Od vrhunca brezposelnosti je v EU-ju novo delo našlo 4,9 milijona ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Od vrhunca brezposelnosti je v EU-ju novo delo našlo 4,9 milijona ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Stopnja aktivnosti populacije med 15. in 64. letom starosti je bila v tretjem četrtletju lanskega leta pri 72,8 odstotka, pomemben podatek pa je tudi, da se je prvič v več desetletjih stopnja aktivnosti tistih med 60. in 64. letom približala stopnji aktivnosti tistih med 15. in 24. letom. V populaciji med 55. in 59. letom pa se je stopnja aktivnosti približala tisti celotne populacije med 15. in 64. letom, kažejo podatki Evropske komisije.

Kljub temu pa se stopnje aktivnosti in njihovi trendi med državami članicami močno razlikujejo in znašajo od 65 odstotkov v Italiji do več kot 80 odstotkov na Švedskem.

Povprečje dobro, velike razlike med državami
Dobra novica je tudi, da se je stopnja zaposlenosti (število zaposlenih v primerjavi s celotno populacijo) v EU-ju vrnila na predkrizno raven, vendar obstajajo zelo velike razlike med državami – v Grčiji je ta stopnja tako le 55-odstotna in 80-odstotna v Estoniji, Nemčiji in na Švedskem.

V EU-ju je sicer trenutno 4,9 milijona manj brezposelnih, kot jih je bilo na vrhuncu aprila 2013. Četrtletno poročilo kaže tudi, da se redne zaposlitve in zaposlitve za polni delovni čas povečujejo, četudi počasneje kot leta 2014.

Finančno stanje gospodinjstev EU-ja se poleg tega še naprej izboljšuje in skoraj v vseh državah članicah imajo gospodinjstva na voljo več prihodkov, čeprav se gospodinjstva z nižjimi prihodki prej srečajo s finančno negotovostjo, so še zapisali v Evropski komisiji.