Elektrogospodarske družbe so lani skupaj s premogovnikoma in Plinovodi skupaj imele 186 milijonov evrov dobička, od teh pa največ Holding slovenskih elektrarn (68 milijonov evrov). Foto: BoBo
Elektrogospodarske družbe so lani skupaj s premogovnikoma in Plinovodi skupaj imele 186 milijonov evrov dobička, od teh pa največ Holding slovenskih elektrarn (68 milijonov evrov). Foto: BoBo
Energetiki gre še vedno vse prej kot slabo

Poslovni rezultati energetskih družb v lanskem letu kažejo, da sindikat delavcev energetike ni imel tehtnih razlogov za danes napovedano splošno opozorilno stavko, ki jo je sicer v sredo odpovedal - po dogovoru z ministrstvom za infrastrukturo o krepitvi socialnega dialoga.

Plače okoli osem tisoč zaposlenih so še vedno visoko nad slovenskim povprečjem, panoga pa dobičkonosna. Elektrogospodarske družbe so skupaj s premogovnikoma in Plinovodi skupaj imele 186 milijonov evrov dobička. Največ dobička je znova pridelal Holding slovenskih elektrarn - 68 milijonov evrov. V njegovi skupini so bile najdonosnejše Dravske elektrarne, tudi v šoštanjski termoelektrarni se še lahko pohvalijo z dvema milijonoma evrov dobička.

Drugi proizvodni steber, skupina GEN, ki upravlja slovenski del krške nuklearke in trguje z njeno elektriko, je imela 17 milijonov evrov dobička, elektrodistributerji skoraj 38 milijonov, samo Eles okoli devet milijonov. To kaže, da je posel z elektriko - kljub rekordno nizkim borznim cenam - še vedno med najdonosnejšimi. V rdečih številkah pa je pet družb - med njimi oba premogovnika in trboveljska termoelektrarna -, njihova skupna izguba znaša 50 milijonov evrov.

Slovensko povprečje: 1.500 evrov bruto. Energetika: 2.300.
Tudi plače ostajajo na zavidljivi ravni. V elektrogospodarstvu je povprečna bruto plača znašala 2.300 evrov. 6.300 zaposlenih je torej v povprečju zaslužilo 53 odstotkov več, kot je lani znašala povprečna slovenska plača, 1.500 evrov. Nedotakljiva so tudi delovna mesta, število delavcev se je zmanjšalo za manj kot pol odstotka. V premogovništvu s 1.600 zaposlenimi, kjer so letos stavkali, je bila povprečna plača nižja za slabih 100 evrov, a še vedno krepko nad povprečjem.

Vizjak: Visoke plače niso problematične
Na slaba dva tisočaka več po kolektivni pogodbi pa lahko računa nekdanji poslanec SDS-a in minister Andrej Vizjak, ki si je delo poiskal v hidroelektrarnah na spodnji Savi. Visoke plače v panogi se mu ne zdijo problematične. "Poglejte plače v finančnem sektorju, bančništvu, zavarovalnicah. To je stvar socialnega dialoga in vse vlade doslej so prisegale na socialni dialog," je dejal.

Energetiki se sicer tudi zaradi projekta Teš 6, ki mu že prihodnje leto napovedujejo 50 milijonov evrov zgube, pišejo slabši časi. Dobički bodo zagotovo nižji, vprašanje je, ali tudi plače. Ali pa bodo izgube in zgrešene naložbe na koncu plačali končni porabniki energije.

Energetiki gre še vedno vse prej kot slabo