Po letih negotovosti se je Polzelina pot končala v stečaju. Foto: BoBo
Po letih negotovosti se je Polzelina pot končala v stečaju. Foto: BoBo

Po besedah polzelskega župana Jožeta Kužnika je stečaj Polzele prišel štiri leta prepozno. "A da država po vseh denarnih vložkih v podjetje zdaj tako spremeni razmišljanje, preprosto ne razumem. In ni pošteno, da se zaposlene, pretežno naše občane, tako neprizadeto toliko časa drži v negotovosti. Kritiziram kadrovanje. To je dokaz, da je država slab gospodar," je dejal Kužnik.

Poudaril je tudi, da preprosto ne ve, kako bodo občina in njeni občani prebrodili to preizkušnjo. "Hudo je," je še ocenil Kužnik.

Slovenski državni holding (SDH) se je v torek na podlagi pregleda poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja, ki ga je pripravila Hrovatova, odločil, da SDH in država ne bosta znova dokapitalizirala družbe, ki ima zgolj 2,1 milijona kapitala in 3,5 milijona evrov dolgov.

Država v polzelsko jamo zmetala več kot dva milijona
Polzeli je država že novembra 2014 odobrila za milijon evrov državne pomoči, in sicer 500.000 evrov kratkoročnega posojila in državno poroštvo na 500.000 evrov posojila Delavske hranilnice.

V začetku leta 2015 je v okviru prisilne poravnave sledilo kratkoročno posojilo države v višini še 500.000 evrov, v kapital pa je bilo pretvorjenih za skoraj 923.000 evrov terjatev. Decembra lani je nato vlada družbi odobrila še za 190.000 evrov pomoči. Tudi to ni pomagalo, zato je država letos poleti z denarnimi vložki in pretvorbo terjatev v kapital skupaj z SDH-jem postala 100-odstotna lastnica tovarne nogavic.

Država je poskušala najti kakšnega zasebnega vlagatelja, ki bi bil pripravljen vložiti v tovarno, a ni imela srečne roke. Kot so nedavno pojasnili v SDH-ju, je bil dokapitalizacijski denar v celoti porabljen, velik del (743.000 evrov) pa je Polzela porabila za plačilo zapadlih obveznosti do Fursa.