Gospodarstvo

Poudarki

  • Po besedah Uroša Merca bi EU samo s carinami pobral 10 milijard evrov
Sončni paneli
V Bisolu opozarjajo na nelojalno kitajsko konkurenco. Foto: BoBo

Dodaj v

V Bisolu ogorčeni nad slovensko "veleizdajo"

Mnenje držav članic za Evropsko komisijo ni obvezujoče
30. maj 2013 ob 16:06
Ljubljana, Prebold, Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Preboldsko podjetje je ogorčeno, ker je Slovenija glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele iz Kitajske.

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar je pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav, da ne gre za takšno izkrivljanje trga, ki bi lahko pomenilo dolgoročno poslabšanje položaja določenih podjetij na trgu.

"Čeprav seveda ne gre zanemariti, da se kitajska stran tukaj dejansko poslužuje določenih načinov spodbujanja lokalnega oz. domačega gospodarstva, in na to Evropska komisija opozarja že s to razpravo," je povedal Hribar.

Spomnil pa je, da je Kitajska pomembna gospodarska partnerica in da je evropsko gospodarstvo še vedno v recesiji, zato si ta trenutek nihče ni želel še dodatno zaostrovati odnosov s Kitajsko.

Drugače pa menijo v slovenskem proizvajalcu fotonapetostnih modulov, skupini Bisol Group. Slovenija je po njihovem mnenju v tem primeru ravnala nespametno in je podlegla interesom tujega kapitala. Umaknili so celo slovensko zastavo in v opomin pustili drog prazen, so sporočili iz družbe.

Merc: Kje so sindikati in gospodarske zbornice
"Skupina Bisol Group meni, da gre za nacionalno sramoto in veleizdajo, ki ni vredna dostojanstva slovenskega naroda. V interesu prostega trga smo lahko srečni, da ima evropski komisar za trgovino Karel De Gucht možnost vztrajati pri odločitvi ne glede na mnenje držav članic evropske skupnosti, na kar neposredno že namiguje," so zapisali.

Opozorili so, da Kitajska vse od leta 2010 "na nedovoljen in nezakonit način spodbuja izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v članice EU-ja in druge dele sveta", s čimer se po njihovem mnenju na nelojalen in protizakonit način kosa s konkurenco in uničuje številna evropska proizvodna podjetja.

Predsednik skupine Bisol Group Uroš Merc se je ob tem vprašal, "kje so sindikati zdaj, ko je treba zaščititi visokotehnološka delovna mesta, in kaj počnejo razne gospodarske zbornice, ko se odloča o visokotehnološkem vlaganju, zeleni ekonomiji in pospeševanju izvoza".

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Mesetar
# 30.05.2013 ob 16:19
...Marjan Hribar je pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav...

Seveda si Slovenija, tako kot zmeraj, svojega lastnega mnenja ne more/zna ustvariti in ga zagovarjati...
assange
# 30.05.2013 ob 16:42
saj bisol tudi uvaža iz kitajske, pa otem dajo na panel nalepko "made in slovenia", ko bodo vse komponente sami proizvajali, pa naj se oglašajo....
boomslang
# 30.05.2013 ob 18:11
hehehe.... Jaz sem pa nekako mislil, da ste vsi za PROSTI TRG.... In mimogrede... Globalizacija žre svojo otročad.... Saj vem da večini ni jasno, kaj to pomeni, pa bo kmalu, brez skrbi...
samoIet
# 30.05.2013 ob 17:56
Mislim da je v Financah pred kratkim pisalo, da so kitajska podjetja imela leta 2009 na EU-trgu solarnih panelov 40% tržni delež, lani pa skoraj 70%, da kitajsko podjetje tudi, če zaradi dumpinške cene naredi milijarde evrov izgube na leto, od domače banke prejme posojilo in posluje naprej, medtem pa da je veliko EU podjetij, ki proizvajajo fotonapetostne module, letos bankrotiralo.. Evropsko gospodarstvo je v recesiji ravno zaradi azijskega dumpinga, kdor se tega ne zaveda, je res butec.
platonlj
# 30.05.2013 ob 18:21
Bravo mesetar, zadel si bistvo..........Mi v Bruslju nikoli nimamo svojega mnenja, ozremo se, poslušamo kaj mislijo drugi (predvsem veliki) in potem copy paste uporabimo njihovo mnenje, da se ja ne bi komu zamerili..........uslužnost pred lastnimi interesi, to smo mi.....hlapci......
eos
# 30.05.2013 ob 17:19
Dejstvo je, da so vse te solarne elektrarne super biznis za proizvajalca. Malokdo pa ve, da je to precej umazana industrija in posledično svetlobna leta daleč od t.i. zelene energije.
samuelcek
# 30.05.2013 ob 16:59
Kakovost ni nikoli poceni. Le dokazovati jo je potrebno sleherni dan. Jaz še nisem slišal, da bi se npr. BWM ustrašil azijskih proizvajalcev. Prej nasprotno.

In pomislek:
Kako bomo pa okoljsko sanirali slovenske strehe s solarnimi moduli čez 18 let, ko bo subvencionirano plačilo proizvedene elektrike zaključeno?
Rumenko
# 30.05.2013 ob 19:06
Gospod Merc naj bo lepo tiho.
Slovenski davkoplačevalci so mu v zadnjih petih letih plačali za milijon eurov

http://supervizor.kpk-rs.si/podj/13749820/?page=1&start=20
10-1-1&end=2011-10-31
AlexiusH
# 30.05.2013 ob 17:14
Tale solarna kitajska krama špila zaradi subvencij. Bedasto, ker bi jih lahko porabili za prave elektrarne.
mikitr
# 30.05.2013 ob 16:54
Tale gospodarski multinacjonalizem izničuje navadne ljudi in gospodarstvenike,jim niža dohodke.Naprej je stopila birokracija,ki z spreminjanjem pravil in ustvarjanjem novih ,z malo dela hoče pobrati vso smetano dela ali preprosto garaš od jutra do večera,potem pa ti polovico ali 3/4 zasluženega poberejo birokrati(z politiki) z množico predpisov,
miss_theory
# 30.05.2013 ob 16:34
Merc iz Bisola dobro ve, da je protekcionizem v EU prepovedan. Ne vem, kaj se zdaj čudi ukrepom EU. Verjamem pa, da jim koristi, če se kitajsko konkurenco onemogoči iz kakršnega koli razloga. Še pred časom se je na nekem predavanju delal norca iz kitajske kvalitete, zato me čudi, zakaj taka reakcija. Na odprtem evropskem trgu naj dokaže, da je Bisol tata mata (kar naj bi bil). Ne vidim nobenega problema in potrebe po izsiljevanju EU, sindikatov, javnosti.
Bivši uporabnik
# 30.05.2013 ob 19:12
A to, da Bisol vleče državne in evropske subvencije z večih koncev pa ni vredno omembe?
Alchemist
# 30.05.2013 ob 18:57
1. Slovenija ni sposobna oblikovati svoje mnenje in ga zagovarjati, večinoma običajno klečeplazi za drugimi.
2. Tako pri nas kot v tujini velja fundamentalizem prostega trga, torej popolna deregulacija in popolnoma prosta trgovina brez omejitev. Varovanje konkurence= nezan pojem.
Stop-IPCC
# 31.05.2013 ob 08:36
Je pa zanimivo, da nihče ne omenja daleč najvažnejše izjave Merca !!!!!
.
V intervjuju je jasno izjavil tisto, zaradi katerega bi se moral zamisliti VSAK PREBIVALEC EU !!!!!!
.
Citat : "ima evropski komisar za trgovino Karel De Gucht možnost vztrajati pri odločitvi ne glede na mnenje držav članic evropske skupnosti,"
.
Torej... kdo sploh lahko še dvomi, da je EU FAŠISTIČNA TVORBA..... ki jo vodi 27 neizvoljenih, korporativno obvladanih birokratov, da je "EU parlament" zgolj grupa preplačanih skorumpirancev brez kakršnekoli moči.... in obstaja zgolj zaradi videza "parlamentarne demokracije".... da je Svet EU navaden debatni krožek preplačanih ministrov....
darko56
# 30.05.2013 ob 18:50
spoštovani direktor pa ne pove, da ne bi imel komu prodajati, če njegovih izdelkov ne bi subvencionirala €U...in potem je še podjetnik leta...
stsigismund
# 30.05.2013 ob 17:40
Dragi Evropejci, kitajska gospodarska grožnja je za nas realnost! Naš kontinent se glede tega prebuja počasneje kot zvezdica zaspanka, medtem ko kitajci v evropskih velemestih že leta organizirajo zastonj tečaje njihovega jezika.

Domače interese na domačih tleh je potrebno zaščitit! Ne čudite se potem naslednji novici "Bisol seli proizvodnjo v Srbijo, delo izgubilo 1000 delavcev". Medtem ko npr Pipistrel seli razvoj v Italijo, si mi samo mislimo "Ah škoda, pa tako je uspešen." in povrtamo po nosu, namesto da bi skočili v luft in pripravili ljudem ki hočejo delat in državi ustvarit blaginjo čisto prav vse kar potrebujejo!
Stop-IPCC
# 31.05.2013 ob 08:30
Čeprav se delno strinjam z Bisol-om..... in bi bilo potrebno uvesti CARINE na kitajske celice... pa tudi na večino ostale kitajske krame.... pa vseeno ....
.
BISOL ravno tako izvaja DUMPING v primerjavi z ostalimi Evropskimi proizvajalci.....
.
In sicer.... na račun davčnih utaj oz. malverzacij.. (Bisol 1 d.o.o., Bisol 2 d.o.o.,....... Bisol 16 d.o.o.), saj "ustanavlja" podjetja po tekočem traku.... (v letu 2012 novih 5 "neodvisnih" podjetij) in z prepletanjem poslovanja, medsebojnimi posojili, preprodajo OS in izkoriščanjem "olajšav za investicije" in podobnimi manevri na leto OŠKODUJE Slovenijo za več milionov EUR davkov...
.
Hkrati je lahko.... zaradi primerjalno izredno nizkih plač (Bisol delavec ima cca 30% plače primerljivega zahodnega delavca v isti panogi)... veliko CENEJŠI kot konkurenca !!!!
.
Z DRUGIMI BESEDAMI.... BISOL počne znotraj EU točno to, kar očita Kitajski.... "usleva" z DUMPINŠKIMI CENAMI.... na račun plač in davčnih malverzacij !!!!!!!!
.
"It takes one to know one !!!!"
Binder Dandet
# 31.05.2013 ob 07:26
Prav imajo. Mačehovski odnos države. Niti za interese svojih podjetji ne zna poskrbeti.
ancient
# 31.05.2013 ob 06:56
Kako je zanimivo primerjati nekatere komentarje s tistimi, ki so v preteklosti peli hvalnice in vzklikalli "bravo" temu in še par drugim visokotehnološkim podjetjem, ki so "pokazala", da se da tudi pri nas da iti uspešno podjetništvo. Zdaj pa - si upam staviti, taisti pljuvajo po njih in jih označujejo za naivneže in prevzetneže. In le ti bodo vsakič, ko se bo z "udarno" novico izpostavilo kakšnega "junaka", ki rešuje naše gospodarstvo, le tega spet entuziastično kovali v zvezde, čeprav bo povsem jasno, da njim sploh ni jasno, da ti "fake zvezdni utrinki" praviloma niso namen nikomur drugemu, kot le samemu sebi. Pa da ne bo pomote, nisem proti pametni in širše družbeno uporabni tehnologiji, ki ne poneumlja ljudi, vendar še vedno velja, da ni vse zlato, kar se sveti. Eh moji Slovenci, še vedno se kolektivno vdajate svojim slabostim. Do kdaj še?
think tank
# 01.06.2013 ob 14:13
ja. samo hribar milič bi pripomnil: "bisol ima preveč stroškov razvoja. dodana vrednost na zaposlenega je zelo nizka!"
veza
# 31.05.2013 ob 11:45
BISOL

ne vem, zakaj ste samo vi ogorčeni, vsi bi morali biti, celotna EU in zahod, pa ne samo zaradi vaših panelk, na vseh področjih pušimo zaradi Kitajcev in globalizacije!
Ali bomo omejili uvoz ali se bomo prilagodili njim ali bomo propadli!
To je vzrok za krizo in to so možne rešitve, vse ostalo je mlatenje prazne slame!
vojnaslo91
# 31.05.2013 ob 10:50
Peking pa je konec minulega leta pri Svetovni trgovinski organizaciji sprožil spor zaradi subvencij, ki jih nekatere države EU zagotavljajo za promocijo industrije solarnih panelov. Trdijo namreč, da takšna pomoč resno škoduje kitajskemu izvozu fotovoltaike.
-------------------------------------------------------------
http://supervizor.kpk-rs.si/podj/13749820/?page=1&start=20 10-1-1&end=2011-10-31
GENKO d.o.o.

JAVNA AGENCIJA ZA TEHNOLOŠKI RAZVOJ REPUBLIKE Slovenije 1.054.917,11
JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA PODJETNIŠTVO 341.990,26
PONOS
# 31.05.2013 ob 08:08
Rumenko in sistemc
Koliko subvencij je pa pobral TEŠ6 in NEK od države in davkoplačevalcev???
Tisto kar je država in EU dala za zeleno energijo je promil tistega kar se daje za fosilne smrade.
Mimogrede TEŠ6 1,4 miliarde in še raste sky is the limit.
Popolnoma isto Nemci naredijo za 800mio €.Smo strokovnjaki gradimo iste zadeve 2-3 krat dražji kot ostali.
abzng
# 30.05.2013 ob 22:46
Slovenci smo itak prodane duše. Moj osebni problem je, da mi premalo ponudijo!
samoIet
# 30.05.2013 ob 18:29
Globalizacija žre svojo otročad.... ja, tako kot vsi totalitarizmi tut globalizem ni izjema.
po mojem izračunu je hitrost te spirale trenutno okol 10% na leto. namreč od uča 10% vsega, kar zaslužimo letos v EU, gre direktno nepovratno v azijske korporacije - kolko od tega poberejo globalisti, kolk pa lokalni skorumpiranci ne vem, sigurno pa to pomeni, da so eu podjetja za ta procent revnejša, itd itn, do bankrota. si pa ne delam utvar, da to lahko rešijo ozaveščeni potrošniki, ki bi gledali na kvaliteto.. enostavno bo država morala zaščitit svoje gospodarstvo pred dumpingom, tako ali drugače.
svito-estante
# 31.05.2013 ob 15:27
Pri vstopu v EU nismo zaščitili svojih interesov in prakso nadaljujemo še naprej! Zjebali smo industrjo, kmetijstvo itn. "naši" pa veselo dovolijo vse to, da se še to kar naprej dogaja, temu so včasih rekli sabotaža ali pa subverzivna dejavnost..
vojnaslo91
# 31.05.2013 ob 11:03
Po besedah Uroša Merca bi EU samo s carinami pobral 10 milijard evrov
-------------------------------------------------
komunajzarji
PONOS
# 31.05.2013 ob 08:04
*komunizem
Katka777
# 30.05.2013 ob 18:50
Treba je povedat, da je on edini, ki tako misli. Vsi ostali, ki montirajo panele se strinjajo z ukrepom. Zaradi tega bi izgubili delo in hkrati bi to ustavilo odločitve za takšne investicije ki vodijo v nek trajnostni razvoj.
thomas meier
# 30.05.2013 ob 16:53
"vi dont nid mani, vi džst nid tajm"
polzaliva
# 31.05.2013 ob 18:14
Vi dount hev eni pojma, bat mani vi vil drpnuti end zahebatu Jurop.

Tako mi majke.
barezi
# 31.05.2013 ob 12:07
Tipično slovensko talibanstvo, zato pa smo kjer smo. Razdajamo ozemlje in se požvižgamo na nacionalne interese, samo zaradi manjvrednostnih kompleksov post komunistov, ki se jim zdi Slovenija majhna in bi bili radi bili nekaj večjega. Predlagam naj se izselijo nas Kitajsko in postanejo Kitajci.
PONOS
# 31.05.2013 ob 08:03
Bisol bo moral uvesti visoko tehnologijo in boljšo sistemitizacijo.Noben Kitajc ni bolj konkurenčen od robota.
Robot dela 24/7 .Kitajc tega ne zmore.To je klljuč za evropski prodor v kombinaciji z boljšim sistemom za ljudi.Kitajska ima ultra kapitalizem iz 19stol ne pa kapitalizem.Fovšija vedno deluje.
Shenkey
# 30.05.2013 ob 19:25
zelena energija, smrdeč drek
vihraviuporabnik
# 30.05.2013 ob 18:07
Kaj bi dali tele veleumi za 8x zmoglivejše, kaj ?
Revolucija je tu in to kar nudi BISOL bo vsak čas,
kaj mislite, da se je čas ustavil ?

Ni dnarja v SLO. rajš bomo saniral 2x gašpejev tum razum.
Čez leta pa uvozil to zadevo staro, je tako ?

Znanost gre dalje, in iz SLO. v svet
kjer je razum vreden x 1000 ali pa kar x 1.000 000 000 .
DREADLORD
# 30.05.2013 ob 17:43
Saj bodo ljudje dojeli, da so kitajski paneli napol smeti, ki ti po parih letih crknejo. Potem pa so spet samo še stroški, stroški, stroški,......
Nikec3
# 30.05.2013 ob 18:28
Preboldsko podjetje je ogorčeno, ker je Slovenija glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele iz Kitajske.

EU bi bila rada pametnejša od trga in nič drugega. Še dobro, da smo glasovali proti.
ciracara
# 30.05.2013 ob 17:39
Ja valda komunisti ne bodo šli v zelje svojim komunističnim somišljenikom..

hehe only in slovenia..
Kazalo