Gospodarstvo
Glavni svetovalec novega predsednika vlade Vojmir Urlep je dejal, da verjame, da je nastajajoča vlada "pametna" in ne bo po nepotrebnem dodatno obremenjevala gospodarstva. Foto: BoBo
       Izjave nekaterih poslancev, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, ne bodo naredile nič dobrega pri iskanju dialoga in dogovorov med politiko ter gospodarstvom, ocenjujemo jih kot nesprejemljive in širše družbeno škodljive.       
 Vojmir Urlep o izjavah poslancev Levice
Franc Trček iz Levice je dejal, da je višja obdavčitev kapitala ena od usmeritev OECD-ja. Foto: MMC RTV SLO
kongres Levice
V Klubu slovenskih podjetnikov so zaskrbljeni zaradi odkritih napadov vidnih članov stranke Levica na slovenske podjetnike. Foto: BoBo
Igor Akrapovič se je ostro odzval na napovedane spremembe obdavčitve kapitalskih dobičkov. Foto: BoBo
       Hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendencioznost in predvsem nedopusten sovražni govor do podjetnikov ter odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbenoekonomskega sistema.       
 Podjetniki o razlogih za zaskrbljenost
Evro
Kapital je kri v žilah podjetij, so opozorili v klubu slovenskih podjetnikov. Foto: Reuters
Si Slovenija pod novo vlado sploh želi podjetniške pobude in podjetnikov, se med drugim sprašujejo v klubu slovenskih podjetnikov. Foto: BoBo
Janez Janša je dejal, da bodo v SDS-u naredili vse, da se norost zatiranja podjetništva ustavi. Foto: BoBo
Matej Tonin je poudaril, da se bodo v NSi-ju odločno borili za več podjetnosti v državi. Foto: BoBo
Iz stranke LMŠ so sporočili, da bodo vsi ukrepi plod dialoga med vlado, gospodarstvom in drugimi deležniki. Foto: BoBo
VIDEO
Podjetnike skrbijo napadi...

Dodaj v

Urlep: Reakcije na zamisel o obdavčitvi kapitalskih dobičkov so preuranjene

Zaradi napadov Levice podjetniki pričakujejo odločen odziv politike
3. september 2018 ob 15:25,
zadnji poseg: 3. september 2018 ob 20:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Reakcije na v koalicijski pogodbi zapisano zamisel o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov so po mnenju Vojmirja Urlepa iz LMŠ-ja preuranjene. Višja obdavčitev kapitala je usmeritev OECD-ja, na drugi strani opozarja Franc Trček iz Levice.

"Korektno bi bilo, da se najprej vlada konstituira, nato pa se bo predsednik vlade z ustreznimi ministri lahko srečal z vsemi predstavniki gospodarstva ter pojasnil oz. odgovoril na vprašanja in dvome," je dejal glavni svetovalec novega predsednika vlade Marjana Šarca, nekoč sicer tudi sam gospodarstvenik, Vojmir Urlep v izjavi za medije.

Kot je še dejal nekdanji prvi mož družbe Lek Urlep, sicer razume zaskrbljenost podjetnikov, a jih je hkrati prosil za nekaj potrpljenja, saj nihče ne more pričakovati vladnih ukrepov, če vlada sploh še ni začela delati. Kritično ocenjuje tudi nekatere izjave in zapise članov Levice, a v tej stranki vztrajajo, da gre pri predlagani obdavčitvi rent in dobičkov zgolj za pravičnejšo davčno prerazporeditev, od katere bomo imeli koristi vsi državljani.

"Izjave nekaterih poslancev, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, ne bodo naredile nič dobrega pri iskanju dialoga in dogovorov med politiko ter gospodarstvom, ocenjujemo jih kot nesprejemljive in širše družbeno škodljive," je bil kritičen Urlep.

Koalicijska pogodba je po njegovih besedah vodilo za delovanje vlade in vsebuje določene usmeritve in smernice, znotraj katerih mora ta načrtovati in izvajati ukrepe tako, da bo dosegla cilje in koristi, ki jih je kot vlada dolžna. "To pomeni, da mora spodbujati konkurenčno poslovno okolje zato, da bo ustvarjena tista dodana vrednost, iz katere se bodo nato napajale družbene potrebe," je orisal.

Nepotrebno obremenjevanje gospodarstva?
V koalicijski pogodbi je zapisan stavek, ki naj bi spremenil način obdavčitve kapitalskih dobičkov in ki je precej razhudil gospodarstvenike. A v njej je, kot je izpostavil Urlep, zapisano tudi, da si bo vlada prizadevala, da ustvari predvidljivo, zanesljivo in spodbudno poslovno okolje.

"Verjamem, da je vlada, ki nastaja, pametna vlada ter da bo znotraj usmeritev koalicijske pogodbe iskala optimalne rešitve, ki na eni strani ne bodo po nepotrebnem in dodatno obremenjevale gospodarstva in krnile visoke gospodarske rasti, na drugi strani pa bo iskala možnosti, kako zadovoljiti potrebe v posameznih delih javnega sektorja," je poudaril.

Za gospodarstvenike sporni stavek je tako po njegovem treba jemati v kontekstu vseh ukrepov: "Če bi z uveljavitvijo takšne usmeritve povzročili veliko škodo gospodarstvu in prizadeli nadaljevanje visoke gospodarske rasti, je ni vlade, ki bi kaj takega sprejela, ker bi to pomenilo bistveno manj sredstev za uveljavljanje vseh ostalih potreb in zavez, ki jih vlada ima."

Trček: Višja obdavčitev kapitala usmeritev OECD-ja
Kaj pomeni zapis v koalicijskem sporazumu "Osebne prihodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za odmero dohodnine", je pojansil Franc Trček, ki je dejal: "Seveda, to je zelo preprosto, kot bi v ljudskem jeziku v lastno denarnico nakazali in bi bilo pikico bolj obdavčeno. V skupno dobro."

Trček sicer pravi, da je višja obdavčitev kapitala tudi ena od usmeritev OECD-ja. "Sam sem bil na kosilu z gospodom Gurrio (Angel Gurria, sekretar OECD-ja, op. n.) v Vili Podrožnik, ko je gospa Ljudmila (Ljudmila Novak, NSi, op. n.) nekaj govorila o tem, kako so naši podjetniki pretirano obdavčeni itd., in je poslušal in na koncu rekel samo: Not really (Ne drži, op. n.)," je dejal Trček.

Podjetnike skrbijo napadi Levice
V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) so v javnem pismu vodilne politične predstavnike v državi pozvali k javnemu, hitremu in odločnemu odzivu na napade stranke Levica na slovenske podjetnike. Ti so sledili odzivu podjetnika Igorja Akrapoviča na napovedane spremembe glede obdavčitve kapitalskih dobičkov.

V upravnem odboru SBC-ja, ki ga vodi Marjan Batagelj, v njem pa sedi tudi Igor Akrapovič, so javno pismo naslovili na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ-ja Dejana Židana, mandatarja za predsednika vlade Marjana Šarca in tudi na vse ostale predsednike parlamentarnih strank.

Od vodilnih treh politikov v državi je Pahor vodstvo SBC-ja že povabil na pogovor, ki bo v prihodnjem tednu, so sporočili iz predsednikovega urada.

V SBC-ju z veliko zaskrbljenostjo spremljajo odkrite napade nekaterih najvidnejših članov stranke Levica na slovenske podjetnike, ki so se po njihovem prepričanju zakonito in odgovorno odzvali na napovedane davčne spremembe, omenjene v koalicijski pogodbi nove manjšinske koalicije.

Kot so zapisali v pismu, ki ga je novinarjem prebral izvršni direktor SBC-ja Goran Novković, so v klubu vedno bili in bodo naklonjeni dialogu, večkrat pa so že tudi jasno povedali, kakšno podjetniško okolje bi v Sloveniji potrebovali za večjo uspešnost.

Začudenje ob napovedanih davčnih spremembah
Spomnili so, da so politiki pomagali tudi pri snovanju smernic in konkretnih rešitev. Ker so mislili, da beseda nekaj velja, so z začudenjem sprejeli informacije o predvidenih spremembah na davčnem področju, med katerimi je najbolj odmevala omemba vključitve davka na kapitalski dobiček, ki je zdaj obdavčen cedularno, v dohodnino.

Negotovost podjetnikov zaradi tega je imela po njihovih navedbah za posledico "samozaščitniško ravnanje", ki se je pokazalo tudi v Akrapovičevi odločitvi, da si prek krovne družbe izplača bilančni dobiček.

Osupili pa so jih "hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendencioznost in predvsem nedopusten sovražni govor do podjetnikov ter odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbenoekonomskega sistema" v minulih dneh.

Kakšni so pogledi ključnih voditeljev?
V SBC-ju so prepričani, da ključni politični voditelji v državi niso teh pogledov, sta jih pa razočarala molk ali medel odziv nanje. Poudarjajo namreč, da imajo takšne izjave negativen in nevaren vpliv na javno mnenje in vnašajo dodatno negotovost glede vrednot in ciljev, ki jih bo zagovarjala nova vladajoče koalicija.

Zato predlagajo, da se ključni politični predstavniki nemudoma javno opredelijo do teh ekscesnih stališč in pozivov. Pričakujejo javen, hiter in odločen odziv, ne glede na politične posledice.

Ob tem so v SBC-ju še enkrat poudarili, da jih določeni vidiki koalicijske pogodbe skrbijo, predvsem v delu glede obdavčitve kapitalskih dobičkov. Koalicijska pogodba je po njihovih navedbah ena od osnovnih kategorij, na podlagi katere se ocenjuje privlačnost poslovnega okolja.

Kri v žilah podjetij
Kapital je kri vsakega podjetja in je nujno potreben za napredek, ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest, so zapisali v SBC-ju in spomnili, da so podjetniki do zdaj z zadržanimi dobički razvijali podjetja, plemenitili dobičke in gradili gospodarsko rast države.

Če bodo davki na dobičke višji, se bodo takšni razvojni cikli ustavljali, delovna mesta pa se bodo odpirala v drugih državah. Novković je pri tem poudaril, da so te dni iz sosednjih držav že prišla prva vabila slovenskim podjetnikom.

V SBC-ju so ponovili, da so pripravljeni na dialog in pogovor o rešitvah v dobrobit vseh, odklanjajo pa vsako skrajnost. Zagotovili so, da želijo ustvarjati in delovati v Sloveniji.

Obupovanje nad koalicijsko pogodbo
Na dogajanje minulih dni se je odzval tudi soustanovitelj trboveljskega tehnološkega podjetja Dewesoft Jure Knez. Poudaril je, da ob branju besedila koalicijske pogodbe obupujejo, saj je vsebina takšna, da ne vedo, kako se bodo obrnili v prihodnje.

Ne razume, zakaj se nekateri čudijo odzivom podjetij, saj gre po njegovem za povsem normalno reakcijo. Podjetniki dobiček ohranjajo v podjetjih, ker je to najstabilnejši vir financiranja razvoja, a obenem tudi obet, da bodo v prihodnje ustvarili še več dobička in uživali še več sadov trdega in predanega dela skozi leta.

V Dewesoftu so vzpostavili tudi sistem solastništva zaposlenih, saj je 15 odstotkov družbe v lasti zaposlenih. Če bodo uresničeni načrti iz koalicijske pogodbe, je bolje investirati v eno pivo kot v lastništvo Dewesofta, je bil slikovit Knez. Zaposleni, ki razmišljajo o solastništvu podjetja, se nanj tudi že obračajo z vprašanji.

Si nova vlada sploh želi podjetnikov?
Knez se boji tudi, da bo z uresničitvijo teh načrtov še veliko več mladih gradilo podjetniško pot v tujini. Glede na odzive nekaterih v javnosti se namreč sprašujejo, ali si Slovenija pod novo vlado sploh želi podjetniško pobudo in podjetnike.

Knez je spomnil, da so tudi s pospeševalnikom Katapult v zadnjih letih za Zasavje naredili vse, kar so lahko, a v primeru korenitejših sprememb bodo zdaj storili "vse, da bodo kapital, ki so ga ustvarili, ohranjali in plemenitili". Svojo dejavnost bodo opravljali tam, kjer bo spodbudno poslovno okolje.

Novkovič je medtem zanikal, da bi odzive gospodarstvenikov v zadnjih dneh motivirala katera od političnih strank, saj je SBC po njegovih besedah povsem nestrankarska organizacija.

Janša: Ustavimo norosti
Predsednik SDS-a Janez Janša je v odzivu na po njegovi oceni grožnje, ki jih vsebuje koalicijska pogodba peterice strank, usklajena tudi z Levico, izrazil prepričanje, da želi nova vlada z različnimi ukrepi zatreti ali pregnati podjetnost. V SDS-u bodo po njegovih navedbah naredili vse, da to norost ustavijo.

Nova vlada po njegovem prepričanju želi z nerazumnimi davki, brezglavo rastjo administracije in različnih privilegijev, povečevanjem birokratskih ovir in krepitvijo centralizma podjetnike zatreti ali jih pregnati. Janša je prepričan, da koalicijska pogodba ni slučaj, niti ni rezultat izsiljevanja ene stranke. "Je odraz stanja v šestih strankah vladne koalicije, ki so jo dogovorile," je navedel.

Tonin: NSi se bo borila za podjetnost
Predsednik NSi-ja Matej Tonin je v odgovoru na odzive na nekatera določila koalicijske pogodbe na področju davkov in določene izjave v javnosti zapisal, da Levica z zahtevo po višjih davkih in z grožnjo nacionalizacije izjemno škoduje gospodarstvu in tudi delavcem. Napovedal je, da se bo NSi vedno odločno borila za podjetnost.

Počivalšek podpira dialog
Na burne odzive gospodarstvenikov glede načrtovane obdavčitve kapitalskih dobičkov se je že v petek odzval tudi dosedanji in najverjetnejši novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je član SMC-ja. Zavzel se je za dialog, v katerem bi gospodarstvenike prepričali, da se gospodarsko okolje ne bo spremenilo tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi v tujino.

LMŠ: Ukrepi le v dialogu z gospodarstvom
Šarec in podpredsednica stranke LMŠ-ja Jerca Korče pa sta se že v petek sestala s predsednikom in generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenije Boštjanom Gorjupom in Sonjo Šmuc. "Skupna ugotovitev je bila, da bo o pripravi ukrepov možno govoriti takoj, ko bo formirana vlada, vsi ukrepi pa bodo plod dialoga med vlado, gospodarstvom in drugimi deležniki," so navedli v LMŠ-ju.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 03.09.2018 ob 15:48
Ne morem verjeti, po petih dneh koncno novica o eskapadah poslancev te stranke.
slovenc1
# 03.09.2018 ob 15:47
Katastrofalni ekonomski politiki Levice se je treba upreti z vsemi močmi. Računam na Urlepa,SMC in SAB,da bojo ustavili te neumnosti.
slovenc1
# 03.09.2018 ob 15:50
Če Kordiš in tovariši začnejo uveljavljati svoje pogubne ukrepe sledi beg gospodarstvenikov,podjetnikov in obrtnikov. Povečala se bo brezposelnost,v proračun bo steklo manj denarja in potem tudi denarja za plače,pokojnine in socialne prispevke nebo več.
Nikec3
# 03.09.2018 ob 15:53
Še nekaj. Pri nas se vedno govori o lastnikih kapitala kot o nekih "fantomih", ki sicer obstajajo, a jih je zelo malo, ter so prikazani oddaljeno kot kaki "vesoljci".

Dragi moji, vsak ki ima kako delnico, zavarovanje, vplačuje v pokojninski sklad,... je tudi lastnik kapitala! Ni to neka odmaknjena realnost za posameznega človeka.
anny22
# 03.09.2018 ob 15:50
Ne grizi roke, ki te hrani...ali nameravajo Kordiš & co živeti od tujih kreditov?
Ne bo šlo dolgo.
angryjoe
# 03.09.2018 ob 15:55
Še zmerom brez omembe Kordiša?
Človek je nedorasel. Zgleda je zanj vse samo "igra"... Ob tem škandalu pa se je pokazal ves ideološki naboj in nevednost Levice. Samo poglejte FB strani teh poslancev... Samo komunistična ikonografija. Šarec še ne ve s čim se je spečal...
Orionstar
# 03.09.2018 ob 15:54
Kordiš bi malo jemal, kar so drugi ustvarili!
firexfire
# 03.09.2018 ob 15:48
Levica se izgublja v nepodpori.
uhek
# 03.09.2018 ob 15:56
Koliko uspešnih podjetnikov je v Levici? NOBEDEN. V Levici so sami nakladači, filozofi, financirani od države za svoje nakladanje v raznih nevladnih organizacijah, državnih fakultetah in podobno. Niti en od njih ni sposoben imet uspešne firme. Vcasih so Levica vpili poslance na minalce... - zdaj pa ne vec, fajn je dobivat denar, ce mora nekdo drug ti ga sluzit
NOPCBS
# 03.09.2018 ob 15:49
no morda je pa se upanje, da se ne zatre zdravega razuma

seveda vse skupaj Levica lahko zapakira, da so edino oni tisti pravi sovraznik izkoriscevalskih kapitalistov

na dolocenih lokacijah kjer prevladujejo ljudje zaposleni v javnem sektorju in njihovi otroci so ze tako dobili vecino...
fuckwad
# 03.09.2018 ob 15:47
hitremu in odločnemu odzivu na napade na podjetnike iz stranke Levica
Kdo bi si mislil, da ima Levica podjetnike.
Churchill W.
# 03.09.2018 ob 15:57
Pogrešam zapis hujkaških besed, ki jih je izrekel predstavnik Levice, ki sedi v parlamentu.

Pohvalno pa da so se pri nacionalnem mediju sploh odločili ponuditi to vest v javnost. Je le kritika na stranko Levica, kritike pa tu ne objavljajo ravno pogosto.
hasib
# 03.09.2018 ob 15:58
Tele z lune nas bojo spravili v Venezuelo. Žalost kake mamo
Kolupaila
# 03.09.2018 ob 16:00
Levica je kot tempirana bomba, njihova stališča so tudi stališča sindikatov, kjer imajo veliko podporo tako v članstvu kot tudi drugače.
Sam osebno bi se na besede, ki povzivajo na revolucijo, krajo tujega premoženja(kar je nedvomno grožnja z nacionalizacijo) nemudoma oglasil. Kje je društvo novinarjev Slovenije??? Kdo Vam plačuje plače v javnem sektorju?

Jasen odziv, bi prikačkoval od predsednika DZ, ki je tudi predsednik omenjene osebe, ki je to izrekla, predsednika Republike, bodočega pretendenta za PV, ki seveda lepo molči, samo do bodo v DZ potrjeni privilegiji in ugodnje, pa če skregaš, groziš in popljuvaš tisto najpomembnejše, ki poganja vse od šolstva, zdravstva, obrambe, sodstva itd. in to je gospodarstvo!
Kje ste predstavniki fakultet? Dekani pravnih fakultet, kaj pravite na poziv na anarhijo in temelje pravne države s strani levice, strojna fakulteta, ekonomska fakulteta...?

Napad na tržno gospodarstvo v demokratični državi s pozivi nacionalizacije, katere pravni red je ekonomska svoboda je anarhija, je ekonomski zločin!
ikn1
# 03.09.2018 ob 16:03
Kordiš pa pridno prek FBja grozi z nacionalizacijo in slikami Chaveza...To je naša Slovenija v 21 stoletju...
qmara
# 03.09.2018 ob 15:57
Levica - prav neverjeno je, da se z njimi v skoraj vseh pogledih ne strinjam. In upam, da bo tudi tistih 10% volilcev, ki jih je volilo, počasi spregledalo, da je njihova opcija za prihodnost Slovenije daleč najslabša opcija izmed vseh.
Churchill W.
# 03.09.2018 ob 16:01
slovenc1
Če Kordiš in tovariši začnejo uveljavljati svoje pogubne ukrepe sledi beg gospodarstvenikov,podjetnikov in obrtnikov. Povečala se bo brezposelnost,v proračun bo steklo manj denarja in potem tudi denarja za plače,pokojnine in socialne prispevke nebo več.

Ni panike. Naslednji ukrep bo razlastitev vseh prebivalcev in bomo državi plačevali najemnino za vse. Za tem pa sledi ukrep - vzpostavitev delovnih brigad - ko bomo lačni in žejni vzdrževali in gradili državno infrastrukturo, za motivacijo si bomo pa Internacionalo prepevali. Kdor pa se bo uprl, ga bo pa Kordiš z bajonetom pod rebra štoknil.
ikn1
# 03.09.2018 ob 16:01
Slovenija nikoli ne bo druga Švica. To vam pokaže že toksičen odziv povprečnega slovenca na kogarkoli, ki si je ustvaril nekaj denarja (sigurno je kradel, baraba, izkorišča delavce, ima jahte itd. itd.). Tako ekstremnih odzivov v normalnih državah ne dobiš. OK, da smo dežela mediokritet in nikoli ne bomo več, s tem se še da sprijaznit.

Težje se je sprijaznit pa s kaviar socialisti, oziroma oportunisti ala Levica, ki prodajajo levo-totalitarne floskule lačnemu narodu (in par dementnih komunajzarjov, no resnici na ljubo takih v sloveniji niti ni tako malo), ki si želijo hitro rešitev in bi uničili še tisto malo zdrave ambicije in zdravega gospodarskega okolja, ki ga imamo v sloveniji in pognali državo na nivo povprečne južnoameriške vukoj**ine. Seveda, po takšni pogubi, bi še vedno prodajali lačnemu narodu, ki nima za štruco kruha floskule o "zrežirani krizi" in pritisku "mednarodnih kapitalistov", ki da so krivi za vso to bedo, medtem ko bi nas Čehi, Slovaki in ostali šišali po levi in desni. Tudi taka ideološka zabloda bi bila celo opravičljiva, če bi bila iskrena. A kot rečeno, gre za parazite, ki v življenju niso delali ali pa so zafrustrirani z njihovim dometom in so prek volilnega telesa Levice našli končno tržno nišo kako do denarja brez da bi karkoli konkretnega delali ali lastna jajca riskirali (za razliko od dobrega števila hudih kapitalistov, ki jih tako zelo kritizirajo). In verjamem, da tudi kak njihov simpatizer upa na udobno službico z 1500+ plače pri kateri lahko kofetkaš, prodajaš meglo in nikoli svoja jajca ne daš na mizo. Beda.
kaimera
# 03.09.2018 ob 15:52
Slovenija propada hitreje kot bi rekel keks...
uuuuu
# 03.09.2018 ob 15:51
To ni noben kapitalizem, ko je 50 km ven iz Slovenije plača v gospodarstvu trikrat večja, v javnem sektorju kjer so varne zaposlitve, se pa cedi med in mleko ...
montebuba
# 03.09.2018 ob 16:07
Miha Kordiš: "Kdor ima stanovanje tako veliko, da se ga ne da posesat v 15 minutah, mu ga je treba nacionalizirat. Blaginja za vse!"

jah nič kolegi treba si bo nabaviti dobre sesalce...ni druge
Wolfy
# 03.09.2018 ob 16:04
@Nikolas
...kot že rečeno, kapitalizem je pač kapitalizem zanj smo glasovali in je sedaj sprenevedanje nesmiselno !
Precej resnice je zbrane v članku Mladine :

https://www.mladina.si/187097/o-boscarolu/ ... le preberite si ga in se malo zamislite!


Nevem kje ti vidis resnico v tem clanku. Jaz vidim same nesmisle v njem. Naprimer:
Zakaj ne povabijo v Odmeve na primer Kaana Ozkana, predsednika uprave Revoza? Zakaj ne povabijo predsednika uprave Krke Jožeta Colariča? Zakaj ne povabijo predsednika uprave Petrola Tomaža Berločnika?
Kako lahko nekdo primerja predsednika uprave neke druzbe z lastnikom in ustanoviteljem privatnega podjetja? To lahko napisejo samo v Mladini...
angryjoe
# 03.09.2018 ob 16:03
V Sloveniji je vse obrnjeno na glavo, Levica je samo posledica. Uživajte

Bi se strinjal, če bi Levico volili delavci. A kot se je izkazalo, jo volijo povečini mladi in izkustveno nezreli bourgeoisie liberalci iz LJ.
miro789
# 03.09.2018 ob 15:56
Počasi se bodo karte izkristalizirale. Dol z zavajanjem.
GORILA
# 03.09.2018 ob 15:56
To ni noben kapitalizem, ko je 50 km ven iz Slovenije plača v gospodarstvu trikrat večja, v javnem sektorju kjer so varne zaposlitve, se pa cedi med in mleko ...

...tudi v javnem sektorju so 50 km ven iz Slovenije plače trikrat večje!???
uuuuu
# 03.09.2018 ob 15:53
zdaj ko pada po njih se oglašajo ... prej pa vse tiho, ko gre za ljudi, upokojence itd.
brode
# 03.09.2018 ob 15:56
Obupni ukrepi in koalicijska pogodba. To, da se spravljajo na gospodarstvenike je nezaslišano. Skrajna Levica bi rada iz Slovenije naredila Venezuelo... Tega ne smemo dopustiti!
Nikolaj
# 03.09.2018 ob 15:57
Samostojni podjetnik Janko Novak ima 20 zaposlenih s poprečno plačo 1150 €.
Ob koncu leta ima 200.000 € dobička.

In nato se v politiki pojavi oseba po imenu Luka Lunik, ki še nikoli ni delal v gospodarstvu in ima fantastično idejo, da država še poveča državne izdatke in poveča tudi javno upravo, če poveča davke.

Janko Novak je praktik in pragmatik. Dobiček plasira v tujino, izdaja faktivne fakture, da poveča stroške in država prejme manj.
kaimera
# 03.09.2018 ob 16:12
@urle

Zato ker je nekdo začel šraufat v garaži, danes pa ima veliko zaposlenih (Akrapovič), drugi pa je samo zasedel mesto direktorja (Bobinac). To je ta razlika, ki je ti mogoče ne zaznaš
krosnjar
# 03.09.2018 ob 16:06
Še vedno RTV ne objavi kaj je pisal Kordiš o potrebi po nacionalizaciji doticnih in da je treba pri tem vztrajati. Samo medlo. Važno, da so Sisku dali par cekinov za maškarado za preusmerjanje pozornosti.
Na koncu bo banda še res nacionalizirala. Bandelli ali Jankovića seveda ne. Ali Forum 21, ki stoji za Levico.
ap72
# 03.09.2018 ob 15:56
uuuu

in kdo bo poskrbel za upokojence? lukec in mihec mogoče? potem ko bo našim podjetnikom dovolj in bojo šli drugam??

prav ti podjetniki skrbijo za upokojence!!

violetka, mihec in lukec skrbijo damo za svoj mandat

pa kje je pamet slovenska????

cankar še naprej razmišlja tam sredi vrhnike
Nikec3
# 03.09.2018 ob 15:55
In še to. Velikokrat se iz strani Levice sliši, da bi zaposleni morali biti udeleženi pri dobičku, ali v lastništvu podjetja, kjer delajo.

Sedaj pa eno vprašanje. Koliko bi vas del plače rado dobilo v delnicah podjetja? Skoraj nihče. Zato pa delavci dobijo za plačo denar, ne pa delnic podjetja.
Shaka Zulu
# 03.09.2018 ob 15:54
Nekje sem zasledil, da so podjetniki pri nas šušmarji in da samo veliki konglomerati z nekaj tisoč zaposlenimi nekaj štejejo. Obveščam vas, da je večina teh podjetij z nekaj tisoč zaposlenimi že v tujih rokah. Hvala.
sumtb
# 03.09.2018 ob 16:11
Po petih dneh je centralni komite vendarle odobril rafiniran odziv na krimalno početje političnih predstavnikov Levice, ki so grozili z nacionalizacijo in požigi hiš.

Brez besed... me zanima kje je policija in zakaj oni psihopat kordiš ni v arestu.
patriot1970
# 03.09.2018 ob 16:10
Ampak ta ekstremna levica preganja samo tiste premožne,ki so vse ustvarli sami,tiste ki so obogateli z mahinacijami,divjim lastninenjem,bančnim ropom pa brani,ker so vsi rdeči in jih celo finančno sponzorirajo!

Jožef Jerovšek na twiterju!!
_cerebro
# 03.09.2018 ob 16:03
Vedno znova levica sama dokazuje, da ni dobra niti za brisanje riti. Poizkusite in poročajte o vonjavah.
TineB
# 03.09.2018 ob 16:09
Pravilen odziv podjetnikov!

Če desnica ne sme širiti rasističnega in nacionalističnega in ksenofobnega in homofobnega in islamofobnega sovražnega govora, tako tudi levica ne more in ne sme opletati s sovražnim govorom proti svojim razrednim in ideološkim "sovražnikom".

Ker tako kot ni dopustno diskriminirati in ustvarjati gonje na podlagi spola, starosti, rase, nacionalnosti, vere, spolne usmerjenosti in identitete, je ne dopustno tudi v primeru drugačnega političnega prepričanja ter tudi socialnega in gmotnega statusa! Levica lahko ščiti in zagovarja tiste, ki imajo manj tudi tako, da ne ustvarja gonje in sovraštva proti tistim, ki imajo več. Kar zdaj počnejo! In je kaznivo in neustavno!
NOPCBS
# 03.09.2018 ob 15:59
seveda je pa situacija rahlo zagatna, saj je Levica prazaprav, hoces (!) noces le vladna stranka!
ivan ne
# 03.09.2018 ob 17:05
Zanimivo,dokler ni blo govora o davkih na kapital je bil mir, zdaj pa panika. Zgleda mamo dosti folka, ki ima kapital. Raja se nič ne buni.
boskid
# 03.09.2018 ob 17:02
Hvala za takšne podjetnike in njihovo miselnost! Preventivno napihujejo balončke in jih pošiljajo naokoli. Tudi sam sem podjetnik, brez nepovratnih sredstev, brez minimalcev, pa se zaenkrat nove vlade prav nič ne bojim. Podpiram enakovredno davčno obremenitev fizičnih oseb brez celularnih davkov.
Churchill W.
# 03.09.2018 ob 16:35
MitjaM
Država lahko deluje brez podjetnikov.

Res?
No pojasni malo podrobneje prosim.
Skippy
# 03.09.2018 ob 16:16
Levica je razlog, zakaj se je Venezueli zgodila Venezuela. Z istimi napadi so najprej uničili vso podjetništvo, potem pa je razpadla država.
krosnjar
# 03.09.2018 ob 16:15
V normalni državi bi Kordiša obiskali kriminalisti po službeni dolžnosti.
Pri nas pa... Medijska podpora.
ap72
# 03.09.2018 ob 16:13
fantje in dekleta, povem vam... mi smo firmo postavljali 10 let in zdaj ima dobičke, je bilo 5 let krize vmes, ko smo komaj preživeli, odplačevali kredite... kaj tako težkega en javni uslužbenec ne more doživeti

ampak, ko se enkrat preselimo čez mejo, in nimam daleč, me ne bo več nazaj.

upam da se koalicija ogradi od levice, ker stanje za gospodarstvo je bilo ob teh levih strankah že zdaj zadušljivo, bežijo mladi, študirani... razen iz šolstva kjer se imajo bogovsko bežijo praktično vsi ven

pamet v roke. venezuela se dogaja 2018. slovenija se dogaja 2018.
patriot1970
# 03.09.2018 ob 16:12
Ni problem samo skrajna radikalna Levica,...problem je tudi celoten petorček,...ki je v španoviji z levimi fašisti!
tomtom
# 03.09.2018 ob 16:09
Levica je vsaj dosledna, od nje se itak pričakuje, da je proti podjetnikom. Bolj problematičen je za mene "zmerni" Marjan Šarec, ki en dan podpisuje sporazum z neoliberalno NSi, drugi dan pa za 180% obrne ploščo in podpiše sporazum s komunistično Levico. Šarec bi vse naredil in podpisal, samo, da pride na oblast.
aljo16
# 03.09.2018 ob 15:53
Meni se zdi da usi pretiravajo, dejansko samo iščejo pozornost kdo bo dlje na TVju, bolj kot pretiravajo več pozornosti dobijo, tako kot je zmagal Trump, samo in samo zaradi novinarjev ki žal padajo na take poceni trike...

Je pa tako levici ni neumna da bi naredila tako potezo, tudi če pa bi hotela kaj takega naredit pa dvomim da pride čez SMC, Sab ter LMŠ saj niso neumni, prav tako to vedo gospodarstveniki, ampak se bolj zaradi previdnosti oglašajo, nekateri pa pač izkoristijo zastonj oglas na TVju...
kaimera
# 03.09.2018 ob 21:33
Odpreš MMC in prebereš novico o Chemnitzu, Šišku in levici.
Obsedim na sedežni pomisliš na otroke in vnuke, ter se vprašaš kaj bo prej - tretja svetovna vojna zaradi migrantov ali državljanska zaradi levice.
Vprašanje zaradi katerega me bodo obsojali, vprašanja na katerega pred petimi leti niti nebi pomislil in vem da vprašanja, ki si ga bo v bližnji prihodnosti zastavljalo čedalje več ljudi.
Skippy
# 03.09.2018 ob 16:28
Država lahko deluje brez podjetnikov.

In katere so te države? Nekateri še kar mislite, da denar pade iz neba in si ga lahko neomejeno izposojate.

Me res zanima IQ ljudi, ki so ti dali plus.
Domoljub91
# 03.09.2018 ob 17:00
O stranki Levica veliko pove podatek, da so nekateri člani te stranke pred časom hvalili Venezuelski režim, sedaj pa se ljudje množično selijo iz Venezuele zaradi lakote. Sprašujem se, kako lahko potemtakem 9 % volilcev voli tako stranko. Je pa možen razlog v tem, da so novico o tem, kako člani Levice hvalijo Venezuelski režim, levičarski mediji, vključno z RTVSLO, spretno prikrivali, kajti če bi jo objavili tolikokrat kot so govorili o spornem posojilu stranke SDS, Levica morda ne bi prišla niti v parlament.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo