Na Umarju menijo, da se v mesecih od zadnje napovedi okoliščine niso bistveno spremenile. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Na Umarju menijo, da se v mesecih od zadnje napovedi okoliščine niso bistveno spremenile. Foto: freedigitalphotos.net

Izboljševanje gospodarskih razmer se tako nadaljuje, z njimi pa tudi izboljševanje razmer na trgu dela, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Nespremenjena po drugi strani ostajajo tudi tveganja, ki jih navaja urad (Umar). V septembrski napovedi so kot glavna tveganja za napoved navedli razmere v mednarodnem okolju, kjer lahko ohlajanje hitro razvijajočih se gospodarstev, kot je Kitajska, vpliva na svetovno rast in rast v glavnih slovenskih zunanjetrgovinskih partnericah.
Doma pa glavno grožnjo vidijo v tem, kako bo potekalo uravnoteževanje javnih financ oz. če bi razvoj dogodkov na tem področju negativno vplival na zaupanje. Vpliva begunske krize Umar septembra v napoved ni vključil, v sporočilu po seji vlade pa tudi tokrat ni omenjen.

Urad najbolj optimističen
Umarjeva napoved za letošnji dvig BDP-ja je med napovedmi domačih in tujih ustanov najbolj optimistična. Banka Slovenije in Evropska komisija pričakujeta 2,6-odstotno rast, Gospodarska zbornica Slovenije in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj 2,5-odstotno, Evropska banka za obnovo in razvoj in Mednarodni denarni sklad pa 2,3-odstotno.

Za prihodnje leto vsi pričakujejo upad dinamike rasti. Umar je z oceno o 2,3-odstotni rasti tudi tokrat najbolj optimističen. Preostale napovedi se gibljejo okoli dveh odstotkov ali malo pod tem.