Gospodarstvo

Poudarki

  • "Lekarna Ljubljana kot osrednji cilj zasleduje dobiček"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 26 glasov Ocenite to novico!
Kot so pojasnili na ministrstvu, ciljno vodenje Lekarne Ljubljana ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih. Foto: BoBo
Lekarna Ljubljana
Nadzor je tudi pokazal, da sistem nagrajevanja zaposlenih ne sledi določilom kodeksa lekarniških strokovnih delavcev. Nagrajuje predvsem individualno uspešnost po sistemu "več prodaš več dobiš". Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
VIDEO
V Lekarni Ljubljana kar p...

Dodaj v

Upravni nadzor v Lekarni Ljubljana pokazal vrsto kršitev; Lekarna: Smo ogorčeni

Nadzor pokazal, da sistem nagrajevanja ne sledi določilom kodeksa lekarniških delavcev
18. maj 2012 ob 16:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Neskladnost bilanc s prometom, oglaševanje na strokovnih izobraževanjih, opustitev dolžnih ravnanj in neskladnost vodenja z namenom zakona je le del odkritih nepravilnosti v Lekarni Ljubljana.

Upravni nadzor v Lekarni Ljubljana je pokazal neskladnost bilančnih podatkov iz letnih poročil za 2007-2010, so sporočili z ministrstva za zdravje. Zavod je ustvarjal presežke tudi iz naslova javne službe in ne samo iz naslova tržne dejavnosti, je ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je izvedla upravni nadzor.

V nadzoru pridobljeni podatki izkazujejo višje prihodke od izvajanja javne službe, kot jo izkazujejo v bilancah letnih poročil, za tržni del dejavnosti pa izkazujejo nižje prihodke kot uradni bilančni izkazi, so pojasnili na ministrstvu. Razlike so tolikšne, da podatki iz poročil o poslovanju Lekarne Ljubljana po oceni komisije niso pravilni in ne odražajo dejanskega prometa niti z zdravili na recept in brez recepta niti z blagom, ki se uvršča v tržno dejavnost.

V Lekarni Ljubljana so izrazili ogorčenje nad "neresničnimi in pavšalnimi trditvami" v ugotovitvah upravnega nadzora. Napovedali so, da bodo v prihodnjih dneh temeljito preučili ugotovitve upravnega nadzora in nanje podrobno odgovorili.


"Naj pa ob tem vseeno izrazimo ogorčenje nad neresničnimi in pavšalnimi, povsem izmišljenimi trditvami o tem, kako Lekarna Ljubljana prikazuje neresnične podatke o prihodkih iz izvajanja javne službe in iz tržnega dela dejavnosti, kako izobraževanja zaposlenih niso dovolj strokovna," so zapisali v izjavi za javnost.


Po njihovih navedbah ministrstvo ponavlja, da je Lekarna Ljubljana z ustanovitvijo grosističnega podjetja kršila zakon o javnih financah, pa čeprav je bila ustanovitev LL Grosista zakonita. Trditev, da Lekarna Ljubljana s povečevanjem prodaje in ustvarjanjem presežkov iz poslovanja ogroža zdravje potrošnikov, pa je sploh vredna zapisa v zbirko absurdov, so prepričani v javnem zavodu. Ob tem so poudarili, da Lekarna Ljubljana dejansko posluje najuspešneje v svoji zgodovini.

Prikazani promet iz naslova javne službe je v letnih poročilih na letni ravni nižji za več kot 4,4 milijona evrov, v štirih letih pa približno 16,5 milijona evrov. Iz naslova tržne dejavnosti pa je prikazani promet višji za več kot 7,4 milijona evrov letno, v štirih letih približno 24,7 milijona evrov. Navedeno pomeni, da je zavod ustvarjal presežke tudi iz naslova javne službe in ne samo iz naslova tržne dejavnosti.

"Lekarna Ljubljana kot osrednji cilj zasleduje dobiček"
Sredstva v višini okoli 22 milijonov evrov, ki jih je javni zavod Lekarna Ljubljana nakazal Mestni občini Ljubljana v obdobju od julija 2007 do decembra 2009, so izvirala delno iz sredstev, pridobljenih od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zato gre v tem primeru po mnenju komisije za nenamensko porabljena sredstva.

Kot so pojasnili na ministrstvu, ciljno vodenje Lekarne Ljubljana ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih. Lekarna Ljubljana kot svoj osrednji cilj poslovanja zasleduje povečevanje prodaje blaga, zaslužka in dobička, med drugim tudi z zdravili brez recepta, posledično pa večanje prihodkov in dobička tudi iz naslova javne službe, so ugotovili. To je po navedbah ministrstva razvidno tudi iz njihovih poslovnih načrtov, kjer kot osrednjo nalogo navajajo doseganje zastavljenih ciljev, kot so povečanje prodaje blaga, večji zaslužek in dobiček.

Neustreznost ciljnega vodenja po navedbah ministrstva potrjujejo tudi vse nadaljnje ugotovitve upravnega nadzora. Ustanovitev družbe LL Grosist z vplačilom ustanovitvenega vložka od Lekarne Ljubljana predstavlja kršitev zakona o javnih financah. Javnim zavodom namreč ni dovoljeno vlaganje sredstev za odplačno pridobivanje kapitalskih naložb, v tem primeru vplačila ustanovitvenega vložka.

Obvezno strokovno in neodvisno izobraževanje oz. izpopolnjevanje strokovnih lekarniških delavcev se ne izvaja v skladu s predpisi. Pod nazivom "strokovnega izobraževanja" se namreč izvaja tudi oglaševanje strokovni javnosti. Neodvisno strokovno izobraževanje in strokovna neodvisnost lekarniških delavcev tako nista zagotovljeni, je ugotovila komisija.

Komisija bo o ugotovitvah seznanila pristojne institucije
Komisija je ugotovila še opustitev dolžnega ravnanja ob svetovanju, ker uporabnikom lekarniških storitev ne dajejo vedno pojasnil o razliki med zdravilom in prehranskim dopolnilom. Nadzor je tudi pokazal, da sistem nagrajevanja zaposlenih ne sledi določilom kodeksa lekarniških strokovnih delavcev. Nagrajuje predvsem individualno uspešnost po sistemu "več prodaš več dobiš".

Na podlagi navedenega bo komisija ministrstva za zdravje s svojimi ugotovitvami seznanila Lekarniško zbornico Slovenije, Urad RS za varstvo konkurence, Računsko sodišče, Komisijo za preprečevanje korupcije in ministrstvo za finance. Komisija ministrstvu za zdravje predlaga tudi spremembe zakonodaje s področja lekarniške dejavnosti in zdravil, ki urejajo področje lekarn in veledrogerij, da bi dosegli višjo raven javnega zdravja v Sloveniji.

Sklep o upravnem nadzoru je ministrstvo za zdravje sprejelo 6. junija lani.

A. Ko.
Prijavi napako
Komentarji
Dragoon
# 18.05.2012 ob 16:42
Aleluja, so le ugotovil, da je cilj lekarn javno zdravje in ne dobiček. Več zdravil pač ni isto kot več zdravja, je pa več denarja za MOL, kar nekaterim očitno ustreza ... Ampak ko družbo vodi človek, ki je ponaredil magisterij, je pač jasno, da sta mu morala in etika pač neznana pojma.
Whitetrasher
# 18.05.2012 ob 16:37
Saj to je pri nas že "čisto normalno"!
virgino
# 18.05.2012 ob 17:02
dogodki v 'lekarne ljubljana' so ogledalo slovenije... klientelizem, korupcija, poneverbe, utaje..vse na enem mestu...

država v malem :-)
Koleno
# 18.05.2012 ob 16:43
Janković podpira Jakliča.
Danger_Mouse
# 18.05.2012 ob 17:15
Jankovićev Golden Pinguin...
Sazonv
# 18.05.2012 ob 17:11
Farmacevti delajo v slogu prodajalcev ala mercator, lidl,spar...etc oz. imajo celo treninge prodaje....ves dan so na nogah in koncetracija na vrhuncu cca.7 ur. Če pride do napake je lahko velik problem, ker imajo veliko odgovornost.... zdravila niso pač pomaranče ali mandarine. Najbolj me moti ponudba farmacevtke v smislu: "kaj vam še lahko ponudim"..v lekarno se pride po točno določene stvari na pa da ti ponujajo še vse ostalo kar dobiš v katerikoli trgovini. Vse to samo zaradi dobička g.Jakiča in njegovih pajdašev. Izgublja se strokovnost zaradi pohlepa!!

Na strokovnih seminarjih pa plakatov in prigrizkov kolikor češ, vse spet samo za promocijo izdelkov katere sili g.Jakič in njegovi prijatelji. Izobraževanja so pa praktično vseskozi, če se ne udeležiš te pa kazni čakajo od nadrejenih.
Res je tudi to: več kot prodaš bolje si plačan......ne da bi se farmacevt posvetil stranki ampak koliko raznih preparatov in tablet točno določenih znamk prodaš.... to je glavno vodilo. POPOLNOMA NAPAČNO GRE TUDI V LEKARNA LJ.
KennyAngel
# 18.05.2012 ob 17:25
Jankovićev kader pač, kaj ste pa drugega pričakovali.
ffigaro
# 18.05.2012 ob 17:26
kako si upate podvomit v jakliča on je nedotakljiv kader
Glupi
# 18.05.2012 ob 17:13
@mostnica: upam, da je to sarkazem, ker še jaz vidim v tem "baby face magistru" lopova, pogoltneža in izkriščevalca. Država pa molči, kot pri gradbenih baronih, kajti tam so jim hiše gradili, ta jim pa daje viagro.
joco
# 18.05.2012 ob 17:43
Itak.... "korupcija v Sloveniji ni problem"
pegas43
# 18.05.2012 ob 17:51
Tako SMEŠNO da je že kar žalostno ( predvsem za državo - ki pa to že kar nekaj časa ni več - so jo ukradli ) . Sem iz štajerske , pridem v LJ , potrebujem tableto , grem v njihovo lekarno - me vpraša farmacevtka ( trgovka !! ) ,a mam njihovo kartico - kaj ,e imam ?? , nato pa . a pol pa ne zbirate naše pike - totalno šokiran ji rečem da pa imam Mercatorjevo kartico , pa naj tam gor naloži pike , če velja .
In takim idiotom , ki morajo prepisovati naloge dajo voditi tako odgovorno podjetje .
Pa narod kam gre ta država - kaj ni več poštenih v SLOVENIJI . !!!!
mostnica
# 18.05.2012 ob 17:05
Slovenija je pravna država, zato je vsaka skrb odveč.
joco
# 18.05.2012 ob 17:40
Bo Zoki zrihtov, da frend Jaklič ne bo dogovarjal....
gregorsu
# 18.05.2012 ob 21:27
ubogi jaklić, mu hočejo porušiti staro tradicionalno slovensko kmetijo z velikim bazenom, ne verjamejo mu, da je magistriral s svojim znanjem, ne razumejo da je moral za svoj žep rušiti vzajemno, ... zdaj mu pa še očitajo, ker ne spoštuje pravil igre v ljubljanskih lekarnah.

Še dobro, da mu vsaj balkanski šerif stoji ob strani, ko je revež tako napadan in nerazumljen. Verjetno vidi v njegovih očeh podoben pohlep kot ga ima sam... morda je kaboju še žal, da ni njegov sin....

Bela ljubljana je vse bolj posrana z iztrebki šerifove živine....
mikic007
# 18.05.2012 ob 21:32
Lekarna se mora truditi s svetovanjem, ne s prodajo. Namrec, kdor je bolan, bo kupol in ne rabis biti trgovski guru, da mu prodas zdravilo. Vazno je, da mu prodas pravega.

In zakaj tak plus? Ker smo v Sloveniji se vedno navajeni, da so lekarnarji profesionalci (kar seveda se vedno so) s profesionalnim pristopom, na ravni zdravnika. Torej je zaupanje po defaultu, mnogokrat se vecje kot do zdravnikov. Problem pa nastane, ko se to zaupanje zlorabi za povsem profitne namene. In o tem se tu govori, dela se pa skodo celotnemu cehu.

In se to, lekarne so v veliki meri placane iz drzavne blagajne, torej cisto navaden trg to vendarle ni in to je treba imeti v mislih, ko govoris o poslovnih uspehih ali neuspehih.
scuffydog
# 18.05.2012 ob 18:45
vsekakor, kot sem rekel ze dolgo tega, ta tip dela sramoto lekarniškemu poklicu.
Aaron
# 18.05.2012 ob 18:44
Poudarjanje, koliko dobička so ustvarili je lekarni zgolj v minus. Seveda lahko ustvarjajo dobiček, če stranke dobesedno posiljujejo z "zdravili", ki jih dejansko ne potrebujejo!

Lekarna Ljubljana postaja en navaden supermarket.
DrMinistr
# 18.05.2012 ob 18:25
Jaklič je že s svojo samo podobo sramota za katerokoli "podjetje" (če tako imenujemo), ki ima v imenu besedo "lekarna"

Omenil bi samo še to, da so zaposleni v Ljubljanskih lekarnah prisiljeni kršiti Kodeks lekarniške deontologije (etični kodeks za farmacevte), sicer sledijo kazni (manjša plača).

malo več je pa že napisal @sazonv
dr Strangelove
# 18.05.2012 ob 23:03
Ni problem, da javni zavod (v tem primeru lekarna) posluje z dobičkom. Problem je, da je to primarni cilj. Javne lekarne imajo določene ugodnosti (npr. galenski izdelki), ki jih tale kljukec zlorablja za komercialne namene. Kot je tudi razvidno iz članka, je del denarja iz ZZZS-ja šel v MOL, kar je zelo sporno, zelo verjetno tudi kaznivo. Da ne govorim, kakšen slab renome dela Jaklič tako svoji stroki kot farmacevtom. Njegov šef je pa še hujši.
Whisperer
# 18.05.2012 ob 19:09
Lekarna: Smo ogorčeni.....
Potrošniki: Smo ogorčeni ......
joco
# 18.05.2012 ob 18:53
Vse pod okriljem socialno čutečega Zokija, najhujši kapitalizem....
ata
# 18.05.2012 ob 18:12
Pingvini pa res ne potvarjajo, goljufani in/ali kradejo. Pingvini pa že ne.
yanker
# 18.05.2012 ob 21:41
Jaklič je človek z veliko masla na glavi in goljuf, hkrati pa je posegel v dobičke veletrgovcev Salus in Kemofarmacija... v bistvu poteka vojna mrhovinarjev s ciljem kdo nas bo bolj nategnil. razlika je le ali bo šel denar v Jakličev in MOLov žep ali pa v žep lastnikov zgoraj omenjenih veletrgovcev.
berger
# 18.05.2012 ob 21:07
Jaklič je pokradu Vzajemno zdaj pa z pomočjo Jankota krade še v Lekarnah in ne vem kaj čakajo, da mu ne podrejo haciendo v Polhograjcih on ni vreden da ga zemlja nosi, lopov non plus ultra in lopov še enkrat, da ga ni sram se sploh pojavlat v javnosti
daresi
# 18.05.2012 ob 20:28
Kaj bi šele bilo, če bi imel podporo predsednika vlade, ki to hvala bogu ni postal.
Impact
# 18.05.2012 ob 20:10
Me zanima, kdaj bo ta baraba Jaklič končno v zaporu.
kralj matjaž
# 19.05.2012 ob 09:02
skuggi
Jaz sem pa mislo da se pogovarjamo o javnem zavodu, kjer je ustvajanja dobička glavna tema in ne več zdravje ljudi. Ko so se sprejemali varčevalni ukrepi, ste kričali, da nam bodo amerikanizirali zdravstvo. To je bila laž. Ampak tukaj vam Jankovič amerikanizira zdravstvo pa ga slepo branite.
frenkii
# 19.05.2012 ob 06:28
Ta golobradi mož je zrel za zapor. Laži , kraje in poneverbe to je
vse kar zna. Zelo težko gledam vse to skupaj. Vse bodo
uničili in pokradli, da še za jest ne bomo imeli več.
In potem smo na pragu vojne
buuu
# 18.05.2012 ob 19:08
Korupcija, klientelizem, zloraba položaja in pravic, izigravanje zakona... po razkritju pa "ogorčenje nad pavšalnimi in neresničnimi ugotovitvami".
čungalunga007
# 19.05.2012 ob 00:20
Kje pa sta tej danes nadvse zagreta:

Jehtros
Sanja25


Aja točno, pri tem članku bi bilo vseeno malo preveč desantno spreobračat pozornost na patrie in Janšo.
Je prehud udarec za ljubljenega jankovića - oh saj točno; on nima nič s tem :)
Odsotnost takšnih specialcev pove več kot 100 postov na tem forumu.

Lp
Matilda_
# 18.05.2012 ob 20:16
Pingvinski posli
nepokorni
# 18.05.2012 ob 18:33
V urejeni državi bi ob takih očitkih kršitev moral sicer nedolžni, nič hudega sluteči in moralno neoporečni Jaklič odstopiti.

I onda neka siđe diđej.
Kobalt
# 18.05.2012 ob 18:15
Janković podpira Jakliča.

Jaklić je bil svoj čas tudi "nacionalist", zlizan z Jelinčićevo "nacionalno" stranko. :-)
bigbos
# 19.05.2012 ob 12:24
Jurica
Bravo Janša..danes je dokončno prodal Splošno plovbo tujcu!
Super,še eno podjetje več,kjer komunisti ne bodo mogli več kradit!
Zdaj pa še Mercator prodat!

Kaj ima tvoja cinična izjava skupnega z temo o Lekarnah in Jakliču?
(Upravni nadzor v Lekarni Ljubljana pokazal vrsto kršitev; Lekarna: Smo ogorčeni)
Ser*nja !
mandy
# 18.05.2012 ob 20:38
ja čak mal zj...a zdravstveno zavarovanje se je podražilo zato,ker kao ni denarja!?
kaj ogorčeni? a sta jaklič in jankovič v priporu? ker če nista,v ponedeljek odnesem odpoved v službo...jaz delal več ne bom!!!
Dragoon
# 18.05.2012 ob 16:49
@jurica: se strinjam, Janša in Janković sta oba katastrofa za naše gospodarstvo, in prodaja Mercatorja je bila velik korak naprej k sesutju našega gospodarstva. Ni pa to tema članka, in ugotoviš lahko tudi, da je ta nadzor odredila leva, Pahorjeva vlada, "najslabša v naši zgodovini", ker je pač drezala v zadeve, v katere se pri nas ne sme ...
Konec despotizmu
# 21.05.2012 ob 09:37
Strelski zid bi bil tu še edini normalen...
Bake
# 20.05.2012 ob 21:34
Uauuu, ljudje so ogorčeni, ker so jim našli kup nepravilnosti. Bravo, višek sprenevedanja v Slovenistanu.
Koleno
# 20.05.2012 ob 01:12
V Jakličevi lekarni kup nepravilnosti
megatron
# 19.05.2012 ob 14:31
politicno in druzbeno motivirani mediji se lahko zamislijo nad seboj.
jojojo
# 19.05.2012 ob 11:26
No tako to gre kjer so pingvini zraven :)
Sedaj so na vrsti institucije da naredijo to kar morajo
bibero
# 19.05.2012 ob 07:48
našel tukaj na
"Veledrogerija, ki je v lasti javnega zavoda, je v korist države"
V Lekarni Ljubljana ministra za finance Franca Križaniča opozarjajo, da so deležni napadov, ker želi nekdo na vsak način zaščititi tiste, ki pri oskrbi zdravil v Sloveniji mastno služijo na račun trga, ki so si ga razdelili kot vojni plen. Navajajo, da sta samo dva posrednika pri zdravilih med leti 2005 in 2010 iz slovenskega zdravstva izčrpala več kot 125 milijonov evrov.

"Ob tem, ko celotno lekarništvo v Sloveniji na področju zdravil na recept posluje z izgubo, so rezultati Salusa in Kemofarmacije res impresivni," pravijo v Lekarni Ljubljana. Prepričani so, da je veledrogerija, ki je v stoodstotni lasti javnega zavoda, zagotovo tudi v korist države, lokalne skupnosti in vseh deležnikov v zdravstvu.

To pove vse. Kje so organi?
bibero
# 19.05.2012 ob 07:31
Kaj pravi Računsko sodišče. Ti so merodajni, nepa ta ministrsko-komisijska sranja.
zen
# 18.05.2012 ob 22:35
Vsi tečaji iz poslovnosti učijo, da je treba vse zanikat pred javnostjo, kar je uradni organ ali kdo drug slabega odkril v poslovanju. Najprej se ostro zanika, saj javnost tako ali tako nima možnosti preverjanja. Potem, če so obtožbe o slabostih še dodatno dokazane, se izmikaš, da si dobro hotel...Nikoli pa ne smeš priznati, da si ga polomil.
Ista šola velja za politike.
Povejte po 20 letih, kateri politik je priznal, da ga je v čem polomil ali celo nezakonito ravnal?
Recimo v Bovcu prejšnji župan, da bo sveže...
skuggi
# 18.05.2012 ob 20:14
prinasalec:
daj nam no razlozi, kako je bil ta plus prirejen in kako so prisli do dobicka???
kralj matjaž
# 18.05.2012 ob 19:11
Glavno da je glavni problem ta trenutek države Janšev dopust. Kako si drzne Janez iti na dopust, pa to je škandalozno. Koga briga če v Ljubljani uničujejo javno zdravstvo in ogrožajo zdravje bolnikov.
Whisperer
# 22.05.2012 ob 08:37
Zadevo lahko potrošniki rešimo z bojkotom nakupa v njihovih lekarnah.
KunteKinte
# 22.05.2012 ob 08:11
ODSTOP v paketu Janković+Jaklič :)
bobo966
# 21.05.2012 ob 19:15
Bigbos ne ga lomit, sedaj bo pa Jurica jokal, ker ga žališ. To lahko dela samo on, ker on ima prav. On se nikjer ne zdravi!
Koleno
# 20.05.2012 ob 01:15
23. marec 2012
Lekarna Ljubljana morala umakniti že drugo zdravilo

13. marec 2012
Lekarna Ljubljana znova pod drobnogledom

7. marec 2012
Jaklič Lekarni Ljubljana "prislužil" 20.000 evrov kazni

itd ....
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo