V podjetju Adria Airways so v nekaterih primerih celo sami krili stroške taks. Foto: BoBo
V podjetju Adria Airways so v nekaterih primerih celo sami krili stroške taks. Foto: BoBo
Za izbrance kar zastonj letalske karte

Med letoma 2009 in 2011 naj bi tako v podjetju Adria Airways izdali več kot 1.500 vozovnic pod posebnimi pogoji, ki navadno veljajo za zaposlene v letalskih družbah, med njimi so pri Adrii izdali 260 vozovnic za povratne lete po ceni 20 evrov, kar je le desetina dejanske cene.

Vozovnice so po izjemno nizki ceni ali, po neuradnih podatkih časopisa Dnevnik, celo brezplačno v času, ko je Adrio vodil Tadej Tufek, prejemali politiki, med njimi tudi ministri in njihovi družinski člani, družinski člani nekdanjega predsednika nadzornikov Adrie, vodilni iz družb v večinski državni lasti, lobisti, manekenke, športniki, bankirji in drugi.

Plačevali tudi za neopravljene storitve
Revizija pa je poleg deljenja letalskih vozovnic "po domače" odkrila tudi, da je podjetje izplačevalo več sto tisoč evrov visoke provizije posrednikom za prodajo letalskih vozovnic, ki pa dela dejansko nikoli niso opravljali. Revizorje je zmotil tudi libijski posel z nafto, ki kljub visokim stroškom ni nikoli prišla do Adriinih letal.

Težava je bila v tem, da Adria do leta 2011 ni imela pravilnika, ki bi določal, v kakšnih primerih se prodajajo vozovnice pod posebnimi pogoji, tako so o tem odločali kar vodilni v podjetju.

Četudi v Adrii priznavajo, da izhaja iz interne revizije obstoj suma na oškodovanje družbe, ki bi lahko bila podlaga za odškodninske tožbe, pa sedanji predsednik uprave Mark Anžur ostaja glede napovedi tožb zadržan, saj je dejal, da obstaja verjetnost, da revizija ni zajela vseh dejstev. Zato bodo v družbi pred morebitnimi odločitvami za tožbe preiskali vsa relevantna dejstva.

Za izbrance kar zastonj letalske karte