Gospodarstvo
(6)
Pogodba in z njo povezane pravice začnejo veljati takoj. Foto: BoBo
VIDEO
V Gorenju podpisali kolek...

Dodaj v

V Gorenju po skoraj treh desetletjih nova kolektivna pogodba

Z dogovorom so zadovoljni tako v sindikatu kot v vodstvu družbe
1. junij 2018 ob 16:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki delavcev upajo, da se bo socialni dialog nadaljeval tudi po prihodu novega lastnika, je bilo slišati ob podpisu nove kolektivne pogodbe, ki so jo v Gorenju sklenili predstavniki zaposlenih in uprava.

Nova kolektivna pogodba nadomešča skoraj tri desetletja star dogovor med podjetjem in zaposlenimi. Ne prilagaja se zgolj novi zakonodaji, ampak tudi novim razmeram na trgu, so sporočili iz Gorenja.

Delavski direktor v Gorenju Drago Bahun je pogodbo označil kot dobro: "V Gorenju visoko raven delavskih pravic gojimo že od ustanovitve podjetja. Zavedamo se, da mora podjetje do zaposlenih ravnati odgovorno ne samo pri zagotavljanju primernega plačila za njihovo delo, temveč tudi na drugih področjih."

Nova kolektivna pogodba zagotavlja višjo raven pravic tako v primerjavi z zakonodajo kot tudi s panožno kolektivno pogodbo. "Prepričan sem, da bo predstavljala kakovostne temelje za prihodnja desetletja," je poudaril Bahun.

Zadovoljni so tudi v sindikatu. "Menimo, da je podpis nove kolektivne pogodbe Gorenja uspeh za obe strani, tako za upravo kot za zaposlene. Z uspešnim dogovorom smo dokazali, da je mogoč korekten socialni dialog, ki naj se nadaljuje tudi s prihodom novega lastnika," je dejal predsednik sindikata SKEI Gorenje Žan Zeba.

Skrajšanje dopusta je pred meseci zanetilo spor
Delavce Gorenja je januarja letos sicer razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po mnenju vodstva podjetja ni več ustrezala aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta. Uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen privoliti v skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat SKEI za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.

Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat Gorenja stavko preklical, z upravo pa začel pogajanja o novi kolektivni pogodbi, ki so se uspešno končala v četrtek.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 01.06.2018 ob 19:15
In kakšen smilsel ima ta pogodba če je firma pred prodajo novemu lastniku?
Binder Dandet
# 02.06.2018 ob 07:27
Poudarjajo, da pogodba zagotavlja visjo raven pravic od zakonodaje in panozne pogodbe, hkrati pa glede na to, da se je ocitno dopust skrajsal, manjso od prejsnje pogodbe. Clanek je povzetek nekega drugega, kk je ocitno placana informacija.
izo
# 01.06.2018 ob 18:19
firmo s 30-letno tradicijo iste pogodbe lahko danes samo še sanjate. sej vem, da ne boste razumeli oz kričali, da itak drugače ne more biti, pa vendar..
zanimivo, kako čez noč na kolena pred tujci pademo. nova kolektivna pogodba bo drugače v prvi vrsti samo za hitrejšo odpuščanje in zaposlovanje prek posrednikov, kakor je v večini primerov pri zaposlovanje delovne sile pri nas.
sas
# 01.06.2018 ob 16:55
"V Gorenju visoko raven delavskih pravic gojimo že od ustanovitve podjetja. Zavedamo se, da mora podjetje do zaposlenih ravnati odgovorno ne samo pri zagotavljanju primernega plačila za njihovo delo, temveč tudi na drugih področjih."

aha ... tisti upor delavcev se sploh ni zgodil. ti razni delavski direktorji, sindikalisti, itd. ... to je šele ena zalega. pri takšnih prijateljih sploh ne potrebuješ sovražnikov ...
runcajz
# 03.06.2018 ob 16:20
Zdravi ostali pa bomo videli to novo pogodbo in njena določila v praksi oziroma kako jo bo upošteval novi "strateški " partner , tudi bolj poznan kot novi lastnik , kitajski Hisense !

Kakšne so že pravice lastnikov ?
runcajz
# 01.06.2018 ob 18:13
Pa bo novi "strateški" partner" , beri kitajski lastnik, tudi spoštoval to pogodbo ?
Vse prodat, kaj ne , gospod Bobinac !
Kazalo