Gospodarsko aktivnost je spodbujal izvoz, katerega rast se je upočasnila. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarsko aktivnost je spodbujal izvoz, katerega rast se je upočasnila. Foto: MMC RTV SLO
BDP le malce navzgor

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je v tretjem četrtletju padel za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je nižji za 0,1 odstotka, je sporočil Statistični urad Republike Slovenije.

Upočasnitev izvozne dejavnosti
Po mnenju Urada za makroekonomsko analizo je gospodarsko dejanost tudi v tretjem četrtletju letošnjega leta še vedno spodbujala izvozna dejavnost, ki je bila medletno realno višja za 5,6 odstotka (v drugem četrtletju pa za 8,5 odstotka). Upočasnitev izvoza je bila najbolj očitna v predelovalnih dejavnostih, kjer je bila dodana vrednost v trimesečju že nižja kot v istem lanskem obdobju.

Po mnenju direktorja Umarja, Boštjana Vasleta, se negotovost v mednarodnem okolju postopno vse bolj kaže v izvozno naravnanem delu gospodarstva, ki je sicer ključno prispeval k rasti gospodarske dejavnosti v zadnjih dveh letih. Glede na podatke Eurostata so slabši rezultat kot v Sloveniji imeli v le še treh državah EU-ja.

Umar še izpostavlja, da je domača poraba zadnji dve četrtletji pod lansko in je bila v tretji četrtini leta medletno realno nižja za 1,9 odstotka. Najslabši pa so rezultati na v obsegu bruto investicij v osnovna sredstva, ki so na medletni ravni nižji za 13 odstotkov.

Slabo kaže tudi na področju porabe gospodinjstev, saj njihova poraba, kot je dejal Vasle, "že celo leto ni znatno presegla lanske ravni". Razlogi za to so v zaostrenih razmerah na trgu dela, poslabšanju zaupanja potrošnikov in ohranjanju splošne negotovosti glede gospodarskih gibanj, je dodal. Poraba gospodinjstev se je v primerjavi z lanskim istim obdobjem povečala za 0,2 odstotka, v zadnjih četrtletjih pa je nižja tudi poraba države (za 0,5 odstotka).

BDP le malce navzgor