Kot kaže, bo okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica v torek veljavno. Foto: Reuters
Kot kaže, bo okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica v torek veljavno. Foto: Reuters

Alpe Adria Green je s protokolom o okoljskih zadevah uspela dobiti to, kar Agencija RS za okolje ni želela vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozila investicijo, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik organizacije Vojko Bernard in vnovič ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen pozval k odstopu.

Bernard ostaja kritičen do Arsa, ki je okoljevarstveno soglasje dal v 30-dnevno javno razpravo "brez tehtnih okoljskih pripomb nevladnih organizacij in upravičenih drugih deležnikov". Dokaz za Arsovo "nesposobnost ali celo namerno ustavljanje investicije" je tako po njegovem mnenju dejstvo, da je Magna Steyr sprejela zahteve Alpe Adria Green. Sprejela je celo nekaj dodatnih, denimo ponovno presojo o gasilnih tehnikah v zvezi z ogljikovim dioksidom, je dodal.

"Tako bo Magna Steyr spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja," je pojasnil Bernard.

Protokolu je priložena tudi izjava župana Hoče-Slivnica, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. "S tem smo rešili večinski del zemljišč v prid nadaljnjemu kmetovanju," je poudaril.

Kot pomemben dosežek v organizaciji štejejo tudi to, da je v protokolu podrobneje opredeljeno osnovanje in delovanje neodvisne skupine za monitoring oz. za nadzor v fazi gradnje in obratovanja Magne Nukleus. To zamisel sta sicer podala nekdanja mariborska župana, kot mediatorja v postopku, "s ciljem, da se upoštevajo tehtne pripombe iz javne razprave o okoljevarstvenem soglasju, ne da bi bila za to potrebna pritožba".

Odstop Andreja Čuferja
O tem, da se okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje Magni, je prvi poročal časnik Večer, kasneje pa potrdil član upravnega odbora Andrej Čufer, ki je organizaciji poslal svojo odstopno izjavo. Po Večerovih informacijah naj bi se večina članov upravnega odbora na vnovičnem glasovanju, potem ko so še pretekli teden izglasovali pritožbo na okoljevarstveno soglasje za investicijo Magne v Hočah, tokrat izrekla proti pritožbi.

Glede na navedbe Čuferja, ki je organizaciji (pozneje pa tudi medijem) poslal svojo "nepreklicno odstopno izjavo", pa do vnovičnega glasovanja pravzaprav sploh ni prišlo. "Če ni glasovanja, je zame nelegitimen postopek, kot je bil že prejšnji," je med drugim zapisal Čufer in bil kritičen do predsednika organizacije Vojka Bernarda, ki se je takratnega glasovanja, ko so s šestimi glasovi za in štirimi proti podprli pritožbo na soglasje, vzdržal.

Čufer ne želi več ostati v organizaciji, "ki ne stoji za svojimi odločitvami in se zadovolji z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Obenem meni, da so danes s tem "izgubili vso kredibilnost".

Po neuradnih informacijah, o katerih piše časnik Finance, sta Alpe Adria Green in investitor v lakirnico v Hočah Magna Nukleus uskladila protokol, ki ga podpira večina članov nadzornega sveta organizacije. Ne podpirajo ga sicer vsi, vendar je podpora dovolj velika, da se Alpe Adria Green na izdano okoljevarstveno soglasje ne bo pritožila. Protokol sicer ni pravno zavezujoč.

Okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica bo tako v torek veljavno. Takrat se namreč Alpe Adrii Green izteče rok za vložitev pritožbe. Pred dnevi so sicer napovedali, da bodo o odločitvi javnost uradno seznanili dan prej, torej v ponedeljek.

Tožbo na upravnem sodišču?
Takrat bo tudi znano, kot je ob tem poudaril spletni portal Siol, ali so prebivalci Miklavža na Dravskem polju vložili tožbo na upravno sodišče. Skupina 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju, ki ji agencija za okolje (Arso) ni odobrila statusa stranskega udeleženca, se je na to odločitev pritožila na ministrstvo za okolje. Na ministrstvu so pritrdili agenciji, prebivalci pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na upravno sodišče, navaja portal.

Pritožba Alpe Adria Green na okoljevarstveno soglasje je sicer ostala še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb, o katerih so razmišljale okoljevarstvene organizacije. V petek je Slovenski E-forum napovedano pritožbo dokončno umaknil, saj so, kot je pojasnil vodja Gorazd Marinček, z Magno in predstavniki vlade sklenili protokol o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja.

Pritožba na okoljevarstveno soglasje bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.