide v tej računici...
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 10:31
@galoper
Ker carine so subvencije za podjetja na račun prebivalstva, ki mora plačevati višje cene za dobrine, ker firme nočejo konkurence iz tujine.
izo
# 30.06.2018 ob 10:24
tujimi sevede.
izo
# 30.06.2018 ob 10:23
nadomestimo z vsaj petimi trgovskimi centri, da bo dodana vrednost šla gor press..
Mimobeznik
# 30.06.2018 ob 10:17
galoper

Šokantna novica, Slovenija je od leta 2004 članica EU, carine niso v njeni pristojnosti. Tudi ne vem, katera normalna evropska država bi z njimi ščitila tekstilno industrijo.
elGoyc
# 30.06.2018 ob 09:15
Sam sem vedno kupoval polzeline nogavice, ker za svojo ceno ponujajo solidno kvaliteto.
Ampak proizvodnjo bi že zdavnaj morali seliti, ne na Kitajsko, ker je tam delovna sila predraga, ampak v Bangladeš ali JV Azijo.
Mnogim preprosto ni jasno, da so danes ladijski prevozi tako poceni in svet tako majhen, da se določenih stvari pač ne da konkurenčno proizvajati v državah, kjer imajo ljudje, hvala bogu, visoke plače. Velika večina pomembnih svetovnih znamk svoje izdelek proizvaja nekje izven Zahoda, ampak še vedno imamo tu z naskokom boljši standard in nižjo brezposelnost, ker delavci počnejo kaj z več dodane vrednosti, kot je izdelava recimo nogavic.
Tega seveda tisti z miselnostjo iz časa socializma, ko je recimo Tito ukazal prepoved uvoza opek in se je nato na njih čakalo po leto ali dve, preprosto ne razumejo.

Kar se tiče nenehnega opletanja z minimalno plačo, se mi zdi povsem nepravično, da so vanjo všteti dodatki za karkoli in to bi morali zakonsko prepovedati. Po drugi strani "minimalca" prejema dobrih 30.000 delavcev, pred 5 leti jih je bilo 50.000, poleg tega imamo le 5% brezposelnost, kar je nekako delež ljudi, ki tako ali tako ne bodo nikoli delali.

Z malo volje, iznajdljivosti in pridosti bo veliki večini odpuščenih delavcev v Polzeli čez eno leto bolje, kot jim je sedaj.
umilave1
# 30.06.2018 ob 09:07
Preseneča me, da ni oddal ponudbe Intersocks, ki ima tovarno nogavic v Kočevju in jo bo tam tudi nekaj širil. Lastniki so sicer Italjani.
Sicer pa upam, da znamka nebo zamrla. Solidne nogavice, resda 2,5€ na par, ampak se ne muckajo za razliko od cheap shita iz NKD, KiK, SportDirecta-vstavi poljubno (itak made in Pakistan), kjer še po 20x pranju se vse cufa in imaš stopalo črno kot da bi hodil bos po premogu cel dan.

Če je Alpina prevzela znamko Peko, tu upam na podobno zgodbo.
vojnaslo91
# 30.06.2018 ob 19:23
živite,kot v raju,je rekla Američanka 'šestinsedemdesetega' na pičitnicah v yugi...
------------------------
Aha... Mi v socializmu smo živeli socializem... sosednje kapitalistične države so pa uživale socialne pravice... Zakaj je bilo toliko jugoslovanskih gasterbajterjev, ki so držali pokonci to jugoslovansko hokus pokus pokonci....?Mal čudaško je bežati iz raja... se ti ne zdi.
bori
# 30.06.2018 ob 16:18
mare...k
...'sreča posameznika je uspeh kolektiva'...so rekli včasih...
in PRAVILNO so UKAZALI kaj je to sreča...

Sreča je stvar posameznika. Odvisno je le od pogleda na stvar.
Nekoč niso ukazali: "Bodite srečni".. je bilo pa vzdušje veliko boljše in odnosi tudi.. seveda ni bilo vse prav.. Razpoloženje človeka je ponavadi boljše ob lepem vremenu, mora priti pa tudi dež, ravnovesje mora biti. Mogoče je to lahko prispodoba 'sreči'.. približek..
..no, po volitvah smo slišali po 'zmagi' : "Veselimo se!".. danes, v demokraciji, iz ust največjega demokrata..
Ta današnja 'sreča' je povečini iz pričakovanja boljše prihodnosti 'jutri'.. ki pa ne pride nikdar, ker je samo zdaj. Jutri bom srečen, ko bitcoin zraste.. jutri bo...
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 16:02
Z globalizacijo in nastopom Kitajcev je Polzela tako kot ostala tekstilna industrija v EU in Sloveniji bila obsojena na hiranje in počasno smrt.
Potrošništvo kjer kvaliteta sploh ni pomembna je zadalo dokončni udarec.
----------------------------------
no,to je bil pa končni udarec,kot pravilno ugotavljaš...

ampak...v Franciji,Nemčiji in V.Britaniji pa ni 'usekal'...oz. drugače rečeno-
omenjeni so svoje firme preselili na Kitajsko(in okolico)...
kot tudi v teh državah ti 'kitajsko-vietnamski' izdelki niso v 'obtoku'...oz. so...ampak ne za 'širšo uporabo'...ker si Nemci,Francozi,Angleži lahko privoščijo kvaliteto...

ampak kakorkoli obračaš-kriv je KAPITALIZEM...

jaz,pa tudi ostali nismo videli napisa 'made in taiwan' šele ko smo se osamosvojili...
o,tudi v ex državi smo to videli...
samo,da v ex državi je uvoz 'kontrolirala' družba,KPJ,pa,kot njen 'komandant'...
in zato je 'delala' Polzela,pa Thomos,pa Mura,pa Gorenje,pa Elan,pa Mehatronika...in Kraš,Gorenjka,Zvečevo,Tigar,Jassa,SOB,
Borovo...skratka-VSE...

no potem smo hoteli pa tržno gospodarstvo...in kapitalizem...

ma trepalnice se mi lahko kdo meče...ma Tito je imel prav...
pa kje bo POSAMEZNIK 'pošten'...dej ne me hecat...

'sreča posameznika je uspeh kolektiva'...so rekli včasih...
in PRAVILNO so UKAZALI kaj je to sreča...

živite,kot v raju,je rekla Američanka 'šestinsedemdesetega' na pičitnicah v yugi...
bori
# 30.06.2018 ob 16:02
Domoljubi bodo kupili in rešili Slovensko... kot vedno... tudi če je malo dražje.. ha ha .. delavci.. kovačnico bitcoinov bi lahko odprli v teh prostorih..
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:44
Ok zdaj si pa že nasprotuješ in to v dveh zaporednih odstavkih. Oni pa ja ne bi smeli imeti težav, saj so mnogo večji od nas in zato mnogo bolj konkurenčni a ne?
------------------------
sej smo videli to 'koliko so večji'...
en primer...
sredi 90-ih sem delal na eni firmi,katere lastnik je bil Italijan...takrat se je to že dalo,kot veš...
pač osamosvojitev,tržno gospodarstvo...in je pač Italijan tukaj kupil halo in odprl proizvodnjo...
jaz sem po dveh letih šel proč...pač takšni in drugačni razlogi...

no in ta firma je obstajala nekje do 2005,06...potem pa je Italijan 'preselil' firmo v-Romunijo...
ker poznam ljudi s tiste firme sem izvedel tudi to,da je Italijan firmo v Romuniji zaprl 2011...
evo ti zdej to 'velikost'...

veš kaj je VELIKOST?
Francija,Nemčija,V.Britanija...to je VELIKOST...
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 14:56
@mare...k
To je državna firma, tako da ne filozofiraj preveč o kapitalizmu. Sicer pa ta industrija (kot tudi vse ostale) temelji na željah potrošnika. Pač potrošniki niso hoteli kupovati teh nogavic, zato gre firma v stečaj. V to so jih "prisilili" potrošniki, ne pa kapital ali kapitalisti. Pri podjetništvu je tako, da si vsa podjetja želijo pridobiti denar od potrošnikov. Noben te ne sili, da poskušaš ta denar pridobiti in če nisi uspešen v tem te ni noben v nič prisilil. Če neko podjetje v tem ni uspešno pač propade in za to lahko kriviš le to podjetje.

Pa tudi ne razumem, kaj bi si ti želel, da se zgodi. Morajo biti potrošniki prisiljeni kupovati te nogavice, da bi lahko firma preživela? Morajo ostali proizvajalci namenoma poviševati ceno in zniževati kvaliteto svojih izdelkov, da bi lahko ta firma preživela?
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 14:27
ma ni tu nobenega 'krivca' zraven-KAPITALIZMA...

kapitalizem,kot govorim že vseskozi,temelji na KAPITALU,oz. na moči le-tega...
kar pomeni,da kdor ga ima več,tisti KOMANDIRA...
in tisti,ki komandira ima v rokah 'škarje in platno'...in,ko smo že pri nogavicah;volno...
in kateri 'osel' ti bo kupil tovarno nogavic v Sloveniji,ko pa v Aziji 'štepajo' nogavice...
za 'ta bogate' pa seveda 'dobre in ustrezne' firme...

kje je sedaj tisti 'BarakOrkbama',ki mi je zadnjič razlagal kako kapitalizem ne pozna PRISILE...

he,he,he...in,da naj mu celo naštejem primere 'prisile s strani kapitala, ki ne gre preko države'...
evo ti ga...BarakORKBama...
atepej
# 30.06.2018 ob 12:30
Lastnik podjetja: Slovenski državni holding, d.d. in REPUBLIKA SLOVENIJA.
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 10:29
@runcajz
Je pa res čudno , da je v tistih "svinčenih časih" uspešno poslovala in smo večinoma Slovenke in Slovenci nosili nogavice Polzela.
To sploh ni čudno. Trg Jugoslavije je bil izjemno zaprt, zato so imele domače firme skoraj nič konkurence od zunaj države. Seveda pa to pomebi, da je domače prebivalstvo te firme subvencioniralo, ker so bili prisiljeni plačevati višje cene za recimo nogavice, kot bi jih imeli z bolj odprtim trgom.
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 16:28
Sreča je stvar posameznika. Odvisno je le od pogleda na stvar.
Nekoč niso ukazali: "Bodite srečni"..
-------------
o seveda so ukazali...že v 1. razredu OŠ...
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 16:10
@mare...k
Še vedno ne razumem, kaj je tu problematičnega.
-----------------------
pa ti me zahebavaš...
kaj je tu problematičnega?

pa problematično je to,da TI nisi naredil NIČESAR...in ne jaz...in večina nas...
tisti pa ki so , so v 99,9% s SLEPARIJO...

to je problematično...

ker kapitalizem s sleparijo hodi 'z roko v roki'...
vedno je in vedno bo...

p.s. čast MENI,ker nisem hotel postat kapitalist...lahko bi...
ma po truplih hodil ne bom...rajši crknem...
Homer.
# 30.06.2018 ob 15:29
Z globalizacijo in nastopom Kitajcev je Polzela tako kot ostala tekstilna industrija v EU in Sloveniji bila obsojena na hiranje in počasno smrt.
Potrošništvo kjer kvaliteta sploh ni pomembna je zadalo dokončni udarec.
gospod iskreni
# 30.06.2018 ob 10:35
Intersocks dokazuje da se da in da ni kapitalizem ali demokracija kriva
Mimobeznik
# 30.06.2018 ob 08:27
Lepa novica! Podjetjem, ki v Sloveniji delajo izgube z minimalci ob pomoči države, je mesto v Indokini in Afriki ne pa v Evropi.
HOR
# 29.06.2018 ob 20:22
Kje bom zdaj dobil kvalitetne štumfe za normalno ceno...!?
bori
# 30.06.2018 ob 16:34
mare...k, # 30.06.2018 ob 16:28
o seveda so ukazali...že v 1. razredu OŠ...

No, prav.. ..sam da imamo danes 'svobodno izbiro'.. "veselimo se.."
Sreča ne more priti od zunaj.
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:51
@mare...k
Še vedno ne razumem, kaj je tu problematičnega. Ti verjetno imaš zdaj neko drugo službo, ostali zaposleni pa verjetno tudi. Torej tudi, če se je ta firma odselila, je očitno bilo ustvarjenih dosti drugih delovnih mest, da imamo zdaj relativno nizko brezposelnost. Torej mi imamo zdaj nova (večinoma bolje plačana) delovna mesta, Romuni pa tudi. Še vedno gre pa pri celi stvari za poskušanje ugajanja željam potrošnikov oziroma odjemalcev.
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:06
@mare...k
Kdo je "komandiral" komu, da neha kupovati te nogavice? Pa prosim povej mi, kaj bi se po tvoje moralo zgoditi, kar bi preprečilo propad te firme.
nikhrast
# 30.06.2018 ob 09:31
Kvalitetne nogavice ne delajo samo Kitajci, pa tudi niso poceni.
Če se pa ne moreš prilagoditi trgu, pa zapri. zgleda da nekateri podpirate Trumpa, uvedli bi carine, potem pa seveda višje cene po trgovinah.
luna med oblaki
# 29.06.2018 ob 22:57
Važno je, da se vsa slovenska podjetja uniči in da delavci pristanejo na Zavodu za zaposlovanje. Poznano!
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:14
@mare...k
Kdo je "komandiral" komu, da neha kupovati te nogavice? Pa prosim povej mi, kaj bi se po tvoje moralo zgoditi, kar bi preprečilo propad te firme.
-----------------------
kapital komandira...ker lahko te nogavice nekje drugje naredi za polovično ceno in jih tudi po polovični ceni prodaja...
in to je to...

propad te firme ni moglo preprečit nič...tako,kot vse druge ne...
premajhni smo in zato nekonkurenčni...
to je pač naša realnost...

in tako bo tudi šlo v prihodnje...
no,sej za Slovenijo ni panike...ampak kaj bo pa z drugimi vzhodno evropskimi državami pa Bog pomagaj...

lp
m72
# 30.06.2018 ob 15:09
Še malo pa bomo dobesedno goli in bosi. In bomo končno samostojni in neodvisni - v revščini.
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:04
eh...Barack...
kapitalizem komandira...VSE...od potrošnikov,do tržišča,tovarn,trgovine,marketinga...
še POLITIKE...
ni važno kdo je lastnik...lahko je posameznik,lahko država...
v kapitalizmu komandira-kapital...

a je res to tako težko priznat?
Rasta75
# 30.06.2018 ob 10:59
Še en uspeh slovenskega gospodarstva! Res BRAVO!
Fuk-U
# 29.06.2018 ob 21:54
Kitajci bojo pa cez 3 mesce postavli fabriko za stumfe 200m proc, to je kapitalizem :-p
tsinamuh0
# 30.06.2018 ob 04:33
Še en žalosten dan za naša podjetja. Nesposobni menedžerji, ki se tako radi trkajo po prsih. So ustrezno odgovarjali, ali so bili za svoje škodljivo delo finančno nagrajeni? In se bo spet nekdo okoristil s to bedo na račun poštenih, skromnih delavcev?
Po slikah sodeč so bile tudi aparature že precej stare. Seveda to ni finančno pilo vode, krivi smo pa tudi sami, ko rinemo v te beteceje po neke cenene izdelke, pogosto nižje kakovosti - a z agresivnim marketingom, (ki ga naši menedžerji še zdaj niti malo ne kapirajo), svojih pa ne cenimo. Sam se držim pravila, da za domač izdelek dam do 30% več, da jih podprem.
Samo v svoji agoniji pa ne bi rabli delat nekih konopljinih nogavic, tudi to je ideja kakega veleuma - bedasto, poslijeno in pravzaprav - precej bedno.
copcop
# 29.06.2018 ob 17:37
Kje ste Hribar - Miliči, Šmucevke, Novkovići ,in ostali pametnjakoviči , da nas razsvetlite s svojimi recepti za razcvet gospodarstva..

Nasvet je enostave. Če ne znajo delati takšnih nogavic, da bi jih ljudje kupovali, naj raje delajo kaj drugega.

in dobili bomo najprej 60 nezaposlenih na borzo dela, kasneje pa še 25 delavk in delavcev!

Povpraševanje na trgu dela po dobrih delavcih je veliko. Nič bat.
galoper
# 30.06.2018 ob 09:40
Zakaj država ni s carinskimi predpisi zaščitila domače proizvodnje?
Kazalo