Usoda trebanjskega Trima še vedno visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Usoda trebanjskega Trima še vedno visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO

Glede na sklep skupščine naj bi šlo za konverzijo dela posojil v lastniški kapital, s tem pa bi banke v družbi pridobile 90-odstotni lastniški delež. Trimo je v procesu finančnega prestrukturiranja z bankami upnicami od septembra lani.

Predsednik Trimovega nadzornega sveta Bogdan Topič je sicer povedal, da se "odstop bančnih terjatev že dogaja". Trimovi nadzorniki pričakujejo, da bodo, če denarna dokapitalizacija družbe ne bo mogoča, dokapitalizacijo izvedle banke. Tako se bodo v petek ob 15. uri vnovič sestali in presodili njen izid, je še dejal Topič. Trimovi nadzorniki so v ponedeljek soglašali, da se denarni vložki vplačajo do danes do 24. ure, stvarni vložki pa do petka do 14. ure.

Trimovi delničarji so na zadnji skupščini odločili, da se osnovni kapital družbe zaradi kritja čiste izgube zmanjša za 3,45 milijona evrov, zatem pa se zaradi finančnega prestrukturiranja poveča z denarnimi in stvarnimi vložki do 43,9 milijona evrov.

Uprava Trima je sicer predlagala, naj se znesek zmanjšanja osnovnega kapitala prenese v kapitalske rezerve družbe, iz katerih bi za ta znesek pokrili del nepokrite čiste izgube tekočega poslovnega leta. Zaradi zmanjšanja osnovnega kapitala bi se zmanjšal pripadajoči znesek vsake delnice v osnovnem kapitalu družbe na evro za vsako.

Sledila bi dokapitalizacija z novimi denarnimi in/ali stvarnimi vložki za najmanj 3,92 milijona evrov in največ 43,92 milijona evrov, emisijska vrednost ene delnice pa bi znašala en evro. Pri tem so prednostno pravico obstoječih delničarjev izključili.

Po podatkih Trimove uprave znesek v prestrukturiranju za matični Trimo znaša 43 milijonov evrov, za skupino Trimo pa 62,4 milijona evrov.