tavko je povzročila namera uprave, da zaradi slabšega poslovnega izida od pričakovanega zniža praznične nagrade zaposlenim z najmanj 1465 evrov brutona zaposlenega na 354 evrov bruto na zaposlenega. Foto: BoBo
tavko je povzročila namera uprave, da zaradi slabšega poslovnega izida od pričakovanega zniža praznične nagrade zaposlenim z najmanj 1465 evrov brutona zaposlenega na 354 evrov bruto na zaposlenega. Foto: BoBo
Stavka v Elektru Primorska

Ob 7. uri so začeli stavkati v Kopru, nadaljevali v Sežani in Novi Gorici, stavka pa se zaključuje v Tolminu. Sešli so se predstavniki uprave in sindikata, vendar v sindikatu ponudbe uprave niso sprejeli.
Stavka je po oceni vodje stavkovnega odbora Valterja Vodopivca doslej potekala v skladu z zakonodajo in brez posebnih težav. Vodopivec je povedal še, da bodo ponovno stavkali v četrtek med 7.30 in 10.30, sreda pa je dan za pogajanja za upravo.
Stavko je povzročila namera uprave, da zaradi slabšega poslovnega izida od pričakovanega zniža praznične nagrade zaposlenim z najmanj 1465 evrov bruto na zaposlenega na 354 evrov bruto na zaposlenega. V sindikatu vztrajajo, da mora uprava v skladu s kolektivno pogodbo izplačati celotno nagrado, pri čemer so se pripravljeni pogajati o dinamiki izplačila. Delavci so se kljub stavki obvezali, da bodo tudi v času stavke odpravljali morebitne okvare in tako zagotavljali nemoteno oskrbo odjemalcem električne energije.
Uprava ubira sodno pot
V upravi družbe menijo, da stavka ni potrebna. Kot je povedala tiskovna predstavnica Elektra Primorska Tjaša Frelih, so se danes sešli predstavniki stavkovnega odbora in uprave. Slednja je delavcem ponudila 500 evrov bruto nagrade, ki bi jo izplačali v dveh delih. Vendar so člani stavkovnega odbora ponudbo zavrnili. "Glede na dogajanje bo tako uprava primorana poseči po vseh pravnih sredstvih, da bo zaščitila gospodarski interes družbe," je še povedala Frelihova.
V Novi Gorici je potekala tudi izredna seja predsedstva sindikata delavcev energetike, na kateri so ocenili nastalo situacijo in sprejeli določene sklepe. Kot je povedal podpredsednik Sindikata delavcev dejavnosti v energetiki Branko Sevšnikar, so podprli aktivnosti sindikata v novogoriški družbi. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje analizirali stanje na področju energetike ter zahtevali takojšen sklic ekonomsko-socialnega odbora za energetiko.
Sevšnikar je še poudaril, da predstavniki lastnikov, predvsem Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), prek raznih priporočil pozivajo direktorje, ki jim potem sledijo do kršitev kolektivnih pogodb v posameznih družbah oziroma dejavnostih. "Mnenja smo, da je, dokler nimamo predlogov za spremembe, treba spoštovati sprejete kolektivne pogodbe, to pa je stvar socialnih partnerjev v družbi in na nivoju sistema," je dejal Sevšnikar.
Mali delničarji bi lahko zahtevali odškodnino
Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) je že pretekli teden predlagalo, naj uprava zaposlenim izplača tretjino vrednosti nagrade, ki je opredeljena s kolektivno pogodbo. Nato pa naj komisija, arbitražni svet ali drugo telo, ki bo sestavljeno iz predstavnikov obeh strani, prouči vse vidike izplačila po kolektivni pogodbi in naj pri tem upošteva tudi dosežene poslovne rezultate.
Ker do kompromisnega dogovora doslej ni prišlo "in glede na izjave predsednika sindikata tudi ne bo, saj vztrajajo pri celotnem izplačilu", je društvo ocenilo, da je izhod iz tega gordijskega vozla le izredna odpoved prej omenjene pogodbe.
Če se stavkajočim delavcem in upravi ne bo uspelo dogovoriti, bo MDS, kot so zapisali v sporočilu za javnost, verjetno skupaj z ostalimi malimi in manjšinskimi delničarji proučilo višino morebitne nastale poslovne škode ter skupaj z njimi celo vložilo odškodninske zahtevke za povrnitev škode zoper vse odgovorne za stavko.

Stavka v Elektru Primorska