Umar:
Umar: "Nadaljuje se slabšanje kakovosti bančne aktive, saj je delež nedonosnih terjatev oktobra dosegel 5,3 odstotka vseh terjatev bank, kar je najvišja raven v zadnjih 15 letih." Foto: MMC RTV SLO

.
V novembrskem Ekonomskem ogledalu navajajo, da je bil slovenski BDP v prvih treh četrtletjih skupaj večji za 0,8 odstotka, kar je pod pričakovanji njihove jesenske napovedi.
Območje evra je imelo po podatkih Umarja v tretjem četrtletju skromno gospodarsko rast, BDP pa se je v tretjem četrtletju zmanjšal le še v treh članicah EU-ja.
Zaradi zmanjševanja bruto naložb v osnovna sredstva, ki so se medletno zmanjšale za 13 odstotkov, se je upočasnila medletna rast izvoza (5,6 odstotka), ki je še naprej poganjala gospodarsko dejavnost, manjša pa je bila tudi domača poraba, ki je bila drugo četrtletje zapored manjša kot v istem obdobju lani.
Zaostrene razmere na trgu dela
Kot ugotavljajo na Umarju, so bile zaostrene razmere na trgu dela, poslabšanje zaupanja potrošnikov in nadaljevanje splošne negotovosti po prepričanju Umarja glavni razlogi, da se poraba gospodinjstev vse leto zadržuje na podobni ravni kot lani. Pod lansko ravnjo pa je bila v zadnjih dveh četrtletjih tudi poraba države, manjša je bila za pol odstotka.
Umar navaja, da so se razmere na trgu dela v tretjem četrtletju poslabšale. Število delovno aktivnih, brez samozaposlenih kmetov, se je zmanjšalo za 0,4 odstotka (desezonirano), število prijavljenih brezposelnih pa povečalo za pol odstotka. Medletna rast bruto plače v devetih mesecih letos, ki znaša 2,3 odstotka, še naprej izhaja iz rasti plač v zasebnem sektorju, v javnem sektorju je povprečna bruto plača nespremenjena že skoraj tri leta.
Pozitiven neto tok posojil
Oktobra je bil neto tok posojil nebančnim sektorjem pozitiven, v desetih mesecih pa se je obseg posojil nebančnih sektorjem pri domačih bankah zmanjšal za 226,2 milijona evrov. Posojila so oktobra neto odplačevale nedenarne finančne institucije, vse druge skupine pa so dosegle skromno rast. Podjetja in nefinančne institucije iščejo vire tudi v tujini, kjer so se v devetih mesecih neto zadolžili za 256,2 milijona evrov.
Banke so v treh četrtletjih odplačale tuje vloge in posojila za 1,1 milijarde evrov, to je za skoraj tretjino več kot v istem obdobju lani.

Slabšanje bančne aktive
Intenzivno oblikovanje dodatnih rezervacij in oslabitev, ki so v desetih mesecih letošnjega leta presegle sedemsto milijonov evrov, kar pomeni, da so bile za okoli štirideset odstotkov večje kot v istem obdobju lani, kažejo po podatkih Umarja na hitro slabšanje bančne aktive. Delež nedonosnih terjatev je oktobra dosegel 5,3 odstotka vseh terjatev bank, kar je najvišja raven v zadnjih 15 letih.