Gospodarstvo
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 6 glasov Ocenite to novico!
Naselje, stanovanja, nepremičnine
Množično vrednotenje nepremičnin je podlaga za Gursove ocene tržnih vrednosti nepremičnin, ki so nato podlaga za odločanje tudi za druge organe, npr. CSD-je pri izračunavanju socialnih transferjev. Foto: BoBo

Dodaj v

Tudi zakon o vrednotenju nepremičnin bo počakal na naslednjo vlado

Eden pomembnejših zakonov
18. maj 2017 ob 18:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koalicija je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin tehnično uskladila, a političnega soglasja DeSUS-a in SD-ja za nadaljevanje postopka ni, je povedala Simona Kustec Lipicer.

"Ker od DeSUS-a in SD-ja podpore nismo mogli dobiti, smo se odločili, da obravnave ne moremo nadaljevati," je usodo za koalicijo pomembnega zakona pojasnila Kustec Lipicerjeva in poudarila, da gre za politično odločitev. SMC je partnerici ponovno opozoril, da gre za koalicijsko zavezo, je še povedala.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da ni potrebe po hitenju, saj ga je treba sprejeti v paketu z zakonom o davku na nepremičnine, dodal pa je, da koalicijska pogodba verjetno ne bo 100-odstotno izpolnjena. Naslednja vlada bo zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin lahko hitro vložila, a bo DeSUS tudi v naslednji vladi vztrajal, da je sočasno pripravljen še zakon o davku na nepremičnine, je dejal Erjavec.

Po nekaterih informacijah je še zjutraj kazalo, da utegne zakon vendarle priti na današnjo sejo vlade, a se je očitno zataknilo.

Vse manj volje za nepriljubljene projekte
V sredo je finančna ministrica že napovedala, da do konca mandata te vlade očitno ne bo še enega zelo pomembnega zakona, to je zakona o davku na nepremičnine. Pri takšnih občutljivih vsebinah je v zadnjem letu mandata vlade, ko prihaja v ospredje preračunavanje, kaj bo prineslo ali odneslo volilne glasove, namreč vse težje pričakovati soglasje.

Za koalicijo je eden trših orehov tudi oblikovanje demografskega sklada, ki je del koalicijskega sporazuma. Če bi se pri sprejemanju zakona zapletlo, to lahko zaostri odnose v koaliciji, je pred dnevi opozoril Erjavec. Tudi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je danes ocenil, da je demografski sklad eden najpomembnejših projektov v tem mandatu.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
KunteKinte
# 18.05.2017 ob 22:46
Mirči copata :)
izo
# 18.05.2017 ob 21:23
jastrebi še niso potrgali vsega mesa, še malo počakat..
galoper
# 18.05.2017 ob 20:55
Stanje nepremičnin se spreminja s časom in vrednotenje po stanju pred leti ni več točno.
galoper
# 21.05.2017 ob 10:08
Vsaka obremenitev ljudi z dajatvami je ljudem nevšečna, zato se je tudi delujoča vlada izogiba. Obremenjevanje bodoče, še neznane vlade, z delom, ki bi ga morala opraviti že predhodna vlada, je v merilu naklepnega podtikanja dela vlade z vsebino volilcem nevšečne vsebine.
kotzi
# 19.05.2017 ob 07:34
s ga bo ista vlada sprejela..po volitvah...
semaino
# 19.05.2017 ob 00:34
Tudi zakon o vrednotenju nepremičnin bo počakal na naslednjo vlado

Edini zakon, ki bi bil kvalitetno narejen oz kvalitetno popravljen si ne upajo sprejeti.
MZ
# 19.05.2017 ob 08:40
Za lastne nepremičnine bi morali davek na nepremičnine enostavno brisati, ker ni pošten.

Še v prejšnji državi so mnogi gradili v lastni režiji. OK, res je, da je kredite na koncu pojedla inflacija, ampak za material je bila pa kar kriza - ker se je pač država raje odločila za gradnjo blokovskih naselij in vanje v duhu "bratstva i jedinstva" naseljevala ekonomske migrante.

Danes so premnogi ob gradnji ali nakupu nepremičnine soočeni s plačevanjem oderuških obresti zavoženim bankam, ki so zavožene tudi po zaslugi države, ki ni opravila svoje naloge. Da ne govorimo, da je za vsako stvar treba plačati DDV po eni najvišjih stopenj v Evropi.

In potemtakem bi država rada na vse to zaračunavala še davek !?
Kazalo