Direktor Umarja Boštjan Vasle je opozoril, da podatki za lani kažejo na dodatno oddaljevanje od povprečja EU-ja, prav tako pa niso nič boljše napovedi za letos. Foto: BoBo
Direktor Umarja Boštjan Vasle je opozoril, da podatki za lani kažejo na dodatno oddaljevanje od povprečja EU-ja, prav tako pa niso nič boljše napovedi za letos. Foto: BoBo
Zastava Evropske Unije
Slovenija je še leta 2008, torej pred izbruhom finančne in gospodarske krize in po nekaj letih močne gospodarske konjunkture, po kriteriju kupne moči dosegla 91 odstotkov povprečnega BDP-ja na prebivalca v EU-ju. Do leta 2010 pa je ta zdrsnil na 85 odstotkov povprečja EU-ja. Foto: BoBo
Poročilo Umarja o razvoju

Na novinarski konferenci Urada RS za makroekonomske analize in razvoj so predstavili poročilo o razvoju 2012, s katerim spremljajo uresničevanje Strategije razvoja Slovenije. Navedli so, da je Slovenija še leta 2008, torej pred izbruhom finančne in gospodarske krize in po nekaj letih močne gospodarske konjunkture, po kriteriju kupne moči dosegla 91 odstotkov povprečnega BDP-ja na prebivalca v EU-ju. Do leta 2010 pa je ta zdrsnil na 85 odstotkov povprečja EU-ja.

Poročilo o razvoju 2012 lahko preberete tukaj.

Napovedi za letos niso nič boljše
Direktor Umarja Boštjan Vasle je ob tem opozoril, da podatki za lani kažejo na dodatno oddaljevanje od povprečja EU-ja, prav tako pa niso nič boljše napovedi za letos. Slovenija se je tako po njegovih besedah vrnila na raven iz let 2005 oziroma 2006.

Ob tem v vladnem uradu ponavljajo opozorila, da poslabšanje gospodarskih in tudi socialnih dejavnikov v času krize ni zgolj posledica učinka zunanjega šoka svetovne finančne in gospodarske krize, temveč v veliki meri posledica notranjih dejavnikov in strukturnih pomanjkljivosti slovenskega gospodarstva.

Te pomanjkljivosti tako onemogočajo hitrejše okrevanje, saj je potencialna letna rast slovenskega gospodarstva z ravni med 3,5 in 4,5 odstotka v času pred krizo padla na manj kot odstotek.

Predpogoj za rast: uravnoteženje javnih financ
Za izboljšanje negativnih gibanj je Vasle ponovil že večkrat izražena priporočila. Predpogoj za rast v prihodnje so uravnoteženje javnih financ, ureditev razmer v bančnem sistemu in finančno prestrukturiranje prezadolženega gospodarstva. Prav močno otežen dostop do finančnih virov na vseh ravneh je namreč ena glavnih zavor za gospodarsko rast.

Naslednji ključni korak je obnova konkurenčnosti in dvig inovacijske sposobnosti slovenskega gospodarstva ter izboljšanje njegove sposobnosti prebijanja na tuje trge. Dolgoročno pa je temeljna prenova socialnih sistemov in njihova prilagoditev demografskim gibanjem, ki so v Sloveniji med najbolj kritičnimi v EU-ju. Če te prilagoditve ne bo, niti zdajšnji koraki za uravnoteženje javnih financ ne bodo zadostovali, je opozoril Vasle.

Poročilo Umarja o razvoju