Papriništvo ima v Radečah že dolgo tradicijo. Čeprav ima papirnica dovolj naročil, težave so le z obratnimi sredstvi, bo proizvodnja očitno ustavljena. Foto: MMC RTV SLO
Papriništvo ima v Radečah že dolgo tradicijo. Čeprav ima papirnica dovolj naročil, težave so le z obratnimi sredstvi, bo proizvodnja očitno ustavljena. Foto: MMC RTV SLO

Banke namreč družbi niso nakazale posojila za obratna sredstva v višini treh milijonov evrov, ki ga v tovarni potrebujejo za nemoteno proizvodnjo na stroju pet, še edinem delujočem stroju v podjetju, zato tudi temu grozi ponovna ustavitev, o čemer so banke sproti obveščali, so sporočili iz Radeč Papirja.

"Zaradi tako oteženih pogojev poslovanja je družba ugotovila, da je le s prisilno poravnavo z vsemi upniki (in ob sodelovanju bank) mogoče zagotoviti nemoteno poslovanje družbe in preživetje družbe na dolgi rok," so zapisali in dodali, da so zato v ponedeljek na Okrožno sodišče v Celju vložili predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave.

Predsednik podjetniškega sindikata Stane Klanšek je dejal, da je bila odločitev o vložitvi predloga za uvedbo prisilne poravnave "pričakovana, saj so banke oklevale z odobritvijo kredita", kar je po njegovem mnenju popolnoma nerazumljivo.

V družbi, ki zaposluje okoli 370 delavcev, se sicer zaenkrat še ne govori o odpuščanju delavcev, vodilni pa zagotavljajo, da se tudi v prihodnje ne bo odpuščalo, je dejal Klanšek. Dodal je, da sta tako usoda tovarne kot delavcev sedaj odvisna od odločitve sodišča glede uvedbe postopka prisilne poravnave.

Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih leta ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska. Obveznosti do dobaviteljev so se izredno povečale in družba novembra prvič od leta 1999 ni pravočasno izplačala plač.