Gospodarstvo
Kitajska
Kitajska ima drugo največje gospodarstvo na svetu. Foto: Reuters

Dodaj v

Trgovinska vojna z ZDA ni ovira za kitajsko gospodarsko rast

Trump Peking obtožil manipuliranja z juanom
17. april 2018 ob 10:27,
zadnji poseg: 17. april 2018 ob 10:58
Peking - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Kitajsko gospodarstvo je imelo v prvem četrtletju 6,8-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke več od napovedi in 0,3 odstotne točke več od vladnih ciljev.

Rast je ostala visoka kljub kitajskim ukrepom za zmanjšanje onesnaženja zraka v mestih in napetim trgovinskim odnosom z ZDA.

Ukrepi kitajskih oblasti, ki so v zimskih mesecih v boju s smogom omejile proizvodnjo v številnih tovarnah in jeklarnah, niso ogrozili rasti bruto domačega proizvoda. Tamkajšnji statistični urad je ocenil, da se gospodarska dejavnost še naprej krepi.

V zadnjih tednih so se pojavljala tudi vprašanja, kako bodo grožnje s trgovinsko vojno z ZDA vplivale na kitajsko gospodarsko rast, vendar pa prvi podatki kažejo, da Kitajsko bolj kot to pestijo domače težave, saj so v državi potrebne številne reforme.

"Oblak gospodarskih negotovosti"
Predstavniki kitajskega statističnega urada so ob objavi podatkov za prvo trimesečje ocenili, da sicer obstaja "oblak gospodarskih negotovosti," vendar napetosti med Kitajsko in ZDA ne predstavljajo velikih težav za kitajsko gospodarstvo. Več pozornost so namenili tudi reformi gospodarstva, ki je bilo zadnja desetletja pretežno izvozno usmerjeno, zdaj pa si oblast želi, da bi postalo bolj odvisno od domačega povpraševanja in naložb.

Še pred 12 leti je izvoz predstavljal okoli 37 odstotkov kitajskega bruto domačega proizvoda, ta delež pa je po letu 2016 zdrsnil pod 20 odstotkov.

Prodaja na drobno je v prvem trimesečju narasla za 9,7 odstotka, kar je preseglo pričakovanja strokovnjakov. Proizvodnja v kitajskih tovarnah je na letni ravni narasla za 6,9 odstotka, kar pa je bilo manj od napovedi.

Trump Peking obtožil manipuliranja z juanom
Ameriški predsednik Donald Trump je medtem prek Twitterja obtožil Kitajsko, da manipulira s svojo valuto. Ob tem je Washington s prepovedjo prodaje visokotehnoloških ameriških izdelkov največjemu kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju še zaostril trgovinsko vojno s Pekingom.

Kot poroča sodelavec Radia Slovenija iz Pekinga Uroš Lipušček, včerajšnji Trumpov tvit, s katerim je Kitajsko skupaj z Rusijo obtožil manipuliranja z njunima valutama, potrjuje, da vodijo v Washingtonu dokaj razglašeno politiko. Ameriški sekretariat za finance je namreč pred tremi dnevi uradno sporočil, da nobeden od treh ameriših trgovinskih partnerjev v zadnjih šestih mesecih ni maniupliral s svojo valuto.

Kitajski juan je v zadnjem letu v primerjavi z ameriškim dolarjem pridobil skoraj 10 odstotkov, zato Kitajske ni mogoče obtožiti, da poskuša z manipuliranjem vrednosti juana povečevati kitajski izvoz v ZDA. V Pewkingu upajo, da bodo dosegli kompromis, kljub temu pa pripravljajo nov spisek potencialnih sankcij, dodaja Lipušček.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 17.04.2018 ob 10:48
Zanimivo... Medtem, ko jaz že 20 let berem poste polekonomsko izobraženih polmodrecev, da je Kitajska tik pred zlomom....Sem pepričan, da se bo tudi danes kdo oglasil o enormnem kitajskem dolgu...
Krtomir
# 17.04.2018 ob 11:01
Kitajska je po mojem mnenju ena redkih držav, ki jo vodijo politiki, ki kljub misli nase, še vedno precej mislijo tudi na državo... Za nekatere egomaniake, tipična sta predvsem Trump, in Makarončič to pač ne velja...
Mirko Tipka
# 17.04.2018 ob 12:13
Ameriški predsednik Donald Trump je medtem prek Twitterja obtožil Kitajsko, da manipulira s svojo valuto.

To američani delajo že od kar so se znebili domorodcev (indijancev)
aktivist
# 17.04.2018 ob 11:42
Toliko o Trumpovem nasprotovanju zelenim energijam.

Medtem pa Kitajska razvija nove tehnologije in se vedno gospodarsko raste.
PomisliSe1x
# 17.04.2018 ob 12:17
DrugaSvica
Kje bi danes bila Rusija, če svet ne bi nasral Gorbačova, da je demokracija boljša od socializma.

Ker Kitajcem gre tako dobro, ker so socialisticna drzava?

Kitajcem gre ekonomsko dobro odkar so postali turbokapitalisticna drzava, kjer so najbogatejsi zbrani v edini dovoljeni stranki. Sicer pa so socialisticna zgolj po simbolih.

Da so ljudje v politiki zaradi denarja in da gre oblast tezko iz rok pa vidimo tudi po koritnistvu in neprekinjeni kontinuiteti v Sloveniji.
grenadir
# 17.04.2018 ob 12:54
Samo malo osnove.... Kdo je pobasal dobičke selitve proizvodnje ( outsorsinga ) iz zahoda na vzhod ???? In še bolj pomembno.... Kaj bo storil drastično prezadolženi zahod, ko bo ( delno že ), Kitajska čedalje bolj razvijala notranji trg... Potencial trga 1.3 milijarde ljudi, je precej večji, kot je to 900 milijonski do konca zasičeni trg zahoda.... Da o čedalje močnejšem povezovanju evrazijskih enormnih trgov v "one road one belt" iniciativo niti ne govorim...
Grešnica
# 17.04.2018 ob 12:22
Evropska proizvodnja podjetja morajo ob spoštovanju striktne:

- zakonodaje varstva pri delu,
- zakonodaje pravic delavcev
- gradbene zakonodaje
- okoljske in kmetijske zakonodaje
- tržne zakonodaje
- zakonodaje varovanja podatkov
- zakonodaje intelektualne lastnine

na svetovnem trgu KONKURIRATI Kitajski, kjer večino teh težav nimajo ali pa so drastično majše, EU jim je pa odprla vrata z minimalnimi carinami in maksimalno količino.
Zakaj je propadla npr. usnjarska industrija v EU?

Kdo je zdaj nor - Trump ali Merkla?
x67
# 17.04.2018 ob 13:39
pobrisan.
ne siri lazi!
Druga Švica
# 17.04.2018 ob 12:17
Kitajska in Rusija imata za svoji valuti kritje v zlatu, ZDA pa v straniščnem papirju. "Demokrati" so toliko dolžni komunistom, da se ven ne vidijo .... ...

http://www.usdebtclock.org/
grenadir
# 17.04.2018 ob 11:48
A mene so pa kar zbrisal... No prav.... Bi bilo pa od "strokovnjakov" vseeno poleg praznih besed, izvedeti še kakšne realno- primerjalne podatke... Tako, kot npr. J@st .... Sem prepričan, da imajo na zalogi gore teh nepremičninskih podatkov glede Kitajske, da o zadolženosti, tako, nominalno/ GDP, kot relativno / GDP - PPP niti ne govorim...In seveda je jasno, da znajo ločit med javnim, dolgom, skupnim dolgom in proračunskim primankljajem...
Valerija
# 17.04.2018 ob 13:44
Kaj bo storil drastično prezadolženi zahod, ko bo ( delno že ), Kitajska čedalje bolj razvijala notranji trg

preusmeril se bo v razvoj storitev.

Potencial trga 1.3 milijarde ljudi, je precej večji, kot je to 900 milijonski do konca zasičeni trg zahoda....

hkrati bo potencial rasti srednjega razreda, ki s seboj prinaša več pravic (in s tem povezanim stroškov za podjetja), močno omejil dobičke. seveda govorimo o notranjem trgu.
PomisliSe1x
# 17.04.2018 ob 12:33
Gresnica

Kot smo videli iz Thalerja, in stalnih primerov, se en dokaz da EU politiki delajo le po nacelu modrih kuvert.

Ce Kitajska pri proizvodnji ne uposteva evropskih socialnih, ekoloskih, itd standardov in posledicno proizvaja bistveno cenejse in globalno konkurencnejse proizvode, bi bilo edino pravilno, da se uvedejo carine, ki to pokompenzirajo, sicer proizvodnja v Evropi propade. Kitajci ne bodo proizvajali v nedogled za pest riza, in nam omogocali zgolj vlogo "potrosnika".

Seveda nasi EU politiki in mediji raje s prstom kazejo na Trumpa, ki je rekel bobu bob!

To je jasno ko beli dan! Jim pac ni interes varovanja svojih volilcev, ampak imajo interese drugje (beri, kdor njim osebno ponudi vec!)

Ob tem, ce se kdo misli, da Soros z 50 milijardami denarja nima vpliva na EU, potem pomislite se enkrat!
J@st
# 17.04.2018 ob 11:43
Ko bo kitajski balon počil, se bo svet stresel. Ogromna zadolženost, nepremičninski balon,.....
---------------------
Kitajci pospešeno gradijo da se rešijo ameriških obveznic , torej na ameriški denar, preden bo počil ameriški nepremičninski balon.

Državni dolg 2017,% k BDP

1 Japonska 250,91
2 Liban 147.62
3 Italija 131.71
5 Portugalska 127.33
9 ZDA 107,48
95 Китай 49.32
175 Россия 19.43
nightwing
# 17.04.2018 ob 14:10
Mene skrbi naš zunanji dolg, ki so ga pridelali naši dr. ekonomije. Se bojim, da se javnost bolj zaveda problema zunanjega dolga kot dr. ekonomije.
J@st
# 17.04.2018 ob 12:39
Tudi to paše zraven:)))

Petar Karamazov
# 17.04.2018 ob 16:31
Kitajski svet produkcije se deli na dva dela: na cenene kopije in visokokakovostno robo (tudi takšno kitajskih znamk kot je npr. Huawei). Medtem ko so cenene kopije bile vedno klump (edino v Sovjetski zvezi so naredili kvalitetne kopije nemških fotoaparatov (Kiev star in Zenit)), je kitajska produkcija danes na precej visokem nivoju. Vsi japonski izdelki, razen najdražjih modelov so danes narejeni na Kitajskem. Enako velja tudi za indonezijsko in vietnamsko produkcijo. Zadnje Nokie so narejene v Vietnamu in zadeva je brezhibna.
uross27
# 17.04.2018 ob 14:45
adnan1984 - to se dogaja vsepovsod. Sam na Kitajskem nisem dobil takšnega občutka. Med malico vsi spijo, nekateri "kinknejo" med delom. Tempo dela v Sloveniji je ubijalski napram Kitajskemu. Pa tudi plače niso tako slabe, glede na standard. Marsikateri kitajski električar zasluži več, kot slovenski. Preverjeno iz prve roke. Kar se pa tiče kvalitete življenja, pa se po mojih lastnih izkušnjah s Slovenijo lahko primerja samo še Nova Zelandija. Sem nekaj let delal po Svetu (na vseh celinah), zato ne govorim na pamet. V Sloveniji še zdaleč ni tako slabo kot si mislimo. Če bi Slovenci stopili skupaj in se nehali "jebat" med sabo, bi živeli v sedmih nebesih, ker ima Slovenija po mojem mnenju ogromen potencial, ki ga podarjamo drugim. Lep pozdrav
J@st
# 17.04.2018 ob 15:22
Kitajski gradbeni "bum" naj bi bil nepreklicno končan, nepremičninski balon pa tik pred točko velikega poka - kitajsko gospodarstvo je namreč po nekaterih ocenah še bolj odvisno od trga nepremičnin, kot je bilo ameriško. In znano je, kako se je končala tista zgodba ...
-------------------------
Tudi to ima datum objave 2012 leta. In za 6 let noben nepremicninski balon se ne pocil;))))))

Pobrisan
Zdaj smo v letu 2018, halooo.
J@st
# 17.04.2018 ob 15:00
Znesek dolga na Kitajskem se je v zadnjih sedmih letih početveril. Leta 2000 so bili Kitajci še dolžni 2,1 tisoč milijard dolarjev, leta 2007 se je ta znesek povečal na 7,4 tisoč milijard dolarjev, zdaj pa znaša 28,2 tisoč milijard dolarjev. Kitajski dolg zdaj znaša 283 odstotka BDP.
-----------------------
Pobrisan
Kaksen je namen lepljenja kopipejsta s starih, tokrat 2015 leta, clankov Mladine ?

Lahko si sam na spletu pogledaš podatke. Skratka skupen dolg imajo preko 280% BDP. Še Slovenija ga ima manj.

Zakaj si pa ti ne bi tega storil?
Bomo dobili kaj dejansko frisnega?:)
J@st
# 17.04.2018 ob 14:42
Pobrisan

Ne vem kaj hoces povedati z clankom od 23. 12. 2011?
No zdaj v Orbosu zivi pol milijona ljudi in kaj bi to moralo pomeniti za trgovinsko vojno med Kitajsko in ZDA?
Guliarth
# 17.04.2018 ob 12:35
Dokler bo suženstvo poganjalo kitajsko gospodarstvo bodo najbogatejši in nedotakljivi. Ko se pa bo narod uprl, pa bodo kot mi, zadolženi do vratu.
grenadir
# 17.04.2018 ob 15:33
Mismil, da nam pobrisan hoče samo povedat, da je skupni dolg USrA , 406 % GDP... Tako, da imajo Kitajci še veliko "lufta"....
J@st
# 17.04.2018 ob 15:29
Pobrisan
Moti me ce brez razmisljanja lepijo tuj kopipejst izpred 10 let.
Glej ne bom brskala po celem clanku. Potrudi se prevesti in prilepiti citat, ki potrjuje tvojo trditev.

Pa tudi tvoja povezava se ne ujema z nobenim dokumentom.
Torej, bos nehal izmisljevati ali bos prilepil dokaz?

Spominjas me na vojnaslo91.....
Druga Švica
# 17.04.2018 ob 12:09
Kje bi danes bila Rusija, če svet ne bi nasral Gorbačova, da je demokracija boljša od socializma.
Heksenšus
# 17.04.2018 ob 21:22
@jan15

Pri nas pa takole: http://www.rtvslo.si/slovenija/zapornik-je-leta-2017-davkoplacevalce-stal-slabih-80-evrov-dnevno/452225
Tudi naši bi lahko pokazali malo produktivnosti.
uross27
# 17.04.2018 ob 14:37
pobrisan - ste strinjam. Ocenjujejo, da je na Kitajskem praznih več kot 60mio stanovanj, kar verjamem sodeč po lastnih izkušnjah, ki sem jih doživel na Kitajskem.
copcop
# 17.04.2018 ob 12:32
Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA se je februarja šesti mesec zapored povečal in dosegel novo najvišjo vrednost v zadnjih devetih letih. Zunanjetrgovinski primanjkljaj se je na mesečni ravni povečal za 1,6 odstotka na sezonsko prilagojeno raven 57,6 milijarde dolarjev. To je najvišja raven od oktobra 2008. Krepko višji je bil uvoza industrijskih surovin in investicijskih dobrin.

Čestitam Trumpu za uspešno nadaljevanje globalizacije!
Bolek
# 17.04.2018 ob 17:18
Sami super ekonomisti tukaj!
Kakšno brezvezno nakladanje o zadolžitvi, ki je čisto relativna zadeva.

Enostaven primer:
Jaz imam 10.000 evrov plače neto mesečno in vzamem kredit 100.000 evrov na pet let.
Sosed ima 1.000 evrov plače neto mesečno in vzame kredit 10.000 evrov prav tako na 5 let.

Jaz sem 10 krat bolj zadolžen, kot pa moj sosed, a bom vseeno kredit laže odplačeval, kot pa moj sosed.

Malo razmislite o tem, kdo je na boljšem.
copcop
# 17.04.2018 ob 12:34
včerajšnji Trumpov tvit, s katerim je Kitajsko skupaj z Rusijo obtožil manipuliranja z njunima valutama,...Kitajski juan je v zadnjem letu v primerjavi z ameriškim dolarjem pridobil skoraj 10 odstotkov,

Pri zelo stabilnem geniju se je težko odločiti ali se dela neumnega ali res je.
ti-ne
# 17.04.2018 ob 12:56
Druga Švica

# 17.04.2018 ob 12:09
Prijavi neprimerno vsebino Kje bi danes bila Rusija, če svet ne bi nasral Gorbačova, da je demokracija boljša od socializma

...........
Zato danes Rusi imajo Putina, ki je uvedel oligarh kapitalizem in najvišjo socialno neenakost med razvitimi državami.
pobrisan
# 17.04.2018 ob 14:40
Kitajski gradbeni "bum" naj bi bil nepreklicno končan, nepremičninski balon pa tik pred točko velikega poka - kitajsko gospodarstvo je namreč po nekaterih ocenah še bolj odvisno od trga nepremičnin, kot je bilo ameriško. In znano je, kako se je končala tista zgodba ...
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 12:06
Mislim da je tu nekdo popolnoma pozabil na 'časovno komponento' ;-)
pobrisan
# 17.04.2018 ob 15:14
Če te moti frišnost:

https://www.nextbigfuture.com/wp-content/uploads/2017/05/9fefb450af757b6b
3fda69c5f2ce834e-730x430.jpg?x71037
pobrisan
# 17.04.2018 ob 14:02
x67

pobrisan.
ne siri lazi!
------------

Resnica boli? Lahko si sam na spletu pogledaš podatke. Skratka skupen dolg imajo preko 280% BDP. Še Slovenija ga ima manj.
Uomo Tigre
# 17.04.2018 ob 12:26
Jaz jim ne verjamem. Že zato, ker vedno v že par tednih po trimesečju objavijo podatke.
pobrisan
# 17.04.2018 ob 14:17
Poznavalci muzej v Ordosu uvrščajo med najimenitnejše zgradbe na svetu. Njegova futuristična arhitektura naj bi se spogledovala s tradicionalno mongolsko dediščino, obenem pa je zgradba okoljsko učinkovita, saj so ji zagotovili naravno zračenje, na streho pa namestili sončno elektrarno. Mestne oblasti so k sodelovanju povabile celo vrsto slovitih arhitektov, da so zasnovali gledališča, knjižnice in mestne parke opremili z neštetimi pozlačenimi kipi zmajev in drugih bitij iz mongolske mitologije.

Notranja Mongolija, avtonomna regija v sklopu Ljudske republike Kitajske, nekakšen azijski Eldorado, je konec leta zaznala velik padec industrijske proizvodnje. A vlagateljev to ne moti preveč, sredi puščave noč in dan gradijo sodobno mesto za milijon in pol prebivalcev, le da se jih je do zdaj sem preselilo le 30 tisoč. Res je, da ima Ordos najvišji bruto domači proizvod na prebivalca na Kitajskem, a redkim prebivalcem je po službi dolgčas, saj se nimajo s kom družiti. Njihovo stanovanje je pogosto edino naseljeno stanovanje v štirinajstnadstropnem bloku. Pritožujejo se tudi nad večnim hrupom s faraonskih gradbišč. Kitajske oblasti so si mesto sredi puščave zamislile kot model sodobnega urbanizma in arhitekture, a lokali, poslovni prostori in trgovine ostajajo prazni.

Vse okrog mesta je puščava, zime so peklensko mrzle, poletja pa puščavsko vroča, odločitev za življenje v tako surovem okolju ni lahka. Nek poslovnež, ki je v gradnjo vložil že 200 milijonov evrov, je prepričan, da bodo prebivalci prej ali slej le prišli. Zanaša se na zagotovila oblasti, ki z davčnimi olajšavami spodbujajo podjetja, naj v Ordos preselijo industrijske obrate in poslovne prostore.

Marsikje na Kitajskem občine in province spodbujajo naseljevanje in pozidavo odročnih območij, saj bi si v krizi rade zagotovile gospodarsko rast in delovna mesta. Spuščajo se v megalomanske projekte in se ne zavedajo, da se bodo, če ti ne bodo uspešni, morale soočiti z inflacijo, vse težjim odplačevanjem kreditov in nepremičninskim balonom. Nazadovanje kitajskega gospodarstva bo najbrž prizadelo tudi z naravnimi bogastvi obdarjeno mongolsko zaledje, zato bo Ordos verjetno še dolgo čakal na prebivalce.

Vir: Mladina
pobrisan
# 17.04.2018 ob 13:36
Znesek dolga na Kitajskem se je v zadnjih sedmih letih početveril. Leta 2000 so bili Kitajci še dolžni 2,1 tisoč milijard dolarjev, leta 2007 se je ta znesek povečal na 7,4 tisoč milijard dolarjev, zdaj pa znaša 28,2 tisoč milijard dolarjev. Kitajski dolg zdaj znaša 283 odstotka BDP.

Zaskrbljiva ni le višina kitajskega dolga, ampak tudi njegova struktura. Polovica vseh dolgov namreč odpade na nepremičninski sektor, polovico novih dolgov imajo Kitajci pri nereguliranih vzporednih oziroma senčnih bankah, nevzdržni so tudi dolgovi regij.
pobrisan
# 17.04.2018 ob 13:32
Guliarth

Ko se pa bo narod uprl, pa bodo kot mi, zadolženi do vratu.
-----------

Kitajci so že zadolženi do vratu. Tako država kot privatni sektor. Tudi gospodinjstva gredo po isti poti. Ko jim poči nepremičninski balon, bodo šli rakom žvižgat. Tu ne bodo pomagale nobene zlate rezerve.
pobrisan
# 17.04.2018 ob 13:29
PomisliSe1x

Ce Kitajska pri proizvodnji ne uposteva evropskih socialnih, ekoloskih, itd standardov in posledicno proizvaja bistveno cenejse in globalno konkurencnejse proizvode, bi bilo edino pravilno, da se uvedejo carine, ki to pokompenzirajo, sicer proizvodnja v Evropi propade. Kitajci ne bodo proizvajali v nedogled za pest riza, in nam omogocali zgolj vlogo "potrosnika".
----------------

Kitajci so na marsikaterem področju že postali nekonkurenčni in marsikatera firma je že spokala kufre iz Kitajske nazaj domov. So minili časi, ko so delali za skledo riža. Inženirske plače v velikih mestih bodo kmalu dosegle naše.
adnan1984
# 17.04.2018 ob 11:17
Evo ; men pa kitajska čisto nič ne diši. Tisti, ki pa mislite živet po Kitajsko in delat za pest riža-12ur na dan-vsak dan brez pravic, pa izvolte-divota, da grete tam delat za ultra-kapitalistični raj-ker tam dol to dejansko je. Delaš,delaš,delaš in še manj imaš, aja tajkuni si pa manejo roke.
V samem kitajskem parlamentu so takšni miljarderji, da te glava boli-socializem;kapitalizem pa te fore.
Pač kot v vsakem sistemu danes 1000 miljarderjev, pa ostali ........reveži.
Aja Kitajska je pa tolko zadolžena, da te glava zaboli, ko ne še sami kitajsci ne vejo kok bojo to rešl.
pobrisan
# 17.04.2018 ob 11:12
Ko bo kitajski balon počil, se bo svet stresel. Ogromna zadolženost, nepremičninski balon,......
Kazalo