Gospodarstvo
Oktober, ki je bil v zgodovini že pogosto mesec hudih borznih pretresov, je tudi letos upravičil svoj negativni sloves. Newyorški delniški barometer Dow Jones je v dveh dneh (v sredo in četrtek) izgubil skoraj 1.400 točk, še večje izgube pa so bile na borzi Nasdaq. Če vzamemo le tehnološki sektor, je v sredo utrpel celo največjo enodnevno izgubo po avgustu 2011. Kljub vsemu je newyorški delniški trg še vedno višje kot na začetku leta. Vrednost indeks S & P 500 je za dva odstotka v plusu. Foto: Reuters
Kitajsko spletno podjetje Tencent ni več med desetimi največjimi podjetji sveta po tržni vrednosti. Tencent, kitajska različica Facebooka, je na borzi v Hongkongu od začetka leta izgubil že 200 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, potem ko se je tečaj delnic zaradi strožje regulacije kitajskih oblasti znižal za 40 odstotkov. Med deseterico največjih podjetij sveta je spet Exxon Mobil, ki je bil nekoč na vrhu te lestvice, kjer zadnja leta kraljuje Apple. Foto: Reuters
Cene nafte so v četrtek dosegle najnižjo vrednost v zadnjih dveh tednih, za 159-litrski sod brenta je bilo treba plačati tudi manj kot 80 dolarjev, potem ko je bila pred dnevi cena že skoraj 87 dolarjev, kar je bil štiriletni vrh. Ker se je ustavilo tudi padanje evra, je to dobra novica za voznike: naslednji torek (če seveda medtem nafta ne bo spet segla rekordno visoko) bi se moralo gorivo poceniti. Foto: Reuters
Ameriška centralna banka (na fotografiji guverner Jerome Powell) bo decembra verjetno spet zvišala obresti, že četrtič letos. Takšna politika ni po volji predsednika Trumpa, zato vedno pogosteje ostro kritizira Fedove poteze. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump za vihar na finančnih trgih okrivil Fed

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
14. oktober 2018 ob 07:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Po kar mirnem septembru je na borze zadnji teden pridivjal pravi vihar, čeprav je ameriško gospodarstvo v odlični kondiciji. Predsednik Trump za visoke padce indeksov krivi ameriško centralno banko.

Čeprav se je v petek razpoloženje popravilo in so indeksi pridobili več kot odstotek, je bila tedenska izguba borz v New Yorku zajetna. Dow Jones v petih dneh izgubil 4,2 odstotka, podobno tudi indeks S & P 500, ki je prvič po referendumu o brexitu (junija 2016) na tedenski ravni izgubljal tretjič zapored. Od kod nenadna črnogledost, zakaj občasno paničen odziv vlagateljev, če je ameriško gospodarstvo doseglo polno zaposlenost (septembra je bila brezposelnost le 3,7-odstotna) in če naj bi se dobički ameriških korporacij v tretjem letošnjem četrtletju (prav zdaj se je začela sezona objav) povzpeli za 20 odstotkov? Edina logična razlaga je ta, da so se vlagatelji ustrašili visoke donosnosti ameriških obveznic in da so postali skeptični, kako dolgo lahko ob zaostrovanju Fedove denarne politike ter ob stopnjevanju carinske vojne še trajajo bikovska gibanja.

Dow Jones v dveh dneh izgubil skoraj 1.400 točk
Najhujši padci (največji po februarju) so bili v sredo. Tehnološki indeks Nasdaq, v katerega so vključene tudi delnice Appla, Facebooka, Amazona, Twitterja in Netflixa, se je znižal za dobre štiri odstotke, kar je največ po juniju 2016. Elitni Dow Jones je zanihal 832 točk "proti jugu". To je njegova tretja največja točkovna izguba v zgodovini, a je slika precej manj dramatična, če izgubo izrazimo v odstotkih: 3,15-odstotni padec se namreč še zdaleč ne more primerjati s katastrofo leta 1987, ko je na črni ponedeljek Wall Street strmoglavil za 23 odstotkov. V četrtek se dogajanje še ni umirilo, saj je Dow Jones padel za nadaljnjih 600 točk, indeks Nasdaq pa je že prišel v uradno območje popravka, saj je bila njegova vrednost že desetino pod rekordom, doseženim 29. avgusta. Petek je prinesel odboj indeksov, Nasdaq se je povzpel celo za več kot dva odstotka.

Trump Fedovo politiko označil za zmešano
Ameriški predsednik Donald Trump se je ob rekordih Wall Streeta rad pohvalil, kako ugodno njegova politika vpliva na delniške indekse, zdaj, ko so trgi pod pritiskom, pa je krivca takoj našel v ameriški centralni banki. Seveda ni bilo prvič, da je Trump kritiziral Fedovo politiko, a tokrat je bil še posebej neusmiljen. Izjavil je, da je Fedova politika zmešana in smešna, s čimer stopnjuje pritisk na Fed, ki po njegovem mnenju prehitro zaostruje denarno politiko. Fed je letos obresti privil že trikrat, naslednjič naj bi jih decembra. Vse to se odraža v vedno višji donosnosti ameriških obveznic. Pri desetletni se je donosnost do dospetja povzpela že na 3,25 odstotka, kar je največ po letu 2011. Obveznice tako postajajo resna konkurenca delnicam, saj z zelo malo tveganja prinašajo več kot triodstoten letni donos. Pri nemški desetletni obveznici je letna donosnost le polodstotna.
.

Dow Jones (ZDA)

25.339 točk

Nasdaq (ZDA)

7.469
DAX30 (Frankfurt)11.523
Nikkei (Tokio)22.694
10-letne am. obvezn.

donos: 3,14 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,16 %
EUR/USD

1,1559

EUR/CHF

1,1459

bitcoin

6.580 USD

nafta brent80,10 USD
zlato

1.207 USD

euribor (6-mesečni)–0,267 %

.

JPMorgan na poti do rekordnega letnega dobička
Ali so zadnji nemiri na finančnih trgih napoved še večjih padcev ali pa ponujajo lepo nakupno priložnost, je seveda težko reči. Nekateri analitiki napovedujejo vsaj še desetodstotni padec, drugi pa pravijo, da ne bo treba dolgo čakati na nove rekorde, saj naj bi se delniški trgi pol leta po vmesnih ameriških volitvah (te bodo novembra) tradicionalno gibali pozitivno. Veliko bo odvisno tudi od dobičkov ameriških podjetij. Prav v petek se je začela nova sezona četrtletnih objav. JPMorgan je presegel pričakovanja: največja ameriška banka (po bilančni vsoti) je v obdobju med 1. julijem in 30. septembrom dobiček v primerjavi z istim lanskim obdobjem povečala za 24 odstotkov, na 8,4 milijarde dolarjev. V prvih devetih mesecih je JPMorgan prislužil kar 25,4 milijarde dolarjev in očitno bo celoleten dobiček višji od tržne vrednosti največje nemške banke Deutsche Bank. Tudi banki Citigroup in Wells Fargo sta v zadnjem četrtletju zaslužili milijarde.

Trg je dobro preskrbljen z nafto
Skupaj z delniškimi trgi je zadnji teden prinesel tudi visok popravek na naftnem trgu (brent je za hip pogledal tudi pod ceno 80 dolarjev), čeprav so morale rafinerije v Mehiškem zalivu zaradi orkana Michael proizvodnjo začasno oklestiti za 40 odstotkov. Na drugi strani so zaloge surove nafte (podatek je objavljen vsako sredo) porasle več, kot so predvidevale napovedi, poleg tega pa sta tako Opec kot Mednarodna agencija za energijo znižala napoved povpraševanja po nafti za letošnje in prihodnje leto. Organizacija držav izvoznic nafte Opec ne le, da je (predvsem zaradi posledic trgovinskih nesoglasij) že tretji mesec zapored znižal to napoved, hkrati tudi meni, da je svet dobro preskrbljen z nafto, naslednje leto pa utegne celo spet groziti močno presežna ponudba. Opec je sicer (na čelu s Savdsko Arabijo) septembra dnevno načrpal skoraj 32,8 milijona sodov nafte, kar je 132 tisoč sodov več kot avgusta.

Roubini z ostrimi besedami nad kriptovalute
Tudi kriptovalutam zadnje dni ni šlo dobro. Predvsem XRP se je močno pocenil, saj je v enem tednu padel za okrog 15 odstotkov, na dobrih 0,40 dolarja. Bitcoin, ki je bil nekaj dni "zacementiran" nad 6.500 dolarji, je zdrsnil na 6.200 dolarjev. Bitfinex, ena večjih kriptomenjalnic, je začasno ustavila izplačila na račune uporabnikov v fiat valutah (gre za evre, dolarje, jene in funte), pojavila so se tudi ugibanja o insolventnosti. Ekonomist Nouriel Roubini, ki je napovedal finančno krizo leta 2008, še naprej nima dobrega mnenja o kriptovalutah in pravi, da gre za smrdečo greznico, ki v temelju nima nobene vrednosti. So pa na svoj račun končno prišli vsi, ki verjamejo v zlato. V četrtek, ko je Wall Street izgubljal že šesti dan zapored, je cena porasla za več kot dva odstotka in pol (na 1.226 dolarjev za 31,1-gramsko unčo), kar je največja enodnevna rast po juniju 2016.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
1970b
# 14.10.2018 ob 07:49
Vrednost indeksa Dow Jones je od konca druge svetovne vojne do osemdesetih let le malo naraščala https://www.macrotrends.net/1319/dow-jones-100-year-historical-chart .
To je bila hkrati tudi zlata doba srednjega sloja (takrat se je pravzaprav konstituiral) v zahodnem svetu, saj so se dobički v veliki meri prelivali k zaposlenim.

Ko pa je začel Vzhodni blok (Rusija) razpadati, se je pričela veselica za nosilce kapitala. Ni bilo več potrebe po večjem nagrajevanju delavcev, saj je bilo na vzhodu še precej slabše.

Danes, ko sta "na drugi strani" samo še Severna Koreja in Venezuela, je zadeva za lastnike kapitala še toliko slajša. Vedno se lahko prepiramo o tem kaj je vzrok in kaj posledica, a dejstvo je, da ohranjanje Venezuele in Severne Koreje na nivoju životarjenja ustreza kapitalu, ki ima močan argument za ustvarjanje vse večje asimetrije, ki je vidna iz rasti indexa Dow Jones v zadnjih 30+ letih.
veza
# 14.10.2018 ob 07:48
Trump za vihar na finančnih trgih okrivil Fed

ima kar prav, ne bo pa prepričal naše MMCjeve stroke...
ajša55555
# 14.10.2018 ob 07:50
Napačni podatki za zlato in nafto v tekstu. Samo ne vem zakaj takoj pomislim, da je to namerno zavajanje ? Mogoče zato , ker so ostali podatki točni....
Brent Oil Futures 80.50 $
Zlato 1,221.60 $,
že 6 dni se vrtita okoli teh številk
madli
# 14.10.2018 ob 09:36
Aha, ta isti Roubini, ki je twittnil 16. 4. 2013:

"In good company with Gold. @ConvertBond: While everyone was focused on Gold and Silver, #BITCOIN dropped another 40%, traded below $58"

Medtem pa je cena zlata padla do danes za 15%, cena bitcoina pa je trenutno višja za 10665%...
severnik
# 14.10.2018 ob 08:20
Edina logična razlaga je ta, da so se vlagatelji ustrašili visoke donosnosti ameriških obveznic in da so postali skeptični, kako dolgo lahko ob zaostrovanju Fedove denarne politike ter ob stopnjevanju carinske vojne še trajajo bikovska gibanja.

Borza je en velik strah, ni važno ali ti gre slabo ali dobro.
Lobo
# 14.10.2018 ob 14:31
ZDA počmejo podobno neummost kot jo je Slovenija po letu 2M. Na že tako pregreto gospodarsko rast prilivajo olje na ogenj z nižanjem davkov korporacijam in višanjem javnofinančnega primankljaja. Posledice bodo pa tudi precej podobne kot so bile pri nas. FED bo seveda inflacijo ustavil, tudi če Donaldu to ne bo všeč. Ne bo pa ustavil samo inflacije, pač pa tudi gospodarsko rast. Javnofinančni primankljaj bo pa posledično višji.

To kar počnejo sedaj je recept za katastrofo.
mile952
# 14.10.2018 ob 09:48
@madli

# 14.10.2018 ob 09:36

Če stalno napoveduješ krizo, jo boš enkrat tudi uganil. LOL Seveda, tudi Nobelovci so samo ljudje in se lahko tudi hudo motijo. Kot Robini v tem primeru. Napovedovanje vrednosti kriptovalut je bolj podobno bajanju kot znanstveni napovedi.
Bivši uporabnik
# 14.10.2018 ob 14:27
"Metodologija je že v redu, pa tudi v resnici je polna zaposlenost, kot slišim od svoji prijateljev in znancev, ki so v Ameriki. Pravzaprav že primanjkuje kadrov na vseh področjii n temu niso krive plače, kot pri nas. "

Nehajte s temi pravljicami. Država, ki šteje, da je nekdo zaposlen, ker dela 1 uro na teden za plačilo, ima ogromno težav s statistiko. Gospodarska rast je posledica 10 letnih obrestnih mer na ničli in ničesar drugega.
Gapa
# 14.10.2018 ob 10:44
@kdojedarth:
>Če želite ostati revni potem poslušajte Roubinija,
>v nasprotnem primeru pa raziskujte in razmišljajte s svojo glavo.

Res je, hitro v kripto, sicer boste ostali edini, ki niste zaslužili. Vsi sosedi bodo imeli nove avte, razen vas.

Enim res ni pomoči.
To, kar je tukaj povzeto, je čisto korektno.
Seveda, vsakdo ima neke interese, ampak poslušat karkoli od kateregakoli kripto-ta... Ja, vsak naj se sam prepriča, pa naj začne s kakšnim preteklimi kripto-napovedmi, kje vse bo kripto sedaj.
el CARTEL
# 14.10.2018 ob 10:03
itak je ta 10-letna rast rekordna v moderni zgodovini kapitalizma, čas je za novo krizo - ki bo bogate naredila še malce bogatejše in revne še malce revnejše.

kaj pa bi moral FED, imeti ničelne obresti za vedno :D
felipesko
# 14.10.2018 ob 09:07
če je ameriško gospodarstvo doseglo polno zaposlenost (septembra je bila brezposelnost le 3,7-odstotna) i

Že mogoče,ampak bi rad videl metodologijo tega uspeha.....
No13d
# 14.10.2018 ob 07:59
Farsa sprenevedanja in cirkus absurda.
tyhobrahe
# 14.10.2018 ob 07:29
Kako dolgo še ? Dolgo, dolgo smrkci, pravi ata Smrk.
KdoJeDarthVader
# 14.10.2018 ob 10:36
@madli
Aha, ta isti Roubini, ki je twittnil 16. 4. 2013:

"In good company with Gold. @ConvertBond: While everyone was focused on Gold and Silver, #BITCOIN dropped another 40%, traded below $58"

Medtem pa je cena zlata padla do danes za 15%, cena bitcoina pa je trenutno višja za 10665%...

Roubini je plačan za pisanje takih twittov. Če boste raziskovali se vam bodo tudi delčki sestavili v celoto in razumeli vzroke za njegovo pisanje in od kje se njemu denarci stekajo. Ko berete ali poslušate javne kritike kriptovalut se vedno vprašajte ali niso med njimi tudi taki, ki jih sami po tihem kupujejo. Da ne boste presenečeni in dobili oslovska ušesa, ko boste čez čas izvedeli.
Njegovo napovedovanje kriz je tako da se od 100 napovedi uresniči ena. To je tako kot bi klical 100 vedeževalcev na 090 za njihovo mnenje in potem bi eden od vedeževalcev zadel napoved LOL
Če želite ostati revni potem poslušajte Roubinija, v nasprotnem primeru pa raziskujte in razmišljajte s svojo glavo.
Lenins_Sausage
# 14.10.2018 ob 09:13
felipesko
Že mogoče,ampak bi rad videl metodologijo tega uspeha.....

Ista kot v Nemčiji (in povsod na zahodu) - polna zaposlenost, revščina pa raste. ZDA bodo po številu samomorov na prebivalca kmalu prehitele Japonce, recimo Nova Zelandija, ki je biser neoliberalizma in dejansko zelo urejena država, ima največ revnih otrok v OECD, volilna udeležba pada že desetletja itd.
K_ris
# 14.10.2018 ob 08:34
@ajša

Napačni podatki za zlato in nafto v tekstu. Samo ne vem zakaj takoj pomislim, da je to namerno zavajanje ? Mogoče zato , ker so ostali podatki točni....
Brent Oil Futures 80.50 $
Zlato 1,221.60 $,
že 6 dni se vrtita okoli teh številk


Tudi za bitcoin niso pravi. Verjetno je nekaj ostalo še iz prejšnje tabele ...
kislec
# 14.10.2018 ob 18:31
P. : "... Jst pri teh cenah dokupujem in verjamem, da se bodo vrednosti dobrih projektov v srednjeročni prihodnosti spet znatno povečale. Če bi vsak Slovenec po zmožnostih vložil 100, 1000, 10000 evrov ..."

... bi P. zaslužil...
Juhu
# 14.10.2018 ob 10:48
Vse skupaj je eno samo manipulacija z ljudmi, kako jim čim več pobrati.
patriot1970
# 14.10.2018 ob 10:19
Najprej Brett Kavanaughu, potem Kanye West, potem zakon o zaščiti oceanov "Save our seas",...na koncu pa še osvoboditev pastorja iz Turčije.
Ni kaj,...zelo uspešni dnevi so za Trumpom,....kot predvideno,..pa v naših in ostalih MS medijih zelo malo ali skoraj nič novic o zaščiti oceanov - Trump seveda nič ne skrbi okolje,..mar ne MMC!?

https://www.youtube.com/watch?v=g0dzdf6d
7yI
matic_18
# 14.10.2018 ob 09:11
Kriptostrokovnjaki zdaj je cas za nakup?
johann
# 14.10.2018 ob 13:21
če je ameriško gospodarstvo doseglo polno zaposlenost (septembra je bila brezposelnost le 3,7-odstotna) i

Že mogoče,ampak bi rad videl metodologijo tega uspeha.....


Metodologija je že v redu, pa tudi v resnici je polna zaposlenost, kot slišim od svoji prijateljev in znancev, ki so v Ameriki. Pravzaprav že primanjkuje kadrov na vseh področjii n temu niso krive plače, kot pri nas.
Trump ima v resnici največ zaslug za takšno rast zaradi svoje davčne in gospodarske politike, vprašanje pa je, ko bo ta izvenela in bo trg prenasičen. Potrošnja je trenutno v ZDA visoka kot še nikoli prej.
matic_18
# 14.10.2018 ob 13:10
kop v resnici si ti najbol zaslužen za uspehe ZDA, kakšen trump on pojma nima, ti si strokovnjak ne on.
kop
# 14.10.2018 ob 12:32
Dejte mi samo nekaj razložit podporniki Trumpove politike.. kako, oz. kaj je Trump storil da je za vse uspehe zaslužen on, in kaj vse storili drugi, da pa za neuspehe ni kriv nič.
KdoJeDarthVader
# 14.10.2018 ob 10:54
@Gapa
@kdojedarth:
>Če želite ostati revni potem poslušajte Roubinija,
>v nasprotnem primeru pa raziskujte in razmišljajte s svojo glavo.

Res je, hitro v kripto, sicer boste ostali edini, ki niste zaslužili. Vsi sosedi bodo imeli nove avte, razen vas.

Enim res ni pomoči.
To, kar je tukaj povzeto, je čisto korektno.
Seveda, vsakdo ima neke interese, ampak poslušat karkoli od kateregakoli kripto-ta... Ja, vsak naj se sam prepriča, pa naj začne s kakšnim preteklimi kripto-napovedmi, kje vse bo kripto sedaj.

Nikjer nisem napisal hitro v kripto. Bom še enkrat napisal. Če želite ostati revni potem poslušajte Roubinija, v nasprotnem primeru pa raziskujte in razmišljajte s svojo glavo.
Ramus
# 14.10.2018 ob 08:57
Kar ni konca zmagam,....
K_ris
# 14.10.2018 ob 08:35
@Mr.Mr.

Je šlo navzdol za ca. 300 USD v tem tednu. Na bitstamp je trenutno 6248.
Guinness
# 14.10.2018 ob 10:13
Trump za vihar na finančnih trgih okrivil Fed

ima kar prav, ne bo pa prepričal naše MMCjeve stroke...


Sploh ni point v tem. Fora je v tem, da dela točno to, kar smo pričakovali: v času rekordov je zasluge pripisoval sebi, ob prvi negativni spremembi pa je takoj našel nekoga za krivit.
Capitalism
# 14.10.2018 ob 09:19
smrdečo greznico, ki v temelju nima nobene vrednosti

MMC izgublja vero in se pridruzuje skeptikom? Ali pa bodo ob naslednjem pump&dump spet pomagali napihovat kripto-ponzi za pest drobiza? Prezgodaj za napovedi.

PS - v cem je razlika med indeksi in kriptoponziji? Indeksi se bodo enkrat vrnili na prejsnje vrednosti, kriptoponziji pa nikoli vec.
Mr.Mr.
# 14.10.2018 ob 08:17
Btc se pa ne premakne navzdol, so se imetniki odločili da napihnjene cene ne bodo prodajali pod ceno. :) Hitro v prodajo, se bo vsaj nekaj dobilo. Bolje, da zgubiš pol kot vse.
Svit-1
# 14.10.2018 ob 10:10
Če kaj ne gre, so krivi drugi, če je kje uspeh, je zaslužen samo in izključno on! On, veliki, izjemni, edini, ...
P.
# 14.10.2018 ob 10:44
Kripto je eden najmanjših in dolgoročno potencialno najbolj perspektivnih svetovnih trgov.
Jst pri teh cenah dokupujem in verjamem, da se bodo vrednosti dobrih projektov v srednjeročni prihodnosti spet znatno povečale. Če bi vsak Slovenec po zmožnostih vložil 100, 1000, 10000 evrov ali vsak mesec vlagal določen znesek, bi lahko imeli čez določen čas bolj zadovoljno družbo bogatejših ljudi. Žal pa bo večina to priložnost spregledala in raje še naprej vlagala v banke, avtomobile, predraga stanovanja, cigarete, obleke, alkohol, nafto itd.
Kazalo