Nafta Petrochem čaka na novega kupca. Foto: BoBo
Nafta Petrochem čaka na novega kupca. Foto: BoBo


Za zmanjšanje števila delavcev se je stečajni upravitelj Silvo Zorec odločil, ker se zmanjšujejo potrebe po pretovarjanju naftnih derivatov, je pojasnil. Koliko zaposlenih, ki jim pogodbe podaljšuje mesečno, bo še ostalo v Nafti Petrochemu, Zorec ni napovedal, ker je to odvisno od naročil in morebitnih najemnikov.
Vendar pa je zavod za blagovne rezerve že sporočil, da delavcev za pretovarjanje ne potrebuje več, tako da bodo januarja vozili vlakovne kompozicije le za potrebe Petrola. Zorec je napovedal tudi zmanjšanje delavcev za potrebe stečajnega postopka.
Nafta Petrochem, njen predvideni kupec ter hčerinske družbe so medtem podpisali tudi aneks k dogovoru, da mora kupec do konca marca Nafti Petrochemu plačati kupnino, dogovorjeno pred stečajem, sicer ji bo vrnil vse poslovne deleže.

Aneks k pogodbi je bil potreben, ker je Zorec s predvidenim kupcem, družbama iCommodities in BGK, Nafto Petrochemom ter njunimi hčerinskimi družbami zaradi zapletenih razmerij, katerih razčiščevanje bi lahko trajalo več let, sklenil sporazum o ureditvi teh razmerij in ga predlagal v potrditev sodišču, vendar se je to izreklo kot nepristojno za to. Zato so, je še povedal Zorec, deležniki zdaj v aneksu potrdili, da sporazum velja tudi brez potrditve sodišča, upniki pa temu niso nasprotovali.