Obisk ministra Dragonje v Trimu. Foto: Goran Rovan
Obisk ministra Dragonje v Trimu. Foto: Goran Rovan
Dragonja pozval banke naj dajo poroštva Trimu

Po ministrovih besedah je država sanirala banke zato, da te začnejo posojati naprej. Banke pa bi to morale storiti predvsem pri podjetjih s perspektivnimi programi in donosnimi proizvodi ter pri podjetjih, ki to pomoč nujno potrebujejo, je Dragonja poudaril ob svojem obisku v Trimu.

Trimo je po njegovem mnenju značilen primer podjetja, ki je šlo, kljub temu da je bilo v preteklosti uspešno, skozi relativno zahtevno finančno prestrukturiranje. Hkrati ima dobre proizvode, trge in prodajno mrežo, je dodal.

Podjetje je prešlo v večinsko last bank, ki so prevzele vlogo lastnikov in upnikov. Banke so se tudi zavezale, da bodo Trimu zagotovile sedem milijonov evrov poroštev, a tega doslej niso storile, je opozoril. Glede prodaje Trima pa je dejal, da se to lahko zgodi šele po njegovi stabilizaciji oz. v dveh letih.

Okoli 50 jih bo ostalo brez dela
Začasni glavni direktor Trima Bogdan Topič je zagotovil, da ima Trimo glede na trg, izdelke in pripravljenost zaposlenih, da za svoje podjetje žrtvujejo veliko, prihodnost.

V Trimu si tudi prizadevajo, da bi se banke čim prej odločile, da bi jim za izboljšanje njegove kapitalske likvidnosti namenile nekaj denarja. Pogajanja o tem že potekajo, njihov izid pa Topič pričakuje konec tedna, je dejal.

Napovedal je še, da bodo v vseh in predvsem neperspektivnih oddelkih Trima v prihodnjih 12 mesecih skupno odpustili približno 50 ali nekaj več od 380 zaposlenih, predvidoma v prihodnjih dveh ali treh letih pa bi lahko spet zaposlovali.

Dragonja pozval banke naj dajo poroštva Trimu