Državni lastniki so imeli pred marcem več kot 35 odstotkov delnic Abanke, a so deleže pridobili pred spremembo prevzemne zakonodaje, zato jim prevzema, dokler deleža niso povečevali, ni bilo treba objaviti. Foto: MMC RTV SLO
Državni lastniki so imeli pred marcem več kot 35 odstotkov delnic Abanke, a so deleže pridobili pred spremembo prevzemne zakonodaje, zato jim prevzema, dokler deleža niso povečevali, ni bilo treba objaviti. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovalnica Triglav
V Triglavu naj bi želeli zavlačevati z objavo prevzemne ponudbe, dokler vodenja Save ne prevzame Matej Narat, kar naj bi se zgodilo marca. Foto: MMC RTV SLO

ATVP je namreč zaradi povečanja deleža Luke Koper, Zavarovalnice Triglav, Soda, Hita in Mobitela v Abanki družbe pozvala k objavi prevzemne ponudbe ali zmanjšanju deleža, saj je Luka Koper marca kupila dodatne delnice Abanke, s čimer naj bi kršila prevzemno zakonodajo. ATVP je tako Luko Koper pozval, naj se izreče o okoliščinah, ki so pomembne za odločitev v zvezi z morebitno obveznostjo Luke Koper in drugih delničarjev Abanke, ki se štejejo, da z njo delujejo usklajeno, da objavijo prevzemno ponudbo.

V Luki so ugotovili, da je njihov upravljavec premoženja delnice kupil in prodal na podlagi svoje odločitve, v Luki pa delnic niso nameravali kupiti. "Luka prav tako ni izvrševala glasovalnih pravic iz naslova lastništva delnic abanka Vipa v skladu s sprejeto politiko upravljanja finančnih naložb v Luki Koper, kar pomeni, da se ni udeležila skupščine, kakor tudi ni pooblastila nikogar drugega za glasovanje," so zapisali.

Državni lastniki so se na ponedeljkovem sestanku dogovorili, da bodo odločitvi ATVP-ja ugovarjali, in za ugovor, ki naj bi ga poslali najpozneje v sredo, pripravili več argumentov.

Luka Koper ni imela namena obdržati delnic Abanke?
Dnevnik pa piše, da naj bi lastniki odgovorili, da Luka delnic ni kupila zato, da bi jih ohranila, saj je v zadnjih mesecih Abanka prodajala lastne delnice, zaradi česar se delež državnih lastnikov ni povečal nad 35,15 odstotka, kolikor znaša že nekaj let. Pa tudi, da ima blok lastnikov okoli Save, ki je podpisal pogodbo o skupni prodaji Abanke, kar naj bi bil dokaz za njihovo usklajeno delovanje, višji delež glasovalnih pravic kot skupina državnih lastnikov. Višji delež glasovalnih pravic imata tudi sami Sava in Gorenjska banka, ki po zakonu ne delujeta kot koncern, a v praksi nastopata usklajeno. Nekatere državne družbe z manjšim deležem v Abanki, pa naj bi se svojim glasovalnim pravicami celo odpovedale.

Sicer pa naj bi v Triglavu želeli zavlačevati z objavo prevzemne ponudbe dokler vodenja Save ne prevzame Matej Narat, kar naj bi se zgodilo marca. Narat naj bi bil namreč bolj naklonjen Triglavu kot zdajšnji predsednik uprave Save Janez Bohorič, in Triglav bi lahko skupaj s Savo prodal delnice Abanke, poročajo Finance. Po drugi strani pa naj bi Sava delnice prodala Triglavu, ki bi nato s prodajo čakal na boljše čase. Sava in nekateri drugi lastniki imajo skupaj 50,1 odstotka Abanke in so se za prodajo že odločili, a še niso prejeli soglasja nadzornega sveta. Triglav s svojimi hčerinskimi družbami obvladuje tretjino Abanke. Za dve tretjini bi morali po mnenju strokovnjakov odšteti okoli 240 milijonov evrov.