Luko Koper morda kmalu čaka manjše število članov uprave. Foto: BoBo
Luko Koper morda kmalu čaka manjše število članov uprave. Foto: BoBo

Predsednik nadzornega sveta Janez Požar je po seji nadzornikov povedal, da nadzorni svet zdajšnji upravi priznava dosežke pri povečanju obsega poslov in brzdanju stroškov, hkrati pa ugotavlja, da obstajajo velike rezerve pri notranji organizaciji dela ter pri izboljšanju učinkovitosti poslovnih procesov. Glavne ovire za večjo uspešnost pa so po mnenju nadzornikov pomanjkanje timskega dela in notranja nesoglasja med člani uprave.

Nadzorni svet bo zato na skupščini, ki bo predvidoma 9. julija, predlagal spremembo statuta družbe, s katero bi namesto zdajšnje štiričlanske uvedli enočlansko upravo, je še pojasnil Požar. Gradivo za skupščino naj bi nadzorniki obravnavali na naslednji seji 25. maja, ko bo na vrsti tudi poročilo o poslovanju družbe v letošnjem prvem četrtletju.
Veselko: Dobro je, da je več različno mislečih
Glede enočlanske uprave je predsednik uprave Luke Gregor Veselko poudaril, da je pri štiričlanski upravi dobro, da ne razmišljajo vsi enako. "Ključno pa je, da se potem, še posebej glede velikih odločitev, sprejme neko soglasje. Uprava je v zadnjih treh letih sprejela ogromno takih velikih odločitev in take ključne odločitve so bile vse soglasne," je spomnil.
Delavci bi radi videli odhod uprave
Predstavnik delavcev v nadzornem svetu in predsednik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič pa je pričakoval, da bodo danes vendarle glasovali o zaupnici upravi. "Ni šlo za neke katarzične ali revolucionarne želje po odstavitvi uprave. Enostavno je prepričanje predstavnikov zaposlenih, da je položaj tak, da je upravo treba zamenjati čim prej," je pojasnil.