Ukrajina je prejela pol milijarde dolarjev za nakup ruskega plina, kar pa ne bo zadostovalo za celo zimo. Foto: EPA
Ukrajina je prejela pol milijarde dolarjev za nakup ruskega plina, kar pa ne bo zadostovalo za celo zimo. Foto: EPA
false
Ni zagotovil, da bo lahko Ukrajina plačala tudi zaloge za november in december, je dejal predsednik uprave Gazproma Aleksej Miller (na fotografiji ob ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu). Foto: EPA

Gre za ceno za zadnje četrtletje. Rusija je sicer prekinila dobavo plina Ukrajini julija, ko je potekla do tedaj veljavna pogodba. Ukrajina je namreč zavrnila plačilo 247 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina, kolikor je plačevala v drugem četrtletju.

Odtlej sta ti dve državi barantali glede cene za zimsko dobavo plina. Ruski minister Novak je dejal, da bo točna cena odvisna od formule, ki upošteva kalorično vrednost plina.

Novak je ceno sporočil po zaključku pogajanj o plinu med Rusijo, Ukrajino in Evropsko komisijo, ki so privedla do pogojnega sporazuma, ki sicer še ni podpisan.
Cena 230 dolarjev za tisoč kubičnih metrov bi bila nekoliko višja od 220 dolarjev, kar je Ukrajina opisala kot sprejemljivo, hkrati pa nižja od 235-245 dolarjev, kar je Rusija označila za povprečje za njene dolgoročne evropske odjemalce v letu 2015.

Evropska komisija: To je konkurenčna cena
Evropski komisar za energijo Maroš Šefčovič je po pogajanjih dejal, da bo cena za Ukrajino "konkurenčna, primerljiva s cenami, ponujenimi sosednjim EU-državam".

Začasni sporazum vključuje tudi dobavo dveh milijard kubičnih metrov plina v oktobru. Ukrajinska družba Naftogaz bo ruskemu Gazpromu plačala 500 milijonov dolarjev za te zaloge, denar pa bodo priskrbele evropske in mednarodne finančne institucije.

Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miller je v soboto komentiral dogovor in dejal, da ni zagotovil, da bo lahko Ukrajina plačala tudi zaloge za november in december. "Danes smo ugotovili, da je Ukrajina prejela 500 milijonov dolarjev, tako da bo začela prejemati ruski plin z začetkom oktobra," je dejal Miller za rusko televizijo Russia 24. "A dve milijardi kubičnih metrov ne reši problema ... Če bo ta zima nenavadno mrzla, lahko torej še vedno pričakujemo probleme," je dejal šef Gazproma.