V Bruslju na kritike odgovarjajo s tem, da so imeli nosilci živilske dejavnosti na voljo tri leta za nemoten prehod na novo označevanje, saj so države članice in Evropski parlament nova pravila sprejeli že leta 2011. Foto: BoBo
V Bruslju na kritike odgovarjajo s tem, da so imeli nosilci živilske dejavnosti na voljo tri leta za nemoten prehod na novo označevanje, saj so države članice in Evropski parlament nova pravila sprejeli že leta 2011. Foto: BoBo

V Bruslju so prepričani, da bodo zaradi novih pravil potrošniki tako bolje informirani, medtem ko gostincem nova pravila že povzročajo veliko težav.

Nova zakonodaja določa osnovna načela glede označevanja živil in predpisuje konkretnejše zahteve, kot so npr. obvezne informacije o izvoru določenih vrst mesa, jasnejše navedbe o alergenih snoveh ali jasnejše informacije o hranilni vrednosti za večino predpakiranih predelanih živil.

Poleg tega bodo po novem veljale enake zahteve glede označevanja za spletno nakupovanje, prodajo na daljavo ali nakup v trgovini. Nova uredba prinaša tudi jasnejše navedbe glede sestavljenega mesa in rib ter odmrznjenih proizvodov, uvaja pa tudi strožja pravila za preprečevanje zavajajočih praks.

V Sloveniji je v javnosti v zadnjih dneh odmevalo predvsem to, da morajo biti alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, navedeni na najmanj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi, npr. na jedilnem listu, panoju, ekranu ...

Seznam alergenov, ki morajo biti označeni:
- snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost in so živila in izdelki iz njih, na primer: gorčična zrna in gorčično olje, mleko pa tudi mlečna beljakovina, soja in sojin lecitin ipd.
- žita, ki vsebujejo gluten,
- raki,
- mehkužci (školjke),
- jajca,
- arašidi in njih izdelki, kot je arašidovo olje,
- drugi oreški: mandlji, lešniki, orehi, indijski orehi, orehi pecan, brazilski orehi, pistacije, makadamski orehi,
- ribe,
- sezamovo seme,
- sojina zrna in izdelki iz soje (sojin lecitin, sojini proteini, sojino olje),
- mleko in mlečni izdelki vključno z laktozo,
- zelena,
- gorčica,
- žveplov dioksid in sulfiti,
- volčji bob.


(vir: ZPS)

Gostinci se zaradi novih pravil že pritožujejo. V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so poudarili, da evropska uredba za gostince predstavlja dodatno obremenitev, saj bodo za prilagoditev spremembam porabili kar nekaj časa.

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, po drugi strani menijo, da so pravila glede označevanja živil korak v pravo smer, smer boljšega informiranja potrošnika.

V Bruslju na kritike odgovarjajo s tem, da so imeli nosilci živilske dejavnosti na voljo tri leta za nemoten prehod na novo označevanje, saj so države članice in Evropski parlament nova pravila sprejeli že leta 2011. Pravila o obveznem označevanju hranilne vrednosti vseh predelanih živil pa bodo začela veljati 13. decembra 2016.

Val 202, 12. 12. 2014: OZNAČEVANJE ŽIVIL